FilmTotaal zoekt buzzposters!
Ben jij helemaal op de hoogte van het laatste nieuws rond Hollywoodsterren?
2012

2012 (2009)

Alternatieve titel: Farewell Atlantis
FT rating (150 stemmen)
6.2

Jouw rating
--

Filminformatie


Delen:

Synopsis:

Een wetenschapper ontdekt in 2009 dat er ‘iets’ mis is met de deeltjes die de zon uitstraalt. Dat ‘iets’ zal leiden tot een groot aantal allesvernietigende rampen. Die rampen zullen plaatsvinden in het jaar 2012, rond de tijd dat de Maya kalender afloopt. Omdat de grote overheden van de wereld voorkennis hebben, kan men proberen zoveel mogelijk mensen te redden. In alle tumult die ontstaat probeert Jackson Curtis samen met zijn familie de rampen te overleven.

Regisseur:

Roland Emmerich

Jaar:

2009

Duur:

158 minuten

Tagline:

We Were Warned.

Genre:

Actie | Drama | Sci-Fi | Thriller

Land:

Verenigde Staten | Canada

IMDB:

5.8 op 281128 stemmen (Website)

Release:

In de Nederlandse bioscoop te zien vanaf 12 november 2009

DVD:

In Nederland op DVD uitgebracht op 2 maart 2010

Nieuws:

Recensie 2012


Geschreven door Arman Avsaroglu

Hoe overtref je een monster dat de nodige schade aanricht (Godzilla), een buitenaardse invasie (Independence Day) en de wereld die een nieuwe ijstijd tegemoet gaat (The Day After Tomorrow)? Door heel de aarde te vernietigen, moet Roland Emmerich, regisseur van bovenstaande films, gedacht hebben. Zijn nieuwste film, 2012, heeft de torenhoge ambitie om alle andere rampenfilms overbodig te maken en, eerlijk is eerlijk, de vernietiging van de aarde heeft er nog nooit zo indrukwekkend uitgezien.

» Lees verder...

Trailers / Foto's / Posters


Blu-Ray Review: 2012


Geschreven door Bram

Wikipedia: ”Het 2012-fenomeen verwijst naar het verschijnsel dat in veel populaire esoterische en pseudowetenschappelijke theorieën het jaar 2012 een grote rol speelt. Veel van zulke theorieën gaan ervan uit dat er in 2012 een grote verandering zal plaatsvinden in het bewustzijn van de mensheid of juist in de natuurlijke toestand van het universum; sommigen gaan zo ver te beweren dat in 2012 het eind van de wereld zal plaatsvinden. Het eind van de wereld??? Tijd voor Roland Emmerich om er een film over te maken! En zo geschiedde… Met 2012 bracht de nr. 1 rampen-regisseur de nr. 1 rampenfilm naar het witte doek. Enerzijds werd de film bejubeld vanwege de prachtige visual effects. Anderzijds werd de film ook de grond in getrapt. Het verhaal en de acteerprestaties waren zelfs voor Emmerich ver beneden maat. De film verscheen verleden jaar november in de bioscoop en veroverde aan de wereldwijde Box Office het enorme bedrag van $770 miljoen. Sinds deze maand is 2012 te bekijken in High Definition.

» Lees verder...

Featured: 2012


Geschreven door Jim

2012 is de nieuwste film van Roland Emmerich, de regisseur die we allemaal kennen van blockbusters als Independence Day en The Day After Tomorrow. Een regisseur die goed is in het vernietigen van de wereld, dat beeld probeert hij – althans, zo lijkt het wel – nog eens te bevestigen met deze film.

» Lees verder...

Reacties op 2012 (38)


11-11-2009 23:40
Heb de film net gezien en ik moet eerlijk zeggen dat ik zoveel special effects gezien heb dat ik de helft niet meer weet. Herinner me nog wel dat de film iets traag op gang komt en wel heel erg veel personages introduceert, en waarom? Het verhaal is niet echt iets om over naar huis te schrijven. Voor de rest is het alleen maar verwoesting, chaos en mensen die daar voor vluchten. Geweldig om te zien op groot scherm!

Mijn favoriete scene was die met die vulkaanuitbarsting. Die opbouw naar de uitbarsting zelf maakte het nog groter dan het was.
14-11-2009 03:30
Net terug van.....
Het begon zo veelbelovend........,maar helaas..
Als je van cliches houd en een zoveelste moraalknaller dan is deze film een echte aanrader!.....
Scenes waren voorspelbaar en ergens in de film (ik wist niet dat het nog mogelijk was) zakte de "verhaal lijn" compleet in.
Ik vond het een echte tegenvaller.
2 pluspuntjes: special effects waren ok en mijn stoel zat heerlijk!
16-11-2009 17:19
Uiteraard zitten er hier wat onlogischheden in en helaas iets te veel sentiment, maar voor de rest vond ik hem nog wel leuk. Eentje om niet te veel bij na te denken, maar je door te laten overdonderen.
16-11-2009 20:03
Gisteren in de bios gezien in Antwerpen.
Erug vette film! Ondanks dat het verhaal niet echt heel erg uitgebreid is, is hij toch wel vet door de geweldige effects!
En vond hem trouwens op sommige momenten wel een beetje overdreven, zoals bijv. in een instortende stad over al net tussen doorglippen in een limo.. maar veder hoor je mij zeker niet klagen over deze film!

Cijfer 9/10
18-11-2009 15:27
Realistisch? nee, goed geacteerd? nee, Mooie special effects? ja.

Je kan er kort over zijn.
Echte bios film, buiten de bios op DVD kan hij alleen maar tegenvalen.
Film start traag, dan is er actie op actie op actie en dan stort de film weer inéén als een pudding.

En dan is 2 en een half uur wel best lang voor een simpele rampen film.
Als je het zo tegen elkaar afweegt kom je tot een redelijke film.
En redelijke films krijgen van mijn geen 8, een voldoende maar dan ook nipt en geen cent meer. 6je.

Chips en popcorn film, de moeite waard als je lekker met een bak chips van special effect wil genieten.
19-11-2009 20:08
Ik ga er Zaterdag heen ik heb hoge verwachtingen!
26-11-2009 17:37
Mensen het verhaal is van ondergeschikt belang. Het gaat hier om ouderwets filmspektakel, vermaak, het gevoel waar voor je poen te hebben gehad, een film die je in de bioscoop gezien moet hebben. Tuurlijk zat ik ook even te zuchten bij de emo-momenten maar de actie maakte veel goed incluis de humor haha. Ik heb meer dan genoten van deze film ;-)
05-12-2009 00:10
Als je deze later op tv ziet krijg je spijt dat je hem niet in de bios hebt gezien.
Op de paar clichés na echt een wereldfilm.
06-12-2009 18:27
Had de aankondiging gelezen als zijnde een geweldige film.
Nou, dat is er eigenlijk niet van gekomen na het zien van deze "movie"

Het verhaal op zich is heel goed maar alle acties in het laatste deel zijn vooral op Amerikaanse smaak afgestemd(ik zie me al met een grote Antonov midden door een Amerikaanse stad manoevreren).
Ik moest gelijk denken aan het 9/11 gebeuren.
Kortom: voor Independence Day liefhebbers een must....
18-12-2009 23:52
Het begon allemaal zo mooi: een mysterieuze trailer van een nieuwe rampenfilm, zonder dat nou precies duidelijk werd wàt er nou ging gebeuren maar mèt een verwijzing van "zoek maar eens op Google". Hmmm... Cool, dacht ik. Een film met mogelijkheden: die moet ik zien!

Ik heb hem net gezien. En ik ben weer eens diep teleurgesteld in de Hollywood-mannen en -vrouwen. Want wat zo goed begon, bleek zo'n verschrikking te zijn. Het lukt ze gewoon niet, die Amerikanen, om nou eens een GOEDE rampenfilm te maken. Kijk, als je het nu hebt over het einde van de wereld (let op: de wereld, niet alleen de US of fucking A), dan wil ik dat ook zien. En niet zoals we 14 jaar geleden al deden met Independance Day, waarin de 'good ol' guys' wel eventjes de wereld redden en iedereen dansend van blijdschap het einde van de film inluidden.

Maar helaas, helaas... Ook dit keer kreeg ik weer een overkill aan special effects voor mijn kiezen, waaromheen een wazig verhaal was opgehangen met het geijkte Amerikaanse ingrediënt voor een rampenfilm: een gescheiden vader (waar je binnen 5 minuten al medelijden mee hebt), zijn ex-vrouw (die nog steeds op hem loopt te vitten, maar diep van binnen nog steeds om hem geeft), zijn kinderen (uiteraard een jongen en een meisje) en niet te vergeten mama's nieuwe lover (een uiteraard iets te gelikte snelle jongen die uiteraard meer verdient dan papa). Bij het zien van deze hoofdrolspelers weet je meteen dat:
a) paps en mams aan het einde van de film weer bij elkaar komen;
b) de nieuwe lover van mams ofwel het bijltje erbij neergooit ofwel (al dan niet vrijwillig) het loodje legt;
c) de kinderen minimaal een keertje in koor om hun pappie gaan gillen en aan het eind huilend in pappies armen vallen, waarbij laatstgenoemde fluistert dat alles goed zal komen.

Ondanks dat ik het eind van de film al min of meer kon voorspellen, bleef ik de hoop hebben dat het dit keer eens anders zou gaan lopen (fuck de happy endings!). Maar nee hoor, het al magere verhaal bleek tot op de minuut voorspelbaar en hoewel de special effects er indrukwekkend uitzagen, waren ze tenenkrommend onrealistisch. Met name het instorten van de aardkorst (waarbij de hoofdrolspelers de scheuren in de aarde steeds nèt voor weten te blijven, of ze dat nu in een vliegtuig, auto of hell, gewoon rennend doen), de ontploffing van Yellowstone Park (waarbij de schokgolf beperkt blijft tot een licht briesje) en niet te vergeten de manier waarop de mensen op de brug voorover vallen als de vloedgolven de Ark raken (terwijl de Ark volledig vastzat en niet eens bewoog) waren momenten waarop ik twijfelde of ik de film nou wel of niet af zou kijken. Maar het is me gelukt, ik heb de film helemaal gezien. En geloof me, het blijft bij 1 keer.

Wat is het toch de laatste tijd met die Hollywood films? Ben ik nou zo verwend of lukt het ze gewoon echt niet meer om een film met én een goed verhaal én goede special effects te maken?
19-12-2009 18:41
Ach goede special effects, maar ik heb ruim twee uur in een scheur gelegen om dat ontzettend slechte script en dat houterige acteerwerk. Had zo veel meer kunnen zijn deze film. Zo. Veel. Meer.
22-01-2010 00:22
Ha fijn, een plot vol gaten en ik heb geen glazuur meer over van al die Amerikaanse zoetigheid
Wel aardig eyecandy, natuurlijk.

6/10
02-03-2010 23:47
Vind het zo grappig he, dat mensen een 1 durven te geven voor zon groot spektakel als dit.. Ben benieuwd waar die op oordelen ??
Willen ze het cijfer gewoon laag houden ? Snappen ze werkelijk niet waar de film om draait ? Zijn het gewoon idioten ?

DE film is een groot spektakel het ziet er heerlijk uit geweldige reis naar de redding, vind sommige acteurs wat overdreven dus een 7...

Maar bij deze geef ik de film ter compensatie van die 1, een 10..
13-03-2010 14:42
De special effects zijn echt slecht en zien er nep uit...
17-03-2010 14:49
Kort gezegd, een avondvullende film met mooie special effects.

(Alleen onrealistisch en iets te Hollywood voor mij)

Meest overtuigende rol is neergezet door Woody Harrelson

Toch nog een 7/10
28-03-2010 10:34
Hmm, vindt de film toch minder goed dan verwacht...
Toen ik in het begin de trailers ervan zag kon ik niet wachten, maja, zo een goeie film is het nou ook weer niet...
De cast is niet super geweldig maar dat hoeft ook niet in zo een films, want het draait meet om de special effects, maar helaas was die soms wat ongeloof waardig en de acteurs reagerden ook soms wat overdreven.
Maar ik ben het wel eens met Marcjeb over de cijfers, waarom een 1 geven..?
Oke, ik kan begrijpen dat je de film niet zo geweldig vindt, maar om dan een 1 te geven, is toch naar mijn mening debiel...
02-04-2010 23:29
Dat deze prent het vooral moet hebben van de special effects daar zal wel niemand aan twijfelen. En die zijn dan ook van topklasse. Soms wel angstaanjagend.
Dat het volledige verhaal ongeloofwaardig is moet je er maar bij nemen, het is natuurlijk film en daarom ook dat de hoofdpersonages alsmaar aan de dood weten te ontsnappen, al sneuvelen er toch wel enkelen....
Je moet bij het scenario niet al te veel nadenken en er ok geen logica in zoeken, het is puur genieten van de soms verbluffende beelden en dat heb ik ook gedaan.
Geen topscore voor deze blockbuster, maar slecht vond ik hem nu ook weer niet... een prent voor de liefhebbers van rampenfilmen die hier weer van zullen smullen.
23-06-2010 16:09
als je de film uitzet vlak voor het einde is het een leuke film, maar als je het einde erbij bekijkt dan is het een tegenvaller.
Het is daarentegen wel een mooie film qua effecten enzo.
30-08-2010 11:48
Wie geloofd er nou in 2012 dat de wereld gaat vergaan ik allesinds niet... net als deze film is het belachelijk saai.
22-05-2011 21:29
erg overdreven en onrealistische ontsnappingen met auto, camper, vliegtuig etc. Beetje overdrijven mag, maar dit is gewoon TE.
13-08-2011 01:01
LG DIRECTD schreef:
De special effects zijn echt slecht en zien er nep uit...


Mankeert er iets aan je ogen ?
05-01-2012 13:49
Voor een goed plot lees ik wel een boek, dit is gewoon ultieme 'eyecandy' en daar kan ik geen genoeg van krijgen.
05-01-2012 15:57
de special effects en alles zijn best aardig, alleen het 1e uur vd film gaat ontzettend langzaam, bijna saai gewoon!
05-01-2012 17:22
wat is deze film erg zeg!

zo ongeloofwaardig komt het over!
aardverschuivingen, vuurballen etc etc
En een gescheiden gezin die met gevaren van alles maar weet te ontkomen!
terwijl moeder aarde als een kaartenhuis uitelkaar valt.


typisch Emmerich!

De complot theorie van het jaar 21/12/2012
ik zal me op 22/12/2012 keihard kapotlachen
en de maker eens opzoeken.
05-01-2012 20:31
Ik heb de film 1 keer gezien en het koste me de nodige moeite om het uit te zitten. Een erg langdradig verhaal wat soms ook nog eens tenenkrommend slecht is.
Ok de special effects zijn natuurlijk leuk met een goed cinema systeem, maar dat was het dan ook wel.
12-02-2012 16:38
Ik heb hem net gezien, en ik heb me behoorlijk vermaakt! IK ben eigenlijk wel blij dat de film lang duurde, gewoon om je langer te vermaken. Ik vind het verhaal best aardig en ik vond het een gigantisch goede climax!

Het is natuurlijk een droom voor elke animator om zo'n film te maken en het resultaat is echt super!

Deze film krijgt van mij een dikke 8!
21-12-2012 14:20
Leeft iedereen nog of ben ik de enige overlevende?
17-01-2013 13:47
deze film komt niet vanavond maar een film met een trein die niet kan stoppen.
17-01-2013 18:51
op 17 jan. 2013, RTL4, 20:30 - 22:30 komt "Unstoppable" (met o.a. Denzel Washington en Chris Pine) i.p.v. deze film
17-01-2013 19:41
Naar mijn mening mag deze film nu officiëel ingedeeld worden onder het genre 'komedie'
26-06-2013 20:09
Haha, Bilbo, inderdaad. Deze film moet je maar met een korreltje zout nemen; de hele film slaat eigenlijk helemaal nergens op, maar je kan nog wel een oogje dichtknijpen vanwege de special effects. Wees gewaarschuwd allemaal, voor je het weet ben je nergens meer veilig wanneer de wereld plotseling instort

Toch wel (7/10) waard om de lol van het kijken, maar weer geen 8 omdat ik nu nooit meer gerust in slaap kan vallen
22-07-2013 10:28
Wat een mooie special effects in deze film zeg, Wauw!!!!
De film verdient van mijn part absoluut geen 6.3, maar ik kan me wel in andere verplaatsen.
De film is voor mij in iedergeval een topper die ik dan ook twee jaar geleden heb gekocht.

7.5/10
22-07-2013 16:40
Moviespecialist schreef:
Wat een mooie special effects in deze film zeg, Wauw!!!!
De film verdient van mijn part absoluut geen 6.3, maar ik kan me wel in andere verplaatsen.
De film is voor mij in iedergeval een topper die ik dan ook twee jaar geleden heb gekocht.

7.5/10


Gast,in plaats van populair willen zijn en elke dag bij zoveel mogelijk films snel een kort berichtje te plaatsen kun je beter eens een goede mening geven over 1 film per dag want nu is het allemaal simpel.
Je hebt begrip voor anderen? Ja duh,die geven uitleg. Jouw enige argument zijn mooie special effects,voor de rest weet je niks te melden over waarom je 7,5 geeft(je kunt niet eens 7,5 hier geven maar goed)
22-07-2013 16:50
Frietgezicht schreef:
Gast,in plaats van populair willen zijn en elke dag bij zoveel mogelijk films snel een kort berichtje te plaatsen kun je beter eens een goede mening geven over 1 film per dag want nu is het allemaal simpel.
Je hebt begrip voor anderen? Ja duh,die geven uitleg. Jouw enige argument zijn mooie special effects,voor de rest weet je niks te melden over waarom je 7,5 geeft(je kunt niet eens 7,5 hier geven maar goed)


Ik denk frietgezicht dat we onze specialist gewoon laten doen zoals Tarkus... We hoeven ons er niet dik in te maken ook al irriteert het me ook dat ie altijd zo over die cijfers bezig is. alsjeblief zeg...Overigens vind de special effects niet zo denderend in deze... Just saying.
22-07-2013 17:39
Friethezicht en Banned, ik merk dat jullie steeds films opzoeken waarop ik heb geregeageerd.
Ik vind dit erg kinderachtig en vind het bovendien erg smakkeloos dat jullie steeds samen tegen mij spannnen.
Ik hoop dat jullie niets bijdehans of beledigind gaan terug sturen, maar het gewoon laten zoals het is.
Ik heb dit niet zo gewild.
22-07-2013 17:51
Moviespecialist schreef:
Friethezicht en Banned, ik merk dat jullie steeds films opzoeken waarop ik heb geregeageerd.
Ik vind dit erg kinderachtig en vind het bovendien erg smakkeloos dat jullie steeds samen tegen mij spannnen.
Ik hoop dat jullie niets bijdehans of beledigind gaan terug sturen, maar het gewoon laten zoals het is.
Ik heb dit niet zo gewild.


Wij zoeken jou reacties helemaal niet op... mocht je de site een beetje kennen kunnen rechts bovenaan op updates klikken en in de derde kolom zie je op welke film het laatst is gereageerd. Aangezien jij hier elke film die er bestaat van een korte mening aan het voorzien bent veranderd die kolom voortdurend. Ik ben altijd benieuwd wie wat over welke film heeft geschreven en kijk dat altijd eventjes wat er te lezen valt. Maar de laatste weken vinden we enkel jou terug.
Denk je nu echt dat we ons gaan bezig houden met het zoeken naar jou reacties ? haha en daarbij ik reageerde op Frietgezicht z'n reactie niet op die van jou. Wil willen jou helemaal niet pesten ofzo, maar je moet je niet als calimero gedragen. Ik zal ophouden met te reageren maar hou dan alstublief op met aanhalen van de punten quotering waar je het niet mee eens bent... Ook weer bij the Bourne Legacy schreef je weer iets vreemds.
22-07-2013 19:50
Oke, ik snap wat je bedoelt en ik erken mijn fouten.
Zullen we deze duscusies nu staken?
26-10-2013 13:05
De previews van rampenfilms zijn vaak erg indrukwekkend. Maar de films zelf zijn bijna zonder uitzondering een ramp. Ze zijn zo clichématig. Ook deze kan zich daar niet boven verheffen. Ik denk dat dit vooral films voor vrouwen zijn, die leven er echt veel meer in mee.