FilmTotaal zoekt buzzposters!
Ben jij helemaal op de hoogte van het laatste nieuws rond Hollywoodsterren?
Nova zembla

Nova zembla (2011)

Alternatieve titel: Nova zembla 3D
FT rating (38 stemmen)
4.9

Jouw rating
--

Filminformatie


Delen:

Synopsis:

De tweede film van Reinout Oerlemans gaat over Willem Barentsz en Jacob van Heemskerk die in de zestiende eeuw naar de Russische eilandengroep reisden. De film beschrijft de laatste ontdekkingsreis van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck waarbij ze met hun bemanning strandden op het eiland Nova Zembla en hier moesten overwinteren in Het Behouden Huys. Het verhaal wordt beleefd door de ogen van Gerrit de Veer en is gebaseerd op het dagboek dat hij destijds bijhield.

Regisseur:

Reinout Oerlemans

Jaar:

2011

Duur:

108 minuten

Genre:

Historisch | Drama

Land:

Nederland

IMDB:

5.8 op 3375 stemmen (Website)

Release:

In de Nederlandse bioscoop te zien vanaf 24 november 2011

DVD:

In Nederland op DVD uitgebracht op 20 maart 2012

Nieuws:

Recensie Nova zembla


Geschreven door Thomas Hermssen

Reinout Oerlemans is een selfmade man pur sang. Met lef en bluf bereikte hij veel door een stap verder te gaan dan de concurrentie. Daardoor is hij een soort pionier in medialand en met je kop zo boven het maaiveld kan je in Nederland meestal niet meteen rekenen op een hoop lof en bovendien moet je dan zelf de klappen opvangen. Oerlemans weet dat als geen ander en waarschijnlijk sprak het waargebeurde verhaal van de mannen die via Nova Zembla een handelsroute naar Azië probeerden te realiseren hem daarom wel zo aan. Zo'n episch verhaal verfilmen als producent was voor hem echter nog niet genoeg, hij wilde het zelf ook regisseren en veel belangrijker: hij wilde geschiedenis schrijven. En dus besloot hij opnieuw lef te tonen en van Nova Zembla de eerste Nederlandse 3D-film te maken.

» Lees verder...

Trailers / Foto's / Posters


Blu-Ray Review: Nova zembla


Geschreven door Bram

Na het doorslaande succes van de boekverfilming van Komt een vrouw bij de dokter (2009) wist Reinout Oerlemans niet hoe snel hij aan de slag moest met een tweede project. Hij koos voor een enorme uitdaging door een film te maken over de ontdekkingsreis van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck. In 3D! Via onder meer de aandacht van vele actualiteitenprogramma's was het productieproces van de film te volgen op TV en toen het eindresultaat eenmaal in de bioscoop verscheen, was er wederom volop aandacht voor de eerste Nederlandse 3D speelfilm, die zo'n €7 miljoen kosste om te maken. Met Robert de Hoog als prima hoofdrolspeler en Doutzen Kroes als oogappeltje presteerde het drama redelijk aan de bioscoopkassa. De critici was echter niet bepaald mild over bijvoorbeeld de verhaallijn, de cast en de montage. Ook het Amerikaanse Variety maakte gehakt van Oerlemans' tweede speelfilm. Sinds kort ligt er een degelijke 2D+3D Blu-Ray in de schappen.

» Lees verder...

Reacties op Nova zembla (10)


25-11-2011 12:05
De film viel me helemaal niet tegen. Doutzen is zeker een fantastisch plaatje maar ze kan ook prima acteren. De hoofdrol is zeker Gerrit de Veer (Robert de Hoog). Uiteraard heeft de film wel een klein aantal schoonheidsfoutjes. 3D was ook niet nodig geweest in deze film, weinig special effects. Shots op ijsland waren mooi. Nederlandse opnames gingen vaak snel (wat 3D niet kon bijhouen). Prima film, het bezoeken waard.
09-12-2011 12:20
Leuke film om te kijken. 3D was wat mij betreft niet nodig, en het miste soms misschien wat spanning, maar de film deed me wel meeleven met de mannen die de koude en ontberingen doorstonden.
10-12-2011 20:55
Een mooi geschoten onderhoudende film! Ik had voorheen nog geen film in 3D gezien, dit was mijn eerste ervaring en ik moet eerlijk bekennen dat ik meer had verwacht van het 3D effect. Ik heb min of meer het gevoel dat het voor deze film niet speciaal toegevoegde waarde heeft. Wel maakt het de beleving "echter" omdat er nu meer verdieping in het beeld zit.

Over de film zelf: Het is een echte mannenfilm en ik ben toevallig een vrouw... Toch heb ik genoten van het verhaal en de acteurs en de mooie beelden wisten mij in het verhaal te trekken. Ik wist voorheen weinig van het Nova Zembla verhaal en ik vond het toch interessant om er iets van te zien. Wel zaten er wat foutjes in de film. Zoals bijvoorbeeld Doutzen Kroes met een coupe de soleil kapsel... En ik wil er nog aan toevoegen dat ik de rol van Doutzen Kroes ook niet echt toegevoegde waarde vond hebben. Ze was er voor mijn gevoel alleen puur voor de "mooi" erbij.
24-03-2012 02:07
Aardige film die mij helaas niet zo heeft weten te pakken als ik gehoopt had. De acteurs doen het goed en zelfs Doutzen Kroes bewijst dat ze kan acteren alleen mist de film de wauw factor die een heldenepos als dit wel moet hebben. Er gebeurd namelijk zodra ze stranden op Nova Zembla te weinig,zo is er alleen de vreselijke kou en af en toe de dreiging van ijsberen maar dit is op de een of andere manier niet spannend genoeg want ik zat niet op het puntje van mijn stoel.
Maar ondanks dat deze film niet nagelbijtend spannend was heb ik me niet verveeld. Ik denk dat dit kwam door de goede acteerprestaties en de ongeloofelijk mooie beelden die je voorgeschoteld krijgt.Zo zijn Ijsland en Canada echt prachtige locaties om te filmen. Verder een leuke film voor op een regenachtige dag waar ik iets meer van verwacht had.
24-03-2012 15:45
De film was zeer vermakelijk, maar niet overtuigend. Op sommige punten kon het acteerwerk beter en het scenario kon nog wel wat beter opgemaakt worden. Ook het einde was zeer slecht, en dan bedoel ik niet het stukje . Heel jammer, want de kou overtuigde wel, vooral omdat deze kou echt was. Muziek was niet verkeerd. Helaas werd de film nooit echt episch, wat met een beter scenario en soms wat sterker acteerwerk had kunnen lukken.
28-03-2012 16:35
Nova Zembla is een perfect voorbeeld van grootheidswaanzin. Alles loopt dan ook fout in deze (voor Nederlandse normen) dure film. Acteurs praten onverstaanbaar en acteren als 18de eeuwse straathonden. Het camerawerk en de montage zijn bedroevend slecht te noemen. De belichting is zo onnatuurlijk en lelijk dat je met moeite de gereconstrueerde wereld als geloofwaardig kunt nemen. Laat staan dat het nergens meeslepende verhaal ergens boeit. Er word constant huppeldepup gespeeld met de tijd waardoor het geheel overkomt als het dagboek van het hoofdpersonage. Wss een foute keuze van Oerlemans. Nova Zembla is een draak van een film. Grootheidswaanzin van mensen die hollywood verre van de baas kunnen.
22-04-2012 21:39
Nederlandse film waarvan ik toch wat meer had verwacht, vooral met een cast als deze.
Het verhaal leent zich nochtans voor een goede film, maar de vertolkingen zijn ondermaats, zelfs van acteurs als Derek de Lint en Victor Reinier, die toch een reputatie te verdedigen hebben.
De beelden zijn wel mooi alsook de muziek.
Maar een voldoende heeft deze film geenszins.
01-08-2012 10:42
Vervelende film, ongeloofwaardig, en het verhaal is ook nog eens saaaai...Tja, ik weet het niet, maar waarom heeft het filmfonds 1,3 miljoen Euro besteed aan deze film? Kan iemand mij dat vertellen? Vanwege de matige 3D? Of omdat Doutze erin meespeelt?
27-10-2013 12:02
Kort gezegd noem ik NZ Nederlandse cinema in Hollywoodstijl. Schitterende decors, kostumering en visueel is het echt een pracht om naar te zien. Uiteraard zijn er enkele minpunten zoals het verhaal, dat vaak iets te traag vooruitgaat maar vaak net niet traag genoeg om even in slaap te vallen. De acteerprestaties zijn geen top maar ik zou ze niet ondermaats noemen. Zeker in de winterscènes doen ze het uitstekend en leef je toch wel mee. Spijtig vind ik het einde, dat maar rap rap is afgewerkt en eigenlijk niet de apotheose bied die je zou verwachten al begrijp ik dat het zwaartepunt van het verhaal in deze 'reconstructie' in het midden van de film ligt.

Alleen al voor de ambitie van dit project verdient de film respect. Dit is grootschaliger aangepakt dan vele Benelux-films en het is zeker geen weggegooid geld voor onze filmindustrie in de kijker te zetten. Toch zou een grootschaliger (amerikaans) budget beter gewerkt hebben zodat ze meer balans zouden kunnen vinden tussen actie, drama en schitterende shots.

7/10
17-11-2013 16:38
Hele matige film. De acteurs komen met hun teksten heel ongeloofwaardig en houterig over. Verder vind ik het een zwaktebod als een fotomodel een film moet opleuken. Heb hem niet eens af willen kijken. Zo matig was het.