Traileranalyse: 'Justice League'
Wat kunnen we concluderen uit de eerste teaser voor Zack Snyders derde DC-avontuur?

The Hunger Games: Catching Fire

Geplaatst door Jelle Fastenau op 19-11-2013 21:48 - Bron: FilmTotaal

Regie: Francis Lawrence | Cast: Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Elizabeth Banks (Effie Trinket), Donald Sutherland (President Snow), Lenny Kravitz (Cinna), Stanley Tucci (Caesar Flickerman), Phillip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee), Sam Claflin (Finnick Odair), Jena Malone (Johanna Mason), Jeffrey Wright (Beetee), e.a. | Speelduur: 146 minuten | Jaar: 2013

Sinds de enorm lucratieve successen van de Harry Potter- en Twilight-reeksen weet de jongvolwassenenliteratuur steeds vaker haar weg naar het witte doek te vinden. Dat het opzetten van een succesvolle franchise echter niet zo gemakkelijk is als het lijkt, blijkt wel uit het inmiddels uitpuilende kerkhof van gefaalde verfilmingen, met alleen al dit jaar nieuwe toevoegingen als Beautiful Creatures of The Mortal Instruments. Gelukkig was The Hunger Games, het eerste deel van de populaire reeks van Suzanne Collins, een beter lot beschoren. De verfilming van regisseur Gary Ross bracht een slordige zevenhonderd miljoen dollar op én viel met een score van 84% op recensieverzamelsite Rotten Tomatoes ook goed in de smaak bij de critici. Aan Francis Lawrence (geen familie van de dame op de poster), die het stokje van Ross overneemt, de taak om de hooggespannen verwachtingen rondom het vervolg Catching Fire waar te maken.

Aangezien de tweede Hunger Games een redelijk gehaaste productieperiode achter de rug heeft, met een regiewissel en een tijdsgat van slechts anderhalf jaar, is het een hele geruststelling dat de film allerminst aanvoelt als een snel en gemakzuchtig vervolg. In plaats van meteen in de actie te duiken, neemt Lawrence eerst ruim de tijd om voort te bouwen op de gebeurtenissen uit het vorige deel. De verrassende ontknoping van de vierenzeventigste hongerspelen heeft een hoop los gemaakt onder de bevolking van Panem. Katniss en Peeta worden als helden onthaald, maar hun daden zijn niet onopgemerkt gebleven bij de kille president Snow. Tijdens de zegetour langs de andere districten beginnen hier en daar relletjes uit te breken, en het laatste waar de leider van het totalitaire regime op zit te wachten is een verzetsheldin die het volk aanzet tot een potentiële staatsgreep.

Een complot waarmee de geliefde winnares uit de weg kan worden geruimd zonder het volk tegen het Capitool in het harnas te jagen, vraagt om een flinke dosis politiek venijn. En wie leent zich daar beter voor dan Philip Seymour Hoffman? Als nieuwe spelmeester Plutarch Heavensbee doopt hij het vijfenzeventigjarige jubileum van de hongerspelen om tot een ‘all star'-editie, waarbij Katniss en Peeta een stuk gevaarlijkere tegenstanders voor hun kiezen krijgen dan voorheen. Qua opzet lijkt Catching Fire dus een typisch gevalletje van ‘groter en beter’, maar ook op visueel gebied is een stijgende lijn te ontdekken. Het ietwat afleidende schokkerige cameragebruik uit het eerste deel blijft vaker achterwege, waarmee de actiescènes dit keer beter tot hun recht komen. Daarnaast brengt de nieuwe arena een stuk meer variatie en nieuwe gevaren met zich mee om de kijker op het puntje van zijn stoel te houden. Wat het verloop van het verhaal betreft houdt de film zich strak vast aan het boek. Dat is zeker geen ramp, aangezien de boeken van Collins (die begon als scenarioschrijfster voor televisie) van zichzelf al voor het witte doek geschreven lijken te zijn, al was het wellicht prettig geweest als het scenaristenduo Beaufoy en Arndt af en toe ook een beetje buiten de lijntjes hadden durven te kleuren.

Met een ruime speeltijd van tweeënhalf uur duurt het even voordat de strijd echt losbarst, maar vervelen doet de film van Francis Lawrence nergens. Dat is voor een groot gedeelte ook de verdienste van het sterke acteerwerk van de altijd nuchtere Jennifer Lawrence. Ze schittert wederom als stoere heldin, maar ze blijft tegelijkertijd een kwetsbaar personage met wie de doelgroep zich makkelijk kan identificeren. Het is dan ook een verfrissend verschil met andere tiener- en fantasyreeksen dat Katniss niet over een speciale of uitverkoren kracht beschikt, maar simpelweg een normale tiener is die door een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden in een heldenrol terechtkomt. Lawrence weet de serie moeiteloos op haar schouders te dragen, al had aan de rest van de cast wel wat meer aandacht besteed mogen worden. Hoewel veel personages deze tweede keer beter uit de verf komen, voelen sommigen vaak nog een beetje onderontwikkeld. Met name Gale, die vrij kleurloos wordt ingevuld door Liam Hemsworth, lijkt in dit deel voornamelijk voor spek en bonen mee te doen.

Dat terzijde valt er weinig negatiefs over deze sequel te zeggen. Catching Fire is in vrijwel alles precies wat het tweede hoofdstuk van een trilogie hoort te zijn: een grootser, harder en meeslepender vervolg, dat voortborduurt op de uitgezette lijntjes uit het eerste deel en alle stukken op zijn plaats zet voor een spectaculair slotstuk. Geheel conform de huidige trend onder de jongvolwassenenverfilmingen zal de finale over twee films worden verdeeld, maar als beide Lawrences hun huidige niveau weten vast te houden is dat geen reden tot klagen.


Bekijk de The Hunger Games: Catching Fire trailer (meer filmtrailers)

© FilmTotaal 2016 | Trailer | Filminformatie | Nieuwsoverzicht

Reacties op dit artikel (27)

19-11-2013 21:57
Ik heb het derde boek gelezen en dat is exht een kutboek, is zo anders dan de eerste twee. Katniss doet ook amper nog wat in dat boek. Hopelijk wijken ze van t boek af
19-11-2013 22:00
SunChaser schreef:
Ik heb het derde boek gelezen en dat is exht een kutboek, is zo anders dan de eerste twee. Katniss doet ook amper nog wat in dat boek. Hopelijk wijken ze van t boek afHahahahaha ...... Ok dan
19-11-2013 22:06
SunChaser schreef:
Ik heb het derde boek gelezen en dat is exht een kutboek, is zo anders dan de eerste twee. Katniss doet ook amper nog wat in dat boek. Hopelijk wijken ze van t boek af
Bij het derde boek kreeg ik sterk het gevoel dat de schrijfster de hele tijd dacht : "Dit wordt een film dus ik moet het spannend maken." Maar ik vond het boek tergend saai.
19-11-2013 22:15
SunChaser schreef:
Ik heb het derde boek gelezen en dat is exht een kutboek, is zo anders dan de eerste twee. Katniss doet ook amper nog wat in dat boek. Hopelijk wijken ze van t boek af

Mee eens! Ik ben na de eerste paar hoofdstukken al gestopt met lezen, het kon me niet meer schelen. En om eerlijk te zijn zijn de games wat de boeken leuk maken .

Ben het ook eens dat Gale eigenlijk onnodig is, ik denk dat de schrijfster hem alleen heeft geschreven zodat de tieners kunnen genieten van een love triangle.

Ik ga morgen naar CF, wordt mijn eerste IMAX film
19-11-2013 22:41
Derde boek is inderdaad een tegenvaller.
19-11-2013 22:56
Vraag me af hoe t leuk kan zijn deel 3a en 3b als er
19-11-2013 23:52
Goede recensie, denk dat ik deze wel in de bios wil zien
20-11-2013 01:26
Filmtotaal schreef:
Met name Gale, die vrij kleurloos wordt ingevuld door Liam Hemsworth, lijkt in dit deel voornamelijk voor spek en bonen mee te doen


In welke film is dat niet zo dan? Word niet goed van deze gast, 0% acteerskills.
20-11-2013 07:29
Blij met de review. Want in deel 1 waren regie en camerawerk doffe ellende.

Maar dus net als in deel 1 is maar 1 rol interessant en zijn de bijrolspelers slecht uitgediept.
20-11-2013 08:50
Vond de regie van deel 1 zeker niet slecht. Het camerawerk was een stijl keuze die nog steeds door velen als een minpunt wordt beschouwd. Oké het is vervelend om naar te kijken maar het gaf de film wel een ruw kantje en zorgde ervoor dat het eerste deel zich kon onderscheiden van hapklare fantasy rommel als Beautiful Creatures en Moral Instruments.

Benieuwd wat de belgische DOP met Cathing Fire heeft gedaan. Benieuwd.
20-11-2013 09:23
SunChaser schreef:
Vraag me af hoe t leuk kan zijn deel 3a en 3b als er


20-11-2013 09:45
Deel 1 vindt ik slecht en erg saai dus deze sla ik over.
20-11-2013 10:50
En de RT-score is (voorlopig dan toch) nog hoger dan die van het eerste deel, dus dat ziet er meer dan dik in orde uit. Dat Lawrence schittert en Hemsworth tegenvalt, is niet direct iets verbazend, maar persoonlijk ben ik het meest benieuwd wat het talent van Seymour Hoffman zal toevoegen aan dit deel.
20-11-2013 11:59
Gigan72 schreef:
Deel 1 vindt ik slecht en erg saai dus deze sla ik over.

Saai vond ik hem dan niet, maar slecht kan ik wel begrijpen. Maar de Twilight serie gaf ik (om één of andere verlepte reden) ook de kans tot het vervolg, dus nu maar weer. Hopelijk is het camerawerk en die kromme romantiek verbeterd.
20-11-2013 12:08
Gale heeft sowieso een ondergeschikte rol in de boeken.
20-11-2013 12:51
Trouwens, wat dat saaie derde deel betreft: ik kan niet oordelen natuurlijk want ik ken het boek niet, maar alleen het ontbreken van eigenlijke Spelen hoeft niet te betekenen dat het zo saai is. In deze film beginnen de Spelen blijkbaar ook vrij laat, maar als de rest zo saai was, zouden er wel minder sterretjes ingekleurd zijn.
20-11-2013 13:13
De saaiheid ligt vooral in het feit dat Katniss in deel 3 een passief trutje wordt.
20-11-2013 16:00
Al die gehypte tienerfilms gaan linea recta aan mijn neus voorbij. Weg met Harry Potter, Twilight, The Hunger Games, Step Up en hun oneindige vervolgen.
20-11-2013 16:52
De volgende Young Adult-trilogie komt alweer: Divergent
20-11-2013 21:04
Kan iemand mij vertellen of er ook een 2B komt?
20-11-2013 21:29
Vandaag gezien in bios. Aanrader! Lawrence is inderdaad goed op dreef.

De presentator (Stanley Tucci) met pony staart blijft grappig.
20-11-2013 22:24
Pedrobear schreef:
Kan iemand mij vertellen of er ook een 2B komt?


Nee, deel 3 Mockingjay wordt in 2 delen gebracht.
21-11-2013 14:31
Pedrobear schreef:
Kan iemand mij vertellen of er ook een 2B komt?


Nee, het boek eindigt ook zo ongeveer
22-11-2013 12:49
SunChaser schreef:
Nee, het boek eindigt ook zo ongeveer


Sterker nog, de film eindigt precies hetzelfde als het boek. Dezelfde scene, dezelfde laatste zin.
23-11-2013 00:25
Door deel 3a en b te maken hebben we dus 2 clifhangers
25-11-2013 15:00
Ik ben naar The Hunger Games catching fire geweest en het was echt een geweldige film zeker in vergelijking met de eerste dus ik zou er zeker heen gaan!

Laatste Filmnieuws