Opnames 'Star Wars: Episode VIII' afgerond!
Bekijk meteen een korte video van de set!

Jesus Camp

Geplaatst door Ronald Simons op 06-06-2007 22:26 - Bron: FilmTotaal


Regie: Heidi Ewing & Rachel Grady | Cast: Becky Fisher, Ted Haggard, Mike Papantonio e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2006

In Nederland is het geen gangbare term, maar in de Verenigde Staten weet iedereen wat met de term ‘born again christian’ wordt bedoeld. Hoewel de benaming door verschillende religieuze groeperingen wordt gebruikt, staat zij in haar algemeenheid voor een ommekeer in je leven door een intense, persoonlijke ontmoeting met God. Tot de born again christians behoren ook Bob Dylan, George W. Bush en Jane Fonda, al maken bekende mensen het opvallend vaak pas bekend nadat ze net zijn gearresteerd voor het een of ander. De documentaire Jesus Camp volgt een aantal jonge kinderen en maakt inzichtelijk hoe zij worden geďndoctrineerd door radicale christenen.

Plaatsvervangende schaamte en kippenvel blijven niet lang uit bij het zien van Jesus Camp. Om precies te zijn doen ze na vijf minuten al hun intrede als enkele born again christians hun kinderen wijs maken dat de wereld oud en lelijk is en dat ze hem moeten veranderen door ten strijde te trekken. Die militaire terminologie komt steeds terug: “We worden getraind om Gods leger te vormen” wordt op een gegeven moment onomwonden gezegd. Die indoctrinatie begint al op zeer jonge leeftijd, want dan zijn de kinderen nog beďnvloedbaar, zo geeft kampleidster Becky Fisher toe. Het verbaast dan ook niet dat van de Amerikaanse kinderen die thuis door hun ouders worden geschoold, 75% born again christian is. Hun lesmateriaal komt van de evangelische gemeenschap, want wetenschap is klinkklare onzin.

Jesus Camp richt zich na een introductie van enkele kinderen, hun ouders en groepsleidster Fisher op het zomerkamp, waarbij regisseurs Heidi Ewing en Rachel Grady opvallend vrije toegang krijgen. De camera’s registreren het hele reilen en zeilen van het kamp waarin alles om de persoonlijke band met God draait en om het uitdrijven van kwade invloeden. Dat begint al met de inzegening van de microfoons, de elektriciteit en de powerpointpresentatie, want “we weten dat de duivel zijn best zal gaan doen om ons onze boodschap niet te laten verspreiden.” Maar ook Harry Potter moet het ontgelden, want als dit fictieve personage in het Oude Testament had gestaan, zou hij zonder meer ter dood zijn veroordeeld.

Door de kritische advocaat en radiopresentator Mike Papantonio vraagtekens te laten plaatsen bij de opvattingen van de born again christians, probeert de documentaire een context te creëren waarin het niet alleen aapjes kijken wordt. Toch slagen Ewing en Grady daar niet helemaal in. De precieze overtuiging voor de keuze van de presentator is voor niet-Amerikanen lastig in te schatten aangezien Papantonio vooral in de Verenigde Staten bekend is, maar voor ons Europeanen geen klinkende naam zal zijn. Jesus Camp informeert en shockeert evenwel genoeg om een bezoek aan het filmhuis te rechtvaardigen. De verschillende radicale christelijke groeperingen vormen namelijk geen marginaal verschijnsel. Jesus Camp opent de ogen voor dit verbijsterende staaltje hedendaagse indoctrinatie.


Bekijk de Jesus Camp trailer (meer filmtrailers)

© FilmTotaal 2016 | Trailer | Filminformatie | Nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

Reacties op dit artikel (29)

07-06-2007 10:04
Had die trailer al gezien een tijdje geleden, erg erg ziek!! Kinderen worden gewoon gebraindwashed daaro!!
07-06-2007 12:29
Als ik gelovig was zou ik bidden:
god bescherm ons tegen de fundamentalisten: they are the root of all evil
07-06-2007 14:20
Ik heb deze gezien, zeer heftig.
Ligt in dezelde lijn als docu's als The God that wasn't there en The Root of All Evil, maar dan met de focus op kinderen.

Naar mijn mening vomen deze extreme groeperingen (Christen, Moslim, Joods, of wat dan ook) om dit moment het grootste probleem in de wereld.
Deze vorm van kindermishandeling zou gelijk moeten staan als het daadwerkelijk slaan van kinderen, ik denk zelfs dat deze vorm van indoctrinatie een ernstiger gevolg geeft dan fysieke mishandeling.

Een aanrader voor geintresseerden in het Geloof vraagstuk. en een goede les in de realiteit van de slechte kanten van geloof.
07-06-2007 15:53
De makers van deze film overdreven veel dingen, wat ze met die kinderen doen is niet slecht
07-06-2007 20:00
Ik ben gisteren naar de voorpremičre in Utrecht geweest. Nu vond ik hem zelf niet zo erg controversieel als in de beschrijving hierboven wordt beschreven want de documentaire is toch duidelijk vanuit een objectief oogpunt gemaakt. Het propagandeert de 'radicale Christenen' niet en net zo min de 'anti-beweging'. Het geven van een duidelijk standpunt blijft uit, wat het voor mij helaas toch een stuk minder interessanter maakte. Ik had juist verwacht dat (ook uit het lezen van informatie over deze docu) de film erg anti die Christenbeweging zou zijn en het door vele mensen liet becriticeren, maar dat bleef uit. Jesus Camp laat de kijker zelf een ordeel vormen over wat hij/zij van het hele gebeuren in Amerika vind en of hij/zij dat moet accepteren of niet.
Ik zelf vind het krankzinnig wat ze die kinderen daar aan doen; het is simpelweg barbaars en dom. Ze willen ervoor zorgen dat de kinderen de realiteit niet onder ogen zien en in plaats daarvan een neppe (in mijn ogen natuurlijk) en gevreesde wereld scheppen waar de kinderen prooi worden van onbenullige dingen. America is f*cked up, I can tell you that!
Op zich een aanradertje om toch maar even te bekijken - ook al draait hij maar in twee steden (als je er in de buurt woont, gaan) - maar het is volgesn mij niet echt een film die (vooral in Amerika) veel stof zal doen opwaaien en veel nieuws aan de orde van de dag zal brengen; de een beetje oplettende burger weet wat voor geks er gaande is in Amerika ,
Diesalniettemin een film die, ons Nederlanders, toch hier en daar zal verbazen of shockeren (en hier en daar ook zal doen lachen), maar verder dan het min of meer 'ter dood veroordelen' van Harry Potter en het heilige Christian Rock komt het niet. Jammer!
Punt: 3/5
07-06-2007 20:20
meneer 'Soldier' hier is waarschijnlijk ook zo'n born again christian met zijn commentaar.....niet slecht? Mensen moeten toch zelf de keuzes in hun leven kunnen maken? ik vergelijk dit met het indoctrinerende fundamentalisme en met dictaturen als die van hitler en stalin, blijf mensen 1 ding voor houden van jongs af aan en ze zullen het geloven omdat ze NOOIT wat anders zien of lezen of horen, maar nee...dan zijn het wel ECHTE believers...pfff ik word moedeloos van dit soort types
08-06-2007 09:51
Hier een NIET-radicale christen.

Ook ik ben tegen het indoctrineren van jongeren. Zelf een keuze maken staat voorop. Je kunt immers toch niet ergens in geloven als je zelf beseft "ik geloof dat"?

Dus ook ik ben het eens met het commentaar dat het niet klopt om kinderen op die manier te indoctrineren, oftewel "zieltjes winnen". Maar reacties als die van ThaClown iriteren. Simpelweg omdat het (naar mijn mening) absoluut nergens op slaat:

"Deze vorm van kindermishandeling zou gelijk moeten staan als het daadwerkelijk slaan van kinderen, ik denk zelfs dat deze vorm van indoctrinatie een ernstiger gevolg geeft dan fysieke mishandeling."

Echter, toch is het jammer dat op deze manier ook de gewone, normale christenen ook negatief in het daglicht worden gesteld (althans, zo maak ik dat hier uit op - correct me if i'm wrong).

Zelf de film nog niet gezien, nog wel van plan deze te zien.
08-06-2007 10:06
ps,
worden we niet dagelijks via tv (eo, mtv, tmf,kro vara, veronica, bnn enz. ) geindoctrineerd over hoe we ons leven moeten leiden? Zou dat ook eens aan banden gelegd moeten worden of is dat 'vrijheid van meningsuiting'?
08-06-2007 10:49
@Ewout85: Het is ook suf om 'manieren van mishandeling' met elkaar te vergelijken. Dus vergeef ThaClowns domme opmerking.

Wat betreft zieltjes winnen: Jesus Camp geeft natuurlijk de extremen weer, maar is je kind christelijk opvoeden op een gematigde manier ook niet gewoon zieltjes winnen? Het is een feit dat kinderen voor het grootste deel de religie van hun ouders 'overnemen', en niet voor een van de honderden andere religies gaan. Je wordt er mee opgevoed. Het wordt er - subtiel of minder subtiel - ingestampt. Van een objectieve benadering door die kids kan dus geen sprake zijn. Kritische reflectie blijft uit. En de kerk heeft er weer een paar zieltjes bij. (wat wordt bevestigd dmv een doop of besnijdenis o.i.d.).

Kinderen zouden zelf moeten kiezen als ze ouder zijn welke levensovertuiging ze willen aanhangen. Helaas gebeurt dat zelden.

Tienduizenden jaren menselijke geschiedenis liggen achter ons. En al deze tijd was het grootste deel van de mensheid religieus. Kijk waar het ons gebracht heeft! Religie is vergif.
08-06-2007 13:36
@ Ruben

Ok misschien was de vergelijking met fysieke mishandeling ietwat bot maar volgens mij ben jij van precies dezelfde mening als ik:

Kinderen zouden zelf moeten kiezen als ze ouder zijn welke levensovertuiging ze willen aanhangen. Helaas gebeurt dat zelden.

Tienduizenden jaren menselijke geschiedenis liggen achter ons. En al deze tijd was het grootste deel van de mensheid religieus. Kijk waar het ons gebracht heeft! Religie is vergif.


En hieruit bedoel ik dat het automatisch (en met zeer veel druk) opleggen van het geloof op kinderen naar mijn mening mishandeling genoemd kan worden, en dat dit voor de toekomst weer een paar gelovige extremisten opleverd...
09-06-2007 16:15
Volgens mij is alle opvoeding zieltjes winnen voor je eigen overtuiging. Je wilt het beste voor je eigen kinderen en daarom voed je je kinderen volgens je eigen levensovertuiging op.
Mijn ouders hebben mij redelijk vrij gelaten, tot mn 10de moest ik mee naar de kerk, daarna ben ik tot mn 20ste niet meer geweest, zonder dat ik mn ouders daar ooit over gehoord heb.
En nog iets ruben, niet alle christenen dopen hun kinderen, mijn ouders namelijk niet en in mijn kerk gebeurd dat ook niet. Ik ben op mn 21ste gedoopt en dat was volledig mn eigen keuze.
Dat is ook iets wat ik echt heel erg belangrijk vind, nu is het echt mijn keuze geweest en niet die van mn ouders.
Nu ben ik inmiddels christelijk, maar zal mn dochter vooral opvoeden dat ze zelf moet uitzoeken wat ze gelooft of niet gelooft.
09-06-2007 16:27
maar ook daar zit maar 1 lijn in, want zou je je dochter in aanraking met het islamitisch geloof laten komen? denk het niet
09-06-2007 22:02
Ik begin te denken dat good old Marx gelijk had met 'religie is opium voor het volk' en die fanaten zijn verslaafd aan het gelukzalige gevoel.
Het lijkt er op dat de kinderen in deze film afhankelijk worden gemaakt via massa psychologie aan het gelukzalige gevoel. Oftewel er worden geloofsjunkies van gemaakt.
leest er een wetenschapper mee die kan beamen dat er een vergelijk is tussen een acid junk en geloofs junk? gebeuren er in de hersenen de zelfde dingen? het zou me niet verbazen.
Als er iets in zit zouden we die hypocriete 'born again christenen' met de strenge drugs wetten in de usa om de oren kunnen slaan
10-06-2007 17:49
Heb wel een koran thuis, dus niet te snel oordelen.
En ik zal eerlijk toegeven, dat ik mn kind een christelijke opvoeding zal geven, omdat het mijn overtuiging is dat dat het beste voor haar is en ik wil niks anders dan het beste voor haar.
Maar ik zal dr wel leren alles zelf te onderzoeken en niet alles wat andere mensen zeggen zomaar voor waar aannemen.
10-06-2007 18:06
Rarara schreef:
Ik begin te denken dat good old Marx gelijk had met 'religie is opium voor het volk' en die fanaten zijn verslaafd aan het gelukzalige gevoel.
Het lijkt er op dat de kinderen in deze film afhankelijk worden gemaakt via massa psychologie aan het gelukzalige gevoel. Oftewel er worden geloofsjunkies van gemaakt.
leest er een wetenschapper mee die kan beamen dat er een vergelijk is tussen een acid junk en geloofs junk? gebeuren er in de hersenen de zelfde dingen? het zou me niet verbazen.
Als er iets in zit zouden we die hypocriete 'born again christenen' met de strenge drugs wetten in de usa om de oren kunnen slaan


Helaas zullen er geen wetten komen tegen dit soort organisaties, hier niet met Balkenende en in de US niet met Bush in de regeerstoel.
Even als wetenschapper: Het gevoel wat heel vaak "spiritueel contact" genoemd word is inderdaad te vergelijken met het euforische gevoel van bepaalde drugs. Ook het gevoel van contact met (een) God (bijvoorbeeld tijdens het bidden) is voor veel gelovigen een echte levensbehoefte. Heb je ooit beelden gezien van die Christian Healers? Die de mensen zo in trance laten brengen en dan door een aanraking kunnen laten opstaan, ondanks bijvoorbeeld dat de aangeraakte normaal krukken nodig heeft.
10-06-2007 19:53
sickboy1984 schreef:
Maar ik zal dr wel leren alles zelf te onderzoeken en niet alles wat andere mensen zeggen zomaar voor waar aannemen.
Maar dat is toch precies wat gelovigen doen met de bijbel? Ze nemen een boek dat duizende jaren oud is, en bedoeld was als (praktisch en spiritueel) handboek voor een of ander woestijnvolk, aan voor waar, en noemen dit zelfs het woord van god! Ik zou je kind dus maar niet te veel stimuleren om 'alles zelf te onderzoeken'. Voor je het weet ziet 't in wat een curieus en volkomen contingent geloof 't christendom eigenlijk is.
10-06-2007 20:39
Wat een vooroordelen allemaal. Jullie beweren dat men doormiddel van opvoeding geen keuze krijgen, en als het ware gebrainwashed zijn. Uit jullie statements valt te halen dat jullie al die ideeen ook vanuit je opvoeding hebt gehad, en dat is dan niet hetzelfde??
Ondanks dat ben ik het eens dat extremisme in geloof kan leiden tot ontzettend gevaarlijke situaties.
11-06-2007 13:45
ruben schreef:
Tienduizenden jaren menselijke geschiedenis liggen achter ons. En al deze tijd was het grootste deel van de mensheid religieus. Kijk waar het ons gebracht heeft! Religie is vergif.

Voor een grote groep mensen biedt hun geloof steun en hoop in bange dagen. Ik denk dat daar niks mis mee is.

Overigens gehebben we in die tienduizenden jaren ook gegeten, gedronken, gedanst en geslapen. Dus dat zou ook de oorzaak van álle ellende kunnen zijn.

Overigens zelf Atheďst.
11-06-2007 14:13
Alleen worden uit naam van eten, drinken, slapen en dansen geen oorlogen gevoerd (hoewel dat op zich WEL een goeie reden zou zijn ). En ook voorstaan eten, drinken, slapen en dansen geen (morele) leefregels. Religie zegt ons hoe we een ons leven moeten leiden, hoe we onze medemens dienen te behandelen, etc. En juist uit naam van die zelfde religie vinden zoveel verschrikkelijke dingen plaats. Er lijkt dus wel degelijk een verband te zijn (en ga nou niet zeggen dat dit gebeurt door mensen die het geloof niet werkelijk hebben begrepen, want fundamentalisten staan evengoed in hun recht wat betreft hun geloofsopvatting als brave gelovigen).

Goed, geloof kan hoop en steun bieden. Maar ik ben er van overtuigd dat je dat ook uit andere manieren kunt krijgen. Heel aardse manieren, zonder meteen te verwijzen naar goden, engetjels, elfjes etc.
13-06-2007 09:48
Ga anno 2007 eens bij jezelf te rade. Bedenk de zin van het leven. Wat wil je bereiken en hoe wil je herdacht worden. Stel je normen en waarden op en vul je leven hierop in.

Pak nu eens de 1700 jaar oude bijbel! Het lijkt me sterk dat jou gevonden leven hetzelfde is dat beschreven in de bijbel! Toch leven mensen volgens dat boek! Raar eigenlijk!
13-06-2007 12:53
heel raar, is angst de bron van deze regide manier van groepsvorming? Ze zullen zelf liefde noemen. Feit is dat een dergelijke houding verweidering betekent tussen anders denkenen waardoor Haat makkelijker een kans krijgt. Denken ze daar wel eens over na?
14-06-2007 12:30
Toch leuke discussie dit!

Ik ben het nog steeds eens met het feit dat Extremistische mensen gevaarlijk kunnen zijn. Altijd al geweest ook.

Maar wat ik eigenlijk bedoelde met mijn reactie: scheer niet alle mensen/gelovigen over 1 heel harde kam.

In de kerk waar ik (niet vaak meer) kom worden kinderen niet gedoopt. Er wordt alleen gedoopt als iemand dat ZELF wil, eigen keuze dus.

Je kind opvoeden vanuit je eigen waarden, normen en overtuiging hoe jij denkt dat het beste is; dat is toch normaal? Dus ook logisch dat een gelovig iemand z'n kinderen opvoed op die manier, maar wel met eigen keuze (althans, mijn mening): christenen, islamieten, boedhisten, etc. etc.

Eigen keuze moet wél altijd centraal blijven staan, anders krijg je inderdaad dat zieltjes winnen.
14-06-2007 13:20
Soldier schreef:
De makers van deze film overdreven veel dingen, wat ze met die kinderen doen is niet slecht
Die opmerking zal ik als vergissing beschouwen.
14-06-2007 17:42
lulligvoorje schreef:
Die opmerking zal ik als vergissing beschouwen.

kijk dit is gewoon mijn mening
15-06-2007 09:31
Soldier schreef:
De makers van deze film overdreven veel dingen, wat ze met die kinderen doen is niet slecht

Soldier schreef:
kijk dit is gewoon mijn mening


Dan is jouw mening dus dat je het wel prima vindt dat deze kinderen geestelijk kapot gemaakt worden en de rest van hun leven afhankelijk blijven van domme sektes!

Ik weet niet of jij wel eens van die kinderen hebt zien zitten bij Oprah of Dr. Phill maar geloof mij maar dat die kinderen het op eigen houtje nooit meer redden!
Het ergste is dan dat hun kinderen waarschijnlijk nog htezelfde te wachten staat ook!
19-06-2007 12:54
ThaClown schreef:


Naar mijn mening vomen deze extreme groeperingen (Christen, Moslim, Joods, of wat dan ook) om dit moment het grootste probleem in de wereld...Wat ben jij nu weer aan het uitkramen idioot; Christenen, Moslims, Joden of wat dan ook zijn op zich zelf geen extreme groeperingen, imbeciel. En als ze dat wel zouden zijn is het logisch dat ze de grootste problemen zouden zijn.


ik haat zieke gastjes zoals jij die denken te weten waar the fak ze over praten kutkneus
19-06-2007 14:15
moemes schreef:
Wat ben jij nu weer aan het uitkramen idioot; Christenen, Moslims, Joden of wat dan ook zijn op zich zelf geen extreme groeperingen, imbeciel. En als ze dat wel zouden zijn is het logisch dat ze de grootste problemen zouden zijn.


ik haat zieke gastjes zoals jij die denken te weten waar the fak ze over praten kutkneus


Hee kel,

Als jij nou gewoon eerst zijn bericht goed leest voordat je hem gaat uitschelden. Hij zegt dat er IN die religies extremisten zitten. Niet de hele religie.

Ik wordt ziek van mensen die niet kunnen lezen...

OT:

Goede docu.
Trouwens, die Rachel van 9 is nog enger dan Dakota Fanning qua "ouwe wijven-gelul". Dat kind moet gewoon bowlen en niet eerst een uur die bal commanderen in de naam van Jezus. Het mooiste vind ik dat daarna de bal uiteindelijk in de goot beland. Zie je wel dat het niet helpt.

Eng kind! Brrrr...
20-06-2007 09:34
Las vanmorgen een mooi citaat van Nobelprijswinnaar Steven Weinberg:

"Met of zonder religie, zouden er goede mensen zijn die goede dingen doen, en slechte mensen die slechte dingen doen. Maar wil je goede mensen zover krijgen om slechte dingen te doen, dan heb je daar religie voor nodig."

En zo is het.
20-06-2007 09:55
Na al mijn commentaar nu toch eindelijk de film wezen kijken om mijn vooroordelen bevestigd te zien.
Het is een goede film die het onderwerp op de enige juiste manier aanpakt: door de feiten te laten zien. nog wat aardige info betreffende mijn eerdere beweringen over "religie opium voor het volk"- stuff:
RELIGION ADDICTION 'SOUL MURDERING

Laatste Filmnieuws