FilmTotaal zoekt buzzposters!
Ben jij helemaal op de hoogte van het laatste nieuws rond Hollywoodsterren?

Brokeback Mountain

Geplaatst door Kaj van Zoelen op 26-01-2006 18:22 - Bron: FilmTotaal


Regie: Ang Lee | Cast: Heath Ledger (Ennis Del Mar), Jake Gyllenhaal (Jack Twist), Randy Quaid (Joe Aguirre), Anne Hathaway (Lureen Newsome), Michelle Williams (Alma) e.a. | Speelduur: 130 minuten

Twee jongemannen worden verliefd op elkaar tijdens een zomer schapenhoeden op een afgelegen bergtop. Hoewel ze daarna allebei trouwen met een vrouw en kinderen krijgen, blijft deze affaire hen hun hele leven bezighouden.

Ang Lees nieuwste film wordt vaak een zogenaamde ‘gay western’ genoemd, maar dat is een typering die de film geen recht doet. Ten eerste maken een paar cowboyhoeden, weidse landschappen en een paard hier en daar nog geen western. Ten tweede is Brokeback Mountain bovenal een drama over de onmogelijke, tragische liefde tussen twee mannen. Misschien is het gemakkelijk om het korte verhaal dat de basis voor het drama vormt als zodanig te typeren, maar in film wordt dit verhaal zo uitgewerkt en de personages dusdanig uitgediept dat de film veel meer dan dat is. Dat is vooral te danken aan regisseur Ang Lee, die alles uit het verhaal, uit de landschappen en uit zijn cast weet te halen wat er in zit.

Heath Ledger is fantastisch als de zwijgzame Ennis. Hij praat meestal weinig, maar maakt met wat hij zegt en met zijn lichaamstaal intussen veel duidelijk. Eigenlijk speelt hij de verder uitstekende Gyllenhaal en de rest van de cast van het doek. De acteurs krijgen de tijd en de ruimte om goed gestalte te geven aan personages die daardoor echt van vlees en bloed worden. De prachtige natuurgebieden waarin zij dat mogen doen, worden mooi vastgelegd door cameraman Rodrigo Pieto. De sfeervolle muziek sluit hier volledig op aan.

Hoewel het verhaal zich ook voor een eersteklas melodramatische tranentrekker zou lenen, maakt Lee nooit gebruik van grote gebaren; hij gaat gepast subtiel te werk en behandelt het verhaal met de fijngevoeligheid die het verdient. Zo tilt hij de film tot het hoogst mogelijke niveau en levert een absoluut meesterwerk af, dat best eens zou kunnen uitgroeien tot het magnum opus van zijn carričre. Het enige manco van de film is wellicht dat de acteurs er nooit echt ouder uit gaan zien naarmate de tijd verstrijkt. Een kritiekpunt dat overigens niet geldt voor Ledger, die er aan het eind weliswaar niet echt veel ouder uitziet, maar het ouder worden wel uitstraalt. Alle prijzen en lof die Brokeback Mountain ten deel vallen, zijn zonder twijfel volkomen verdiend.


Bekijk de Brokeback Mountain trailer (meer filmtrailers)

© FilmTotaal 2016 | Trailer | Filminformatie | Nieuwsoverzicht

Reacties op dit artikel (5)

20-02-2006 17:24
Ik vond het een hele mooie film. Eigenlijk pas een uur nadat ie afgelopen was bleef ik er maar aan denken.
Tis niet specifiek de muziek, of het acteerwerk of de decors die me meesleepten maar alles samen. Normaal hou ik helemaal niet van liefdesfilms ofzow maar dit was zo puur en echt...
Echt een fuilm die bij je blijft hangen.
Hoop ook zeker dat ie heel wat oscars opstrijkt (ook de vrouwelijke bijrollen vond ik erg sterk, had natuurlijk nog meer kunne zijn als ze meer screentime hadden maar vonjd het erg sterk)

26-01-2006 18:54
Grappig ik vond Jake Gyllenhaal er juist veel beter ouder uit zien en Heath Ledger dan weer niet. Ik vind het wel jammer dat Ang de bijrollen niet goed genoeg heeft uitgediept, waardoor ze toch een beetje kill aan blijven voelen. Het is een hele goeie film maar zeker perfecte!
26-01-2006 23:33
PUMA schreef:
Grappig ik vond Jake Gyllenhaal er juist veel beter ouder uit zien en Heath Ledger dan weer niet.

Het was dit snor!
Heath Ledger was ook echt geweldig idd en verder ook een erg mooie film. Vond hem zelf alleen net iets te lang duren en de muziek (dat stuk je dat steeds maar herhaald werd) ging op een gegeven moment ook een klein beetje irriteren.
15-02-2006 12:03
Hmm. Ik vond Gyllenhael een beetje vreemd, als 40 jarige met bierbuik. Dan had ik liever de subtiele grijze haren rond Legder's hoed.
En het muziekje vond ik absoluut niet vervelend. Na de nomninatie voor 'A love that will never grow old', was ik helemaal hooked aan dit nummer. Daar ergerde ik me helemaal niet aan.
Wat ik niet lees, maar wel vond is dat het plot een beetje dood liep, en zo stroef werd. Vanaf:tot het eind. Maar dit werkte eigenlijk ook wel mee aan de rest van het verhaal. Het gaf wel mooi de problemen weer. Nominatie's voor deze film zijn dan ook zeker verdiend, met name de Best Picture, Best Actor(Ledger) en Best Director. Daar zet ik mijn geld op. De overige nominaties zijn goed, maar die zullen naar mijn idee niet winnen.
06-08-2006 16:09
Een absoluut meesterwerk!

Prachtig camerawerk die opzichzelf nonverbaal een verhaal verteldGeweldig hoe de Ang Lee op verbluffende en subtiele wijze al deze componenten samen te voegen tot een evenwichtig en emotioneel meesterewerk!

Een film die na het bekijken bijft nadreunen!

Laatste Filmnieuws