Verrassende cameo 'Suicide Squad' onthuld
En blijf vooral zitten tijdens de credits!
Argo

Argo (2012)

FT rating (72 stemmen)
8

Jouw rating
--

Filminformatie


Delen:

Synopsis:

Argo is gebaseerd op een artikel uit 2007 dat werd geplaatst in het tijdschrift Wired. Hierin werd het waargebeurde verhaal verteld over hoe de CIA in 1979 Amerikaanse burgers uit Tehran in Iran redde, door te doen alsof er een sciencefiction film werd gemaakt.

Regisseur:

Ben Affleck

Jaar:

2012

Duur:

120 minuten

Tagline:

Based on the declassified true story.

Genre:

Drama | Historisch | Thriller

Land:

Verenigde Staten

IMDB:

7.8 op 445578 stemmen (Website)

Release:

In de Nederlandse bioscoop te zien vanaf 8 november 2012

DVD:

In Nederland op DVD uitgebracht op 19 maart 2013

Nieuws:

Recensie Argo


Geschreven door Arjan Welles

In 1997, toen Bill Clinton de dienst uitmaakte in het Witte Huis, werden de details van een ultrageheime CIA-operatie uit 1980 uit de doeken gedaan. De Amerikanen waren weliswaar bekend met de uitkomst van een reddingsactie van zes van hun landgenoten uit de ambtswoning van de Canadese ambassadeur in Teheran, maar de ware toedracht was zeventien jaar lang geheim gehouden. De Iraniërs waren woest op de Amerikanen omdat zij onderdak boden aan de gevluchte sjah, een dictator die na de revolutie aan de kant was gezet. Onder het nieuwe, streng religieuze bewind van de ayatollah werd de Amerikaanse ambassade in de Iraanse hoofdstad door een razende menigte bestormd. Zes medewerkers wisten te ontsnappen naar wat officieel geldt als Canadees grondgebied, maar ze konden geen kant op.

» Lees verder...

Trailers / Foto's / Posters


Blu-Ray Review: Argo


Geschreven door Bram

Na zijn opvallende titels Gone Baby Gone (2007) en The Town (2010) keek iedereen uit naar de derde film van regisseur Ben Affleck. Hij werd na The Town in verband gebracht met de misdaadfilm Gangster Squad, uiteindelijk opgepakt door Ruben Fleischer, de titel Replay en het nog steeds in ontwikkeling zijnde The Stand. Uiteindelijk koos hij voor het drama Argo. Met een verhoudingsgewijs schappelijk budget en een aantal aansprekende namen verfilmde hij de waargebeurde en knappe reddingsactie van de CIA in 1979. Er werden vele Amerikaanse burgers uit de handen gehouden van het brute regime van de dictatoriale leider Khomeini. Niet echt een plot die aansluit op de eerdere misdaadfilms van regisseur Affleck. Het bracht hem wel de roem die hij - ondanks zijn toch wat magere staat van dienst als acteur - duidelijk verdient als regisseur. Wereldwijd werd de film namelijk geroemd door de critici, leverde het flink wat op aan de bioscoopkassa en het ontving een stortlading aan prestigieuze filmawards, waaronder de Oscar voor "Beste Film". Sinds eind maart is de Afflecks topper op een nette Blu-Ray verkrijgbaar.

» Lees verder...

Reacties op Argo (12)


12-11-2012 21:29
Gone Baby Gone en The Town vond ik degelijke films. Het 'opmerkelijkste' was dat Ben Affleck achter deze goed ontvangen films zat. De meeste zijn het er over eens dat hij beter uit de verf komt als regisseur dan als acteur. Toch heb ik weinig bemerkingen op zijn acteerkunsten, noch zijn capaciteiten als cineast. Ik zat eigenlijk gewoon wachten op een échte knaller van Ben Affleck... Is het dan nu gelukt met Argo ?

Ben Aflleck heeft zeker en vast al een perfecte keuze gemaakt voor z'n derde film. De plot is in de eerste plaats intrigerend en boeiend te noemen. Een fake-film als dekmantel om 6 Amerikanen te helpen vluchten uit Iran. Als dit geen leuk uitgangspunt is om naar het witte doek te brengen dan weet ik het ook niet. Zo zou Ben Affleck het hele verhaal kunnen gebruiken om indruk te maken en gewoon de gebeurtenissen vertellen en daarbij de essentie van het gegeven uit het oog verliezen. Maar al vanaf de eerste scènes voel je dat hij gefascineerd is door z'n onderwerp en de gebeurtenissen op elke mogelijke manier op de kijker wil afvuren.

Zo begint hij z'n film met een originele proloog die bestaat uit storyboards en (echte) archiefbeelden. De proloog reflecteert een beetje de rest van de film. Iets leuks en onbezonnen als cinema in contrast met de harde realiteit. Ook de humor, die vooral te vinden is tijdens de voorbereiding van de nep film, wordt netjes gecontrasteerd met de gebeurtenissen in Iran. Deze humor komt vooral uit de hoek van John Goodman en Alan Arkin maar ook uit de knap en vlot geschreven dialogen. Ook het gegeven dat ze een film als dekmantel gebruiken is al een "grappig" gegeven op zich.

Argo is natuurlijk in de eerste plaats een thriller en wat voor één. Er zit op dit moment nog verband rond m'n nagels want die heb ik er in de tweede helft van de film afgebeten. Ook al weet je de afloop van de gebeurtenissen toch is Ben Affleck erin geslaagd om de spanning op te voeren tot het maximum al help het natuurlijk ook wel dat het grootste deel van de film echt gebeurt is. Toch, in lange tijd niet meer zo op het puntje van m'n stoel gezeten... eindelijk! Dank u Meneer Affleck.

Het camerawerk is verzorgd en de snelle camerabewegingen zijn voortreffelijk uitgevoerd. Net zoals in de Town zijn zowel de beeld als geluidsmontage puik te noemen. De Art-Direction afdeling heeft hun snor en pruik kasten weer mogen optrekken om een geloofwaardige tijdsgeest te creëren en daar zijn ze zonder meer in geslaagd. De jaren 70-80 waren echt sterk voelbaar. Alexandre Desplat brengt weer een passende soundtrack al stelt deze op het einde redelijk teleur. De laatste thema's klinken onnodige melig en patriottisch. Beetje een afknapper al maakte Ben Affleck wel een hoop goed door de muziek op de juiste momenten te gebruiken en op de juiste momenten weg te laten.

Argo heeft m'n verwachtingen ingelost maar heeft me niet omver geblazen. Maar begrijp me niet verkeerd, dit is één van de beste films van 2012. De twee woorden razend en spannend mogen verdiend naast elkaar worden gezet. 9/10
08-11-2012 22:26
Zojuist gezien en Ben levert weer een topper. Het verbaasde mij dat de film nogal luchtig was en vrij veel humor bevatte; de vertolking van Arkin speelde hierin een grote rol. De finale werd inderdaad goed en zenuwslopend opgebouwd. Een dikke 8.
14-11-2012 11:12
Waarom staat de reactie van Banned (van 12 nov) boven die van mij (8 van 8 nov)?? Waarom???!! Dat is duistere magie!
14-11-2012 13:06
B@chelor schreef:
Waarom staat de reactie van Banned (van 12 nov) boven die van mij (8 van 8 nov)?? Waarom???!! Dat is duistere magie!


Haha. Ja da vroeg ik me ook af toen ik m'n reactie plaatste. Maar ik zit er voor niks tussen. Ik heb geen toverstaf en mijn naam is niet Maarten Vilijn.
14-11-2012 22:42
Banned schreef:
Haha. Ja da vroeg ik me ook af toen ik m'n reactie plaatste. Maar ik zit er voor niks tussen. Ik heb geen toverstaf en mijn naam is niet Maarten Vilijn.

Nee? Hans Klok dan? Of Harry Pothead?
28-11-2012 07:03
Amper drie films had Affleck nodig om van een "acteur wiens werk je niet direct wil zien" te evolueren naar een "regisseur wiens werk je moet zien". Net als voorgangers Gone Baby Gone en het magistrale The Town is deze prent weer een schot in de roos. Al moet ik toch eerlijk zeggen dat ik deze keer de voorganger toch net iets beter vond.

Deze derde prent bevat ook meer humor dan we gewend zijn van Affleck en zit dan ook vol heerlijke oneliners - om dan toch op de juiste momenten volop voor de spanning te gaan. Voeg daar nog eens de vertolkingen van een topcast aan toe (Affleck geeft z'n bijrollen aan prima acteurs als John Goodman en Bryan Cranston) en je hebt weer een fijne film erbij.
10-02-2013 23:41
Razend spannende film, die je achterlaat met half opgegeten vingers, zo nagelbijtend is het laatste half uur Ben Affleck laat opnieuw zien dat hij een zeer talentvolle regisseur is, die met een droomcast als deze tot grootse dingen in staat is. En Alan Arkin rules big time!
25-02-2013 09:07
Niemand die zich bij deze film ontzettend ergerde aan de constante close-ups van Ben Affleck en het onnodig uitdiepen van zijn personage door dat hele familie-subverhaaltje? Vond het teveel de Ben Affleck-show.. Daarnaast vond ik de cinstante plotse overgang van het 'ernstige', spannende naar het luchtige, 'grappige' Hollywood. Dan zat je eindelijk goed in de spanning, moesten er weer ineens van die slechte Amerikaanse grappen voorbij komen. Het had naar mijn inziens zoveel meer kunnen zijn, maar het moest toch weer te Amerikaans worden, jammer, jammer..
13-04-2013 21:16
Dat Ben Affleck zich herpakt heeft als acteur, maar vooral als regisseur, bewijst hij opnieuw met deze prachtige, op ware feiten gebaseerde film.
Een ongelooflijk verhaal dat zo pakkend is dat het wel waar gebeurd moet zijn.
Puike vertolkingen van de ganse cast met Affleck op kop.
Ik heb met veel bewondering naar deze prent gekeken, echt een topper en zeker de Oscar die hij won als beste film waardig !!
25-06-2013 13:46
Argo is wat voor mij betreft een uitstekende film en zeker een van de beste films van 2012.
Het waargebeurde verhaal word uitstekend nagespeeld en is erg zenuwslopend.
Argo is een prima film waar ik gewoon niks op aan te merken heb.

8.0./10
25-08-2013 19:28
ijzersterke thriller met de juiste mix tussen spanning, humor en drama, gedragen door een sterk spelende Affleck die ook de andere acteurs genoeg ruimte geeft om zich vollop te tonen. De dialogen zijn ijzersterk geschreven met een verrassende humoristische toon die plots op het juiste moment over gaat in ernst en spanning. De finale is sterk ondanks dat je het einde al weet zorgt Affleck er steeds voor dat je denkt dat hij het einde misschien toch zou veranderd hebben.
Met The Town en Argo heeft Ben zeker een plaatsje in mijn favoriete regisseurs gekregen

8,25/10
09-08-2014 14:12
Vond het toch een overgewaardeerde film. Was zeker niet slecht, maar verre van een meesterwerk. Alles verloopt netjes volgens de formule en regels van een Hollywoodfilm, waardoor alles heel voorspelbaar is en je het allemaal ook wel eens eerder of beter hebt gezien. Daarnaast doet Ben Affleck het niet slecht als regisseur, maar kan dit nog steeds niet verbloemen dat hij niet zo'n bijzondere acteur is.

Voor mij een 7 voor degelijkheid, meer vind ik het ook niet.