Tinker Tailor Soldier Spy

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

FT rating (53 stemmen)
7.6

Jouw rating
--

Filminformatie


Delen:

Synopsis:

In de sombere dagen van de Koude Oorlog geniet de spionage veteraan George Smiley (Gary Oldman) van de Britse geheime dienst van zijn pensioen. Wanneer blijkt dat een oud-collega van Smiley een Russische spion is, wordt hij teruggeroepen door MI6 en gevraagd de spion op te sporen.

Regisseur:

Tomas Alfredson

Jaar:

2011

Duur:

127 minuten

Tagline:

The enemy is within.

Genre:

Drama | Mystery | Thriller

Land:

Frankrijk | Verenigd Koninkrijk | Duitsland

IMDB:

7.1 op 148273 stemmen (Website)

Release:

In de Nederlandse bioscoop te zien vanaf 15 december 2011

DVD:

In Nederland op DVD uitgebracht op 8 mei 2012

Nieuws:

Recensie Tinker Tailor Soldier Spy


Geschreven door Fabian Melchers

De verrassing van 2009 was Let the Right One In. De Zweedse film over een gepest jongetje dat bevriend raakt met een vampiermeisje steeg ver boven het bekende horrorgenre uit en werd een ontroerend en bijzonder sfeervol geheel. Regisseur Tomas Alfredson stelde niet de gruwel die bij vampierfilms komt kijken voorop, maar besteedde vooral aandacht aan het uitdiepen van zijn hoofdpersonages en het creŽren van een betoverende atmosfeer, waarbij de prachtige cameravoering van Hoyte van Hoytema een belangrijke rol speelde. De film kreeg begin dit jaar een zeer degelijke Amerikaanse remake, maar alle ogen waren toch vooral gericht op Alfredsons nieuwe project.

» Lees verder...

Trailers / Foto's / Posters


Blu-Ray Review: Tinker Tailor Soldier Spy


Geschreven door Bram

Met Tinker Tailor Soldier Spy maakte regisseur Tomas Alfredson zijn eerste Engelstalige film. De Zweedse filmmaker kreeg de kans waarschijnlijk met name door zijn uiterst succesvolle vampierfilm Let the Right One In / LŚt den rštte komma in (2008), die niet veel later een Amerikaanse remake kreeg. Met namen als Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones, Mark Strong, Benedict Cumberbatch en CiarŠn Hinds op de fraaie promotionele affiches, verzamelde Alfredson een uiterst sterke cast bij elkaar voor Tinker Tailor Soldier Spy. Na de premiŤre op het Filmfestival van VenetiŽ was de internationale filmpers niet compleet onverwacht laaiend enthousiast en eerder dit jaar volgde de bekroning doordat hoofdrolspeler Gary Oldman geheel terecht genomineerd werd voor een Oscar voor Beste Mannelijke Hoofdrol. Financieel gezien deed de behoudende en eigenlijk actieloze spionagethriller het meer dan redelijk, aangezien het tot een nette $80 miljoen kwam. Enige tijd geleden verscheen de Blu-Ray van TTSS in het schap.

» Lees verder...

Reacties op Tinker Tailor Soldier Spy (6)


20-09-2011 13:43
Afgelopen zondag gezien (in Dublin).
Het werd nooit ťcht spannend. Een spektakel is het al helemaal niet. Maar ik vond 'm wel meeslepend. Visueel ook zeer geslaagd. Mooie beelden. Erg knap gedaan om een Londen en Ankara anno 1973 te laten zien.
02-06-2012 17:05
Goeie film met mooie sfeerbeelden uit andere tijden (oude kantoren, oude auto's, oude kapsels en veel gerook van sigaretten). Ook het trage tempo draagt bij aan de sfeer. Er zit geen actie in; het is een thriller als een schaakspel. Allemaal heel laid back en ingetogen. Je moet er moeite voor doen en er zonder hoge verwachtingen aan beginnen.
11-08-2012 20:39
Prima vertolkingen in een toch wel moeilijk te volgen verhaal van deze film.
Het onderwerp, spionage tijdens de Koude Oorlog, zal wellicht niet iedereen kunnen boeien, vooral ook omdat het realistisch wordt weergegeven en niet als een actieprent ŗ la James Bond, het wordt getoond zoals het was dus, grauw en kil.
Puike vertolkingen dus, vooral van Gary Oldman die hiervoor een Oscarnominatie in de wacht sleepte maar helaas niet kon verzilveren.
Ik heb wel geboeid zitten kijken naar deze prent, maar denk niet dat iedereen opgetogen zal zijn over deze film. Smaken verschillen nu eenmaal.
15-08-2012 13:51
Geweldig stijlvolle spionagethriller van Thomas Alfredson, met de crŤme de la crŤme van de huidige Britse acteerwereld. Wel eentje waar je continu je aandacht bij zult moeten houden en een goed oog moet hebben voor details. Voor iemand die het boek niet gelezen heeft of de miniserie nooit gezien heeft, zoals ik, is een tweede kijkbeurt wel een aanrader.

Hoe dan ook, in de uitvoering doet Tinker Tailor Soldier Spy vrijwel alles perfect, van de aankleding tot de muziek en het sublieme camerawerk van Hoyte van Hoytema. Top!
15-06-2015 21:07
The best!
Wat een spanning, wat hebben ze goed de jaren vijftig sfeer geschetst.
Lernert Engelberts
12-12-2015 14:42
Eindelijk gezien maar had d'r meer van verwacht.
Laat ik eerst positief beginnen. De sfeer en aankleding is fantastisch. Ik heb echt het gevoel dat de film zich in die tijd afspeelt. Ook de acteer-prestaties zijn top van eigenlijk de hele cast wel met als uitschieter Oldman.

Maar het verhaal is gewoon wat te ingewikkeld. Sommigen zullen vast bang zijn toe te geven als ze een film niet compleet snappen omdat ze dan dom overkomen dus dan maar niet reageren of hoog cijfer ertegen aan gooien maar het leek alsof de film een uur langer nodig had voor het verhaal.
Er wordt continu met allerlei namen gestrooid ook van echte namen tot nicknames/code-namen die voor verwarring zorgen omdat je ook sommige namen niet kent of er geen band mee hebt.
En geen band ermee hebben is ook een flink minpunt want met geen enkel karakter wist de regisseur een band te creeeren dat het je wat kan schelen hoe het met dat karakter afloopt. Ondanks goede acteer-prestaties blijven de karakters oppervlakkig en komt alleen Cumberbatch er nog een beetje goed uit met een redelijk sympathiek personage die ook niet genoeg screentime krijgt om wat te voelen.

O.a. daardoor ontbreekt de spanning ook totaal en is het zeker geen thriller.
Toch is het verhaal wel interessant en heb ik de film afgekeken maar een 2e kijkbeurt zit er echt niet meer in,daarvoor is de film simpel gezegd gewoon te saai.

Een 5