Eagle Eye

Geplaatst door Gunnar van Eenige op 07-10-2008 22:22 - Bron: FilmTotaal


Regie: D.J. Caruso | Cast:Shia LeBeouf (Jerry Shaw), Michelle Monaghan (Rachel Holloman), Billy Bob Thornton (Agent Thomas Morgan), Rosario Dawson (Zoe Perez)| Speelduur:118 minuten | Jaar: 2008

“Het gebruik van technologie is niet meer weg te denken uit onze samenleving, maar wat nu als de rollen worden omgedraaid en wij worden gebruikt door onze technologie?” Zo luidt het ‘originele’ idee van Steven Spielberg, de bedenker van het achterliggende verhaal in Eagle Eye. Inderdaad, dit is oude koek en die is op een gegeven moment zelfs op. In deze film zal je waarschijnlijk een paar keer opzij kijken om te zien of jij de enige bent die de film onbedoeld steeds humoristischer vindt. Na een uur rechttoe rechtane actie wil je de verlossende ontknoping meemaken die al dat geren van de hoofdpersonen kan verantwoorden in plaats van een uitleg te horen die nog ongeloofwaardiger is dan de aanloop.

Disturbia wist naast voorstanders ook tegenstanders te maken door de sterke gelijkenis met het verhaal van Rear Window en dit resulteerde onlangs in een rechtszaak. Met Eagle Eye zet D.J. Caruso, die het acceptabele Taking Lives maakte, meerdere stappen terug richting middelmatigheid. Door de verwijzingen naar andere films is originaliteit bij Caruso wederom een aandachtspunt. Caruso vertelt dat naast Alfred Hitchcock ook Stanley Kubrick en Steven Spielberg (de executive producer bij deze film) evenzo sterke invloeden zijn. Als we het aanhalen van films in gedachte houden is de link naar North by Northwest even snel gelegd als weerlegd, want hoeveel films bestaan er wel niet met een onschuldige man op de vlucht voor de autoriteiten? Enemy of the State kan zich echter niet verstoppen en het aanwezige Kubrickelement zal niemand over het hoofd zien.

De keuzes die je maakt in het verleden zijn bepalend voor je toekomst. Caruso probeert aan de hand van dit thema het personage van Shia LeBeouf emotioneel uit te diepen en dat lukt hem gedeeltelijk. Shia vertolkt de rol van Jerry Shaw, die te kampen heeft met een ambitieuze tweelingbroer die wél alle goede keuzes maakte in zijn leven voordat hij stierf. In de film wordt duidelijk gemaakt dat Jerry een loser is, zodat daarna therapeutisch op ons ingepraat kan worden dat dit helemaal niet erg is en dat het eigenlijk gaat om wie we zijn als individu. Gelukkig maar. Helaas is hij in deze film helemaal in zijn eentje een individu en had de rest van de karakters net zo goed uit karton gemaakt kunnen zijn. Shia, die vaker door Spielberg naar voren wordt geschoven, bewijst capabel te zijn in actiefilms, maar heeft zich nog niet op een andere manier mogen bewijzen.

Billy Bob Thornton speelt in deze film weliswaar geen volwaardig karakter, maar is zich bewust van dit feit en haalt het maximale uit zijn rol. Zo maakt hij als rechercheur soms de zinnen af voor zijn incompetente collega’s en het is fijn om een beetje reflectie en humor te bespeuren in een film die verder vrij statig doorstroomt.


Bekijk de Eagle Eye trailer (meer filmtrailers)

© FilmTotaal 2016 | Trailer | Filminformatie | Nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

Reacties op dit artikel (20)

07-10-2008 22:42
Maarreh...waar gaat de film nou over?
07-10-2008 23:08
Ja idd. Het is op zich niet erg als een recensie aan de korte kant is maar het lijkt wel of er een stuk mist. Het is na deze recensie niet bepaald duidelijk waar de film over gaat.
07-10-2008 23:09
beetje onsamenhangend deze recensie, of lig dit aan mij?

In the USA scoor deze film vrij hoog....
07-10-2008 23:34
hij werd juist aardig de grond in geboord
08-10-2008 00:14
Ik heb deze film vorige week woensdag gezien in IMAX en ik vond hem verassend goed! Ik had ook niet hele hoge verwachtingen toen ik er heen ging, misschien dat dat het wel was! Hij is iig niet saai en de vaart blijft er goed inzitten, plus leuke plotwendingen! Deze film blijft je aan het denken zetten... Ach ja ik vind niet zo snel een film "slecht" van Babylon A.D. kon ik ook wel genieten!
08-10-2008 00:21
Als de film meer inhoud heeft dan deze review, dan ben ik tevreden.
08-10-2008 00:25
Beetje loze recensie.

Er komt niks aan bod betreffende het technologische aspect.

En waarom mag iemand de meesters niet als voorbeeld nemen, schrijvers doen niks anders aangezien Shakespeare alle verhaal lijnen al een geschreven heeft.

De film geeft op een zeer vermakelijke manier weer wat bepaalde technologische ontwikkelingen voor onbedoelde ontwikkelingen kunnen veroorzaken.

Oeverloos gemiemel over de regisseur en andere films lijkt me zinloos als je er geen fatsoenlijk stuk over de film zelf aan vast plakt.

En BBT geen volwaardige rol? Wat is er niet volwaardig aan z'n rol?

De recensie is te kort en zeker onvolledig.
08-10-2008 06:26
13204 schreef:
Beetje loze recensie.

-knip-

De recensie is te kort en zeker onvolledig.


Idd, jammer... Heb de laatste tijd hier en daar wat gehoord over deze film maar heb nog steeds niet echt goed een idee waar het over gaat :S
08-10-2008 09:48
13204 schreef:
En waarom mag iemand de meesters niet als voorbeeld nemen, schrijvers doen niks anders aangezien Shakespeare alle verhaal lijnen al een geschreven heeft.
Behalve dat dat niet waar is, is er natuurlijk niets mis mee om andere verhalen als voorbeeld te nemen. Aan de andere kant heb je af en toe van die films die je zo enorm aan andere films doen denken dat het irritant wordt. Toen ik de trailer van Eagle Eye zag, was mijn eerste reactie in ieder geval ook "goh, origineel" en dat lijkt me voor de makers geen wenselijke reactie.

Overigens vind ik dit ook geen al te sterke recensie.
08-10-2008 10:45
Ik denk dat de film in de beurt komt qua verhaal van de film Enemy of the State (met Will Smith)

Eerste weekend heeft hij in the USA toch aardig wat geld in het laadje gebracht. (Eagle Eye)
08-10-2008 11:47
Moet zeggen dat de trailer(s) mij redelijk nieuwschierig hebben gemaakt naar Eagle Eye..

Tuurlijk is het misschien niet bijster orgineel..
Maar om nu meteen de film af te kraken omdat hij het 1 en ander "geleend" heeft van andere verhalen gaat wat te ver.. Zeker omdat in deze recensie verder weinig inhoudelijk in wordt gegaan op de film zelf..


Overigens, vraagt 1 van de schrijvers zich af waarom de film wordt afgekraakt:http://www.donmurphy.net/board/showthread.php?t=27662
08-10-2008 11:50
Jumper viel ook tegen nav de trailers. Ben toch benieuwd naar Eagle Eye
08-10-2008 15:44
Oke, als ik nergens anders iets over eagle eye zou hebben gelezen en geen trailers heb gezien. Is er echt geen touw aan deze recensie vast te knopen.
14-10-2008 10:35
Slechte recensie!!!

De film is zeker onderhoudend en gewoon leuk om naar te kijken en daar gaat het om!

Volgens mij heeft de reviewer gewoon een afkeer van actiefilms en van Spielbergfilms....
Misschien iets minder bevooroordeelt reviewen ?!

En daarnaast vind ik het verhaal wel origineel
19-10-2008 00:53
Zo, net terug van deze film,

Ik moet zeggen de film kijkt lekker weg, is spannen en weet tot het eind te boeien.
In het begin had ik zoiets van: "kan dat?" maar later wordt alles duidelijk. al blijft het film natuurlijk.
20-10-2008 20:26
Ik vond hem ook vrij goed moet ik zeggen! Ben er gister heen geweest en wat mij betreft een toppertje.

Goed verhaal, voldoende actie, mooie plotwendingen.

4.5

weet niet waarom die rating niet werkt :S
20-10-2008 20:33
crazyrichie schreef:
weet niet waarom die rating niet werkt :S
Omdat je i.p.v. het woord 'cijfer' binnen de [haakjes] het cijfer zelf moet neerzetten.
22-10-2008 14:55
Nou ik ben geweest, moet zeggen dat het een erg leuke film was..

Van begin tot eind zit je in een soort achtbaan, je moet hem wel blijven volgen..

De film wist mij zeker te vermaken..
23-10-2008 22:26
Net gezien. Belachelijk verhaal. Ik erger me echt hoe ze computer visualiseren in hollywood.

Buiten dat is het best een leuke actie film.
01-02-2011 18:08
Voor mij was het de eerste keer dat ik deze film heb gezien. Als je tien keer films hebt gezien van het genre 'I, robot' of 'The game' is deze film saai. Het draait uiteindelijk om hetzelfde verhaal: een supercomputer die alle technologie gebruikt om mensen te controleren en te bespelen... de stekker eruit halen lukt op het laatste moment'.
Toch kon deze film mij aardig boeien. Er zit constant aktie in en dat meer als anderhalf uur lang. Een kaskraker is het niet maar een 8 vind ik deze film wel waard.

Laatste Filmnieuws