Trailer 'Captain America: Civil War'!
Het wordt Iron Man vs. Captain America: "Divided We Fall".

Film Recensies

FilmTotaal heeft als doel om over iedere film die in de bioscoop uitkomt een recensie te laten schrijven. Hieronder de lijst met laatst toegevoegde recensies. Mocht je onze recensenten willen ontmoeten klik dan hier. Ons archief kan je hier vinden.

De FilmTotaal reserveer en infolijn: 0900-3203344 (0,55 p/m)

Bridge of Spies


Geschreven door Arjan Welles - Geplaatst op 26 november 2015

Het werk van Steven Spielberg, één van de grootste moderne Amerikaanse filmmakers, is grofweg onder te verdelen in avonturenfilms en drama’s met een historische lading met een bijzondere, dieppersoonlijke belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. De laatste Spielbergs waren gortdroge en op momenten zelfs tergend langzame epische historische drama’s. Het eerste uur van War Horse was nauwelijks door te komen en Lincoln was ongetwijfeld historisch accuraat, maar zo gedegen dat hij, de inspanningen van hoofdrolspelers Daniel Day Lewis en Sally Field ten spijt, nou niet bepaald van het scherm spatte. Voor zijn eerste speelfilm in drie jaar tijd grijpt de filmmaker terug naar zijn belangstelling voor het sluimerende conflict en die ene man die het verschil probeert te maken in het gevecht tegen de instituties.

» Lees verder...


Er Ist Wieder Da


Geschreven door Martijn Hamerling - Geplaatst op 26 november 2015

Hij is er weer; Hitler ontwaakt zo’n zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog met de ultieme kater en loopt al botsend tegen de Segways en verontwaardigd door selfies over straat, middenin een menigte die zijn lollige reacties meteen bestempelt als ‘method acting’. Het is de setting voor de vernuftige debuutroman van Timur Vermes: wat zou er nu eigenlijk gebeuren als Hitler, de echte, plots in de moderne samenleving terechtkomt? Als we Vermes en verfilmer David Wnendt mogen geloven dan is het een recept voor hilariteit, doch met een waarschuwende ondertoon. Er Ist Wieder Da was in geschreven vorm in elk geval een recept voor succes: van het boek (te koop voor de ludieke prijs van €19,33) gingen in Duitsland ruim twee miljoen exemplaren over de toonbank. De onvermijdelijke verfilming waait nu dus over naar Nederland.

» Lees verder...


Solace


Geschreven door Fabian Melchers - Geplaatst op 26 november 2015

Ergens is het wel te begrijpen dat de thriller Solace wordt vergeleken met The Silence of the Lambs. Beide films gaan over een FBI-agent die worstelt met een onvindbare seriemoordenaar en als laatste redmiddel de hulp inschakelt van iemand die hij eigenlijk helemaal niet zou moeten vertrouwen. In allebei de gevallen wordt die adviseur onderkoeld gespeeld door Anthony Hopkins.

» Lees verder...


El Club


Geschreven door Arjan Welles - Geplaatst op 26 november 2015

Slechts het deksel van de beerput van het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk is nog maar opgelicht. Het afgelopen decennium komen er steeds meer verhalen los van priesters die niet met hun schijnheilige tengels van kinderen konden afblijven. De rol van het Vaticaan bij het vinden en vervolgen van de schuldigen is volgens velen nog niet grondig genoeg, al lijkt de huidige paus een feller beleid voor te staan. Volgens velen heeft de kerk nog te lang weggekeken en zelfs meegeholpen om zaken in de doofpot te stoppen en te houden. Zo doen er verhalen de ronde van priesters in de Verenigde Staten die zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik maar moeiteloos van parochie konden wisselen. Ook in het zeer gelovige Zuid-Amerika wordt er vreemd omgesprongen met de daders. Ze worden bijvoorbeeld in een tehuis gestopt, waar ze redelijk onder de radar weten te blijven en een teruggetrokken bestaan leiden. Moet je dit als kerk wel willen faciliteren?

» Lees verder...


Burnt


Geschreven door Arjan Welles - Geplaatst op 26 november 2015

Verhitte taferelen in een Londense keuken. Niet alleen de potten en pannen staan te borrelen. Het is ook een enorme mierenhoop van een chef, souschefs, keukenpersoneel en bediening. En dan is er ook nog het temperamentvolle karakter van sterrenkok Adam Jones. Voor hem geldt het credo seks, eten en rock ‘n’ roll. Het is een behoorlijk opvliegend baasje, dat graag de controle houdt. Als zaken niet gaan zoals hij wenst dan deinst Adam niet terug voor rigoureuze maatregelen. Een mislukte kookavond zorgt voor gratis dineren de dag erop. Gelijk een sterke promotieactie voor zijn nieuwe toprestaurant. Adam is bovendien niet bang om onaardig gevonden te worden. Als een echte Gordon Ramsay kaffert hij zijn personeel uit, dat uit leergierigheid maar slaafs voor hem blijft werken. Maar wellicht is Adam nog wel het meest kritisch op zichzelf.

» Lees verder...


Les Cowboys


Geschreven door Danitsa Linders - Geplaatst op 26 november 2015

Gekatapulteerd worden in de chaos van een wereld die de gemiddelde westerling niet begrijpt: het is na de aanslagen van deze maand in Parijs werkelijkheid geworden voor ons Europeanen. Het is dezelfde angst waar regisseur Thomas Bidegain het doodnormale Franse gezin in zijn speelfilm Les Cowboys aan onderwerpt. Waar de radeloze vader altijd net een stap te laat is in zijn obsessieve zoektocht naar zijn door de lokroep van de jihad verdwenen dochter, zo zit de filmmaker zelf bovenop de realiteit. Les Cowboys ¬lijkt deze actuele problematiek onder de loep te nemen, maar in werkelijkheid dient het onderwerp alleen als arena waarbinnen de personages zich bewegen.

» Lees verder...


Glassland


Geschreven door Michelle Iwema - Geplaatst op 26 november 2015

In de eerste film van Gerard Barrett, Pilgrim Hill toonde hij de invloed van de economische malaise op het Ierse platteland. Voor Glassland heeft Barrett gekozen voor een stedelijke omgeving, maar dat maakt de boel er niet veel vrolijker op.

» Lees verder...


Human


Geschreven door Arjan Welles - Geplaatst op 26 november 2015

Wat maakt ons mens en wat definieert onze soort? Waarom hebben we zo veel overeenkomsten maar staan hier net zo veel verschillen tegenover? Bepalen ons milieu, afkomst en sociale omgeving in overgrote mate hoe we ons als mens voelen en gedragen? Wat is onze verhouding tot de planeet die we in bruikleen hebben? Hoe gaan we om met emotionele en morele issues en wat is de invloed van onze omgeving op onze beleving ervan? Het lijken zulke eenvoudige vragen, maar de antwoorden laten zich een stuk moeilijker geven. We zijn namelijk geneigd om onze medemens en vooral die van andere culturen en achtergronden vanuit ons eigen perspectief in te schatten en te waarderen. Human is niet alleen in lengte, maar ook in opzet een omvangrijke documentaire die om deze essentiële vragen antwoorden probeert te geven. Gewoon door de mens die het betreft aan het woord te laten.

» Lees verder...


Y Aura-t-Il de la Neige à Noël?


Geschreven door Fabian Melchers - Geplaatst op 26 november 2015

Met het kerstseizoen dat weer voor de deur staat, brengt EYE de vorig jaar gerestaureerde versie van Y Aura-t-Il de la Neige à Noël? uit in de bioscoop. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden (‘zal het sneeuwen met kerst?’), is het geen gezellige familiefilm met besneeuwde dennenbomen en rammelende kerstbelletjes.

» Lees verder...


The Good Dinosaur


Geschreven door Arjan Welles - Geplaatst op 24 november 2015

Was 2014 maar een armzalige toestand met geen enkele Pixar om je op te verheugen, dit jaar kunnen we onze lol niet op. Na Inside Out van afgelopen zomer is The Good Dinosaur namelijk de tweede titel die de legendarische animatiestudio rond John Lasseter dit jaar uitbrengt. Het is schier onmogelijk om het op alle vlakken geniale animatiedrama rondom de menselijke geest en emoties te overtreffen. Dat is een verwachting die de beleving van een luchtig avontuur over een bange dinosaurus al enigszins tempert. Het speelfilmdebuut van Peter Sohn heeft bovendien met meer sores te kampen gehad. Zo werd het project keer op keer uitgesteld en bijgeschaafd. Er werd eindeloos gehannest met het scenario, de stemmencast en de regisseur. Dat belooft weinig goeds, al heeft Pixar ons in het verleden zo veel moois voorgeschoteld dat het moeilijk kan teleurstellen. Dat doet het dan ook niet, maar The Good Dinosaur heeft (in)voelbaar en zichtbaar geleden onder de productiehel die het heeft doorgemaakt. Het is een aardige middenmoter die zich prima met de concurrentie kan meten, maar die de uitzonderlijke Pixar-magie ontbeert.

» Lees verder...


The Program


Geschreven door Jan Roselaar - Geplaatst op 18 november 2015

Weinig figuren spreken zo tot de verbeelding als helden en bedriegers. Een held die een bedrieger blijkt is dus dubbel prijs. Het is daarom de vraag waarom het drie jaar duurde voordat er een biopic werd gemaakt over Lance Armstrong. Ooit een idool van velen als zevenvoudig winnaar van de Tour de France bleek de wielrenner in 2012 's werelds grootste leugenaar toen aan het licht kwam dat hij en zijn ploeg zich jarenlang aan een geraffineerd dopingprogramma hadden onderworpen. Wellicht was er niet direct vraag naar een speelfilmversie van Armstrongs carrière omdat de atleet al onderwerp is geweest van meerdere documentaires (als lichtend voorbeeld vóór zijn ontmaskering en als illustratie van hoe het niet moet erna). De afloop van het pijnlijke geval Armstrong is bekend en hoewel dat doorgaans niet per se een belemmering hoeft te zijn voor een biopic, voegt The Program weinig toe. Stephen Frears belicht hoofdzakelijk het 'wat' van de zaak, maar laat het zo prangende 'waarom' helaas achterwege.

» Lees verder...


Maryland


Geschreven door Frank Stol - Geplaatst op 18 november 2015

Subtiel is de tatoeage van Vincent Loreau allerminst. ‘Chaos’ staat er in dikke, schreeuwerige letters op de onderarm van de ex-soldaat getatoeëerd. Niet zozeer een toevallige verfraaiing als wel een moddervet statement, waarmee wordt verwezen naar de psychische (nood)toestand van het hoofdpersonage. De missies in het door oorlog geteisterde Afghanistan hebben een dusdanig zware wissel op Vincents leven getrokken, dat hij een posttraumatisch stresssyndroom heeft ontwikkeld. Het is een vruchtbare voedingsbodem waaruit een hoop angst, paranoia en achtervolgingswaan blijkt te groeien. In Maryland rijst voortdurend de vraag: komt de dreiging van buitenaf of van binnenuit het hoofdpersonage?

» Lees verder...


Virgin Mountain


Geschreven door Jan Roselaar - Geplaatst op 18 november 2015

Even vreesde de IJslandse cinema voor een exodus aan talent, toen diverse regisseurs na succes in eigen land naar Hollywood gelokt leken te worden. In het geval van cineast Dagur Kari bleek die oversteek van korte duur, want na het lauw ontvangen drama The Good Heart met Paul Dano keerde hij weer huiswaarts. Terwijl vriend en collega Baltasar Kormakurs verblijf in Amerika van langere duur bleek, met titels als 2 Guns en het recente Everest, richtte Kari zijn pijlers op een kleinschaliger project in zijn thuisland. Dat bleek geen slechte keuze, want met Virgin Mountain keert hij niet alleen geografisch terug naar zijn wortels. Het komische drama volgt ook de opzet van zijn eerdere werk, waarbij humor en tragedie geslaagd hand in hand gaan.

» Lees verder...


Je Suis Mort Mais J’Ai des Amis


Geschreven door Arjan Welles - Geplaatst op 18 november 2015

Jipé, kort voor Jean-Pierre, is de leadzanger van de Waalse rockbank Les Ours (De Beren) en komt best lullig aan zijn einde. Tijdens een optreden in een ranzige kroeg houdt zijn microfoon er mee op. En dat terwijl Jipé net zo lekker in zijn muziek zat. Het gebrek aan versterking deert de frontman niet en hij besluit het optreden zonder microfoon en met volle longen af te maken. Gevolg is wederom een weergaloos optreden dat het vooruitzicht van een tour in de Verenigde Staten alleen maar meer rechtvaardigt, maar ook geruïneerde stembanden. Als de band tijdens een stop terug naar huis besluit een frietje te pakken, lazert Jipé in een kuil. Omdat zijn stem het laat afweten, weet niemand waar de charismatische zanger uithangt en legt hij in de kuil het loodje. Een scène later zien we zijn medebandleden de crematie van hun goede vriend missen, omdat Jipé’s broer moedwillig de verkeerde tijd heeft doorgegeven. De band laat het er niet bij zitten en wil hun vriend Jipé de laatste eer bewijzen. In de States.

» Lees verder...


A Family Affair


Geschreven door Jan Roselaar - Geplaatst op 18 november 2015

Het IDFA trapt dit jaar opvallend kleinschalig af met A Family Affair, waarin documentairemaker Tom Fassaert op zoek gaat naar de waarheid achter zijn oma. Een intiem portret van een poging tot ontrafeling van een familiegeheim is de gedachte. Voor Fassaert een opmerkelijk persoonlijke stap in zijn tweede bioscoopdocumentaire (na De Engel van Doel, waarin hij de teloorgang van een dorpsgemeenschap onder de oprukkende grootindustrie schetste). In A Family Affair zijn het echter alledaagse familiebanden die in zijn eigen verleden teloor zijn gegaan, waardoor Fassaert opgroeide met een doodgezwegen familielid. De film vormt een stukje zelfpsychologie voor de regisseur, een bevrijding van de onbesproken last die de familie al decennia lang draagt. De lang uitgesponnen documentaire verliest zichzelf echter in een zinloze poging de abjecte beweegredenen van de ijdele grootmoeder te doorgronden. Begripvol willen we maar niet worden.

» Lees verder...


The Hunger Games: Mockingjay – Part 2


Geschreven door Thierry Verhoeven - Geplaatst op 17 november 2015

Met Mockingjay – Part 2 komt een einde aan de uiterst lucratieve Hunger Games-filmreeks. Al direct bij het uitkomen van het eerste deel in deze franchise werden vergelijkingen getrokken met Harry Potter en Twilight, aangezien verwacht werd dat het succes van Suzanne Collins’ jeugdboekentrilogie op overeenkomstige wijze naar het witte doek zou worden vertaald als de populaire reeksen van J.K. Rowling en Stephanie Meyer. Die vergelijking werd alleen maar meer voor de hand liggend toen het besluit viel ook bij The Hunger Games het laatste boek over twee films uit te smeren. Die keuze werd ongetwijfeld toegejuicht door lezers die elke pagina verfilmd willen zien, maar de verfilming van de eerste dertien hoofdstukken resulteerde een jaar geleden niettemin in een nogal tamme eerste Mockingjay-film. Maar goed, die twee uur durende aanloop hebben we achter de rug, dus nu kunnen we lekker vlot verder met het spectaculaire slotstuk. Toch?

» Lees verder...


The End of the Tour


Geschreven door Arjan Welles - Geplaatst op 11 november 2015

De excentrieke enigszins wereldvreemde cultauteur David Foster Wallace overleed in september 2008 op zesenveertigjarige leeftijd. Doodsoorzaak: levensberoving door ophanging. Voor vrienden, bewonderaars en geliefde was het geen verrassing. Wallace leed al jaren aan depressies en liet een afscheidsbrief van twee kantjes achter. Zijn eigen gekozen dood lijkt aan te sluiten bij zijn levensstijl. Wallace was wat mensenschuw, had en hield graag de controle en het was juist zijn medicatie die hem op het professionele vlak op de been hield. Wallace maakte een verpletterende indruk met zijn slimme observaties, gevatte ironische humor, feilloze milieuschetsen, thema's als verslaving en zelfmoord die vooral in zijn belangrijkste werk Infinite Jest uit 1996 naar voren kwamen. Het zeer lijvige werk stond vol verwijzingen naar de popcultuur.

» Lees verder...


Regression


Geschreven door Arjan Welles - Geplaatst op 11 november 2015

De Spaans-Chileense Alejandro Amenábar kennen we van Spaanstalige drama’s als Abre los Ojos, Oscarwinnaar Mar Adentro en natuurlijk van de fantastisch opgebouwde suggestieve sfeerhorror van The Others. Met die laatste titel speelde de creatieve duizendpoot Amenábar zich ook bij een internationaal publiek in de kijker. In zijn nieuwste project Regression combineert Amenábar deze disciplines op uiterst geraffineerde wijze. Lange tijd lijkt het erop dat er een redelijke standaard thriller wordt opgebouwd die draait om een vader die wordt beticht van seksueel misbruik en daarbij claimt dat zijn daden zijn ingegeven door de duivel. Maar Amenábar heeft een prachtige ommekeer in petto die niet enkel een plottwist behelst, maar tevens de thematiek compleet omgooit. Daarbij wordt de kijker geconfronteerd met de vele clichés die het genre kent en die constant in het achterhoofd en de perceptie meespelen. Als de aftiteling over het scherm rolt, blijkt pas hoezeer het publiek gedicteerd wordt door de ettelijke conventies en aannames die in ons brein zijn genesteld.

» Lees verder...


Scouts Guide to the Zombie Apocalypse


Geschreven door Fabian Melchers - Geplaatst op 11 november 2015

Over smaak valt niet te twisten. Wat de een heel erg komisch vindt, kan voor de ander mateloos irritant zijn. Misschien moeten we het dus eens een keer niet hebben over grappen die niet aankomen of compleet de plank misslaan. Maar dan toch, als we het wat objectiever bekijken: hebben we het overgrote deel van Scouts Guide to the Zombie Apocalypse niet al eens in andere films gezien?

» Lees verder...


A Perfect Day


Geschreven door Arjan Welles - Geplaatst op 11 november 2015

Met de ‘nieuwe oorlog’ tegen het terrorisme en de enorme gevolgen die dit niet alleen heeft in het Midden-Oosten, maar ook op ons eigen continent, zou je haast vergeten dat één van de grootste genociden sinds de Tweede Wereldoorlog relatief dicht bij huis heeft plaatsgevonden. De redelijk recente Balkanoorlog heeft onvoorstelbaar veel levens geëist en is nog geen twee decennia geleden uitgewoed. Het was in veel opzichten een traditionele oorlog, waarbij de moderne communicatie- en terrorismemiddelen van nu nog niet werden ingezet. Ook de Nederlandse blauwhelmen hebben er getracht de vrede te bewaken, met de tragedie van de enclave Srebrenica als tragisch dieptepunt. Misschien is deze zwarte pagina in de Nederlandse geschiedenis wel de reden waarom het oorlogsdrama A Perfect Day van Fernando Léon de Aronoa voor ons zo’n diepe indruk maakt. De chaos van de voormalige Joegoslavische volkeren en hun religieuze en etnische conflicten worden grotendeels terzijde geschoven, althans ze worden nauwelijks belicht. Ook zonder deze complexe materie is het menselijk drama namelijk enorm. Zelfs als je het beziet door de ogen van hulpwerkers.

» Lees verder...


Is the Man Who Is Tall Happy?


Geschreven door Martijn Hamerling - Geplaatst op 11 november 2015

Geef Michel Gondry een stoffig onderwerp als linguïstiek met een filosofische insteek en hij weet er wel een dromerig filter overheen te leggen. De regisseur van Eternal Sunshine of the Spotless Mind en The Science of Sleep heeft altijd al een documentaire willen maken over een wetenschappelijk onderwerp en heeft Noam Chomsky weten te porren met een bijzondere aanpak. De linguïst, filosoof en politiek activist wordt namelijk niet op een verhalende manier in beeld gebracht, noch probeert Gondry als een auteur het publiek te leiden met een vooringenomen mening. Sterker nog, de documentaire maakt zijn subtitel An Animated Conversation with Noam Chomsky volledig waar door enkel een gesprek te zijn tussen twee nieuwsgierige mensen. Gewapend met een antieke Bolex-camera en traditioneel handgetekende animatie begeleidt Gondry het gesprek door op een droomachtige wijze vorm aan de hersenspinsels te geven.

» Lees verder...


Ice and the Sky


Geschreven door Bart Snoek - Geplaatst op 11 november 2015

Tien jaar na zijn Oscarwinnende March of the Penguins keert documentairemaker Luc Jacquet terug naar Antarctica. Deze keer in het gezelschap van de France glacioloog Claude Lorius. Als jonge student op zoek naar avontuur sloot Lorius zich begin jaren vijftig aan bij een wetenschappelijke expeditie naar het zuidelijke poolgebied. Zijn ontdekkingen daar vormden het begin van een fascinatie met het poolijs en de geheimen die het herbergt, die zijn leven lang zou duren. Nog zo’n veertig expedities volgden en na jaren van onderzoek wist Lorius als eerste wetenschappelijk aan te tonen dat de mensheid wel degelijk invloed heeft op de opwarming van de Aarde.

» Lees verder...


Corn Island


Geschreven door Arjan Welles - Geplaatst op 11 november 2015

Een meanderende rivier in een niemandsland tussen Georgië en haar betwiste autonome regio Abchazië. Vanuit de Kaukasus voert het water van de rivier de Inguri slib mee dat zich afzet tegen de bodem. Het resultaat van het natuurfenomeen is een eiland midden in de rivier dat bestaat uit vruchtbare grond. Ideaal voor het verbouwen van gewassen en dat is ook precies het idee dat een oude boer en zijn kleindochter hebben opgevat. Maar het eiland is van tijdelijke aard en het is slechts een kwestie van tijd voor het water weer bezit heeft genomen van de nieuwverworven aarde. Zwijgend begint het tweetal met de bouw van een primitief huis als beschutting tegen het weerbarstige weer. Eenmaal opgetuigd kan het verbouwen van maïs beginnen.

» Lees verder...


The Gift


Geschreven door Danitsa Linders - Geplaatst op 4 november 2015

Simon en Robyn verruilen het koude Chicago voor het zonnige Californië om een nieuwe toekomst en wellicht ook een gezin te starten – iets wat in Chicago ook al geprobeerd is, zo leren we. Simon is er de man niet naar om stil te blijven staan bij het verleden en met zijn nieuwe topbaan en hun nieuwe huis in de heuvels staat niets hun geluk in de weg. Tot ze een oud-klasgenoot van Simon tegen het lijf lopen. Deze Gordo – type rare snuiter van het sneue soort – laat het ene na het andere cadeau achter bij de voordeur en staat onaangekondigd op de stoep als Simon naar zijn werk is en Robyn alleen thuis is. Niet alleen vreemd en ongemakkelijk, maar al snel ook opdringerig en griezelig. Als hij zich tot een stalker ontpopt weet Gordo het schijnbaar perfecte leven van Simon en Robyn zo te ontregelen dat hun huwelijk scheurtjes begint te vertonen. Is er iets wat Simon zijn vrouw niet vertelt?

» Lees verder...


Son of Saul


Geschreven door Michelle Iwema - Geplaatst op 4 november 2015

Voor zijn eerste speelfilm besloot de Hongaarse filmmaker László Nemes een onderwerp uit te diepen, dat in de filmgeschiedenis niet vaak belicht is, namelijk de Sonderkommando's in de concentratiekampen. Deze bestonden uit groepen van gevangenen, die in vernietigingskampen onder dwang moesten meehelpen met het moord- en vernietigingsproces tijdens de Holocaust. Dat dit onderwerp niet bepaald populair was voor een film, blijkt uit het lange proces dat Nemes moest afleggen om de fondsen bij elkaar te krijgen. Maar liefst vijf jaar spendeerde hij hieraan, maar dat bleek de tijd dubbel en dwars waard toen de film in Cannes de Grand Prix in de wacht sleepte.

» Lees verder...


The Green Inferno


Geschreven door Jan Roselaar - Geplaatst op 4 november 2015

Eli Roths vorige horrorfilm is amper de bioscoop uit of zijn volgende project dient zich al aan. Terwijl in Knock Knock de onderbuik van onze maatschappij wordt geïllustreerd aan de hand van een gewelddadige 'home invasion', behandelt The Green Inferno de aloude 'wij-zij'-tweedeling tussen de westerse beschaving en de onbeschaafde wilden in de jungle. Met deze film hoopt Roth een terugkeer van de kannibalenfilm te bewerkstelligen. Dat subgenre overheerste de Italiaanse horrorfilm in de jaren zeventig en tachtig en koppelde extreem grafisch geweld tegen mens (in scène gezet) en dier (doorgaans echt) met kritische beschouwingen over de bloeddorst van de media in onze 'beschaafde' wereld. Kannibalenfilms genieten nog immer een cultstatus onder liefhebbers van hardcore horror waartussen horrorgoeroe Roth ook zichzelf rekent. De tijden zijn desondanks veranderd en The Green Inferno geeft vooral aan dat 'ze ze niet meer maken zoals vroeger'. Goed nieuws voor de dieren, maar wie op een herleving van de gore van cultklassiekers als Cannibal Holocaust hoopt, komt bedrogen uit.

» Lees verder...


Le Tout Nouveau Testament


Geschreven door Arjan Welles - Geplaatst op 4 november 2015

Het geloof is steeds meer aan het wegzakken, maar de algemene kennis dat er een Oud Testament en een Nieuw Testament is, is er nog wel. Dat er nóg een testament is, weet bijna niemand. Althans, als we de makers van de absurdistische Frans-Belgische komedie Le Tout Nouveau Testament mogen geloven. Er is in hun lezing namelijk nog een derde testament. In dit spiksplinternieuw testament is God springlevend en heeft het uiterlijk van tragikomediant Benoît Poelvoorde. Hij woont samen met zijn vrouw in Brussel. Zoon Jezus is in geen velden of wegen meer te bekennen, dochter Ea is tien jaar oud en woont bij haar ouders. Onze Lieve Heer is meegegaan met zijn tijd. Met een tikkeltje ouderwetse computer grijpt hij in op het aardse leven.

» Lees verder...


Sleeping With Other People


Geschreven door Jelle Fastenau - Geplaatst op 4 november 2015

Romantische komedies als Friends With Benefits en No Strings Attached stelden niet zo gek lang geleden nog de aloude vraag: kunnen een man en een vrouw er oppervlakkige seks op na houden zonder dat daar de verliefde gevoelens of verplichtingen van een serieuze relatie bij komen kijken? Leslye Headland, schrijfster en regisseuse van Sleeping With Other People, draait die vraag voor de verandering eens een keer om. Dertigers Jake en Lainey trekken zoveel met elkaar op dat ze regelmatig op straat voor een getrouwd stel worden aangezien. Om de vriendschap niet in gevaar te brengen besluiten ze niet met elkaar het bed in te duiken. Zelfs voor een romkom klinkt dat op voorhand misschien als een vreselijk braaf uitgangspunt, maar gelukkig is Headlands film allesbehalve dat.

» Lees verder...


He Named Me Malala


Geschreven door Arjan Welles - Geplaatst op 4 november 2015

Met slechts zeventien zomers op de teller was de Pakistaanse Malala Yousafzai de jongste winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. Een jaar daarvoor, op haar zestiende verjaardag, sprak de activiste voor de Verenigde Naties over het belang van gelijke kansen voor vrouwen en meisjes, waarbij goed en betaalbaar onderwijs de belangrijkste inzet is. De staat van dienst van Malala is indrukwekkend, al is de reden waarom ze zo'n vooraanstaand figuur is geworden uiterst tragisch. Toen de Pakistaanse vijftien jaar oud was overleefde ze een moordaanslag van de Taliban. De terroristische groepering had het op haar gemunt vanwege Malala's uitgesproken meningen op Facebook. De zwaargewonde Malala groeide uit tot een publieke figuur, maar raakte deels verlamd en doof. Haar strijdlust is er alleen maar sterker op geworden.

» Lees verder...


Spectre


Geschreven door Jelle Fastenau - Geplaatst op 28 oktober 2015

Skyfall zette de stukken alvast op zijn plaats, Spectre geeft daadwerkelijk het startschot: het nieuwe era in de Bondgeschiedenis is aangebroken. Althans, ‘nieuw’ is nog altijd een relatief begrip. Zeker nu de franchise zich wat meer los lijkt te schudden van de realistische, serieuze weg die bijna tien jaar geleden in werd geslagen met Casino Royale. Veel van de bekende elementen uit het verleden die verloren waren gewaand, heroveren hun plekje. Even wennen misschien, maar toch eigenlijk ook weer niet. Nu recente Bondparodieën als Kingsman: The Secret Service, Spy en The Man From U.N.C.L.E. aardig weten te scoren met komische spionageactie lijkt de tijd er weer rijp voor. Is ook James Bond zelf inmiddels weer toe aan een stukje ‘camp-revival’ met kekke gadgets, anabole schurken en droge grapjes? Mendes antwoordt met een volmondig ja.

» Lees verder...