Black Hawk Down (2001)

Rangers Lead the Way.

discussie

60 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Deniro

Avatar

Sterke cast, erg realistisch en superspannend. Verder wat Beuvje zegt. Een 9.

beuvje

Avatar

1 van de betere oorlogsfilms die laat zien hoe de Amerikanen faalden tegenover de milities...

Kamehameha

Avatar

Schitterende film.
Ben niet zo'n oorlogsfilm liefhebber (op de klassiekers na dan) maar deze vond ik echt prachtig.
Dat er maar veel soortgelijke films mogen komen als BHD

kevinvdk

Avatar

Prachtige film deze zit in men blu ray collectie

wim007

Avatar

Een goeie film!

Frapcase

Avatar

Ridley zet enorm goed de sfeer neer in deze film, en dat samen met de prachtige soundtrack van Hans Zimmer maakt deze film een genot om naar te kijken.
9/10

Yanggie

Avatar

Nar "Als je het mij vraagt, heb je niet zoveel films gezien....."


goh zo'n reactie had ik echt niet verwacht.

SunChaser

Avatar

Niks aan, geschiedsvervalsing, saai...

Nar

Avatar

Yanggie "een van de beste film die ik ooit heb gezien als je het mij vraagt...."


Als je het mij vraagt, heb je niet zoveel films gezien.....

Yanggie

Avatar

Een van de beste film die ik ooit heb gezien als je het mij vraagt....

madice

Avatar

Ongelofelijke propaganda als je het mij vraagt....

Mirel

Avatar

Ik vind het Amerikaans-gehalte wel meevallen in deze film :P Het wordt juist helemaal niet je strot in geduwd.

Arthaum

Avatar

Eerlijk "typisch dat hoge imdb cijfer.

Overgewaardeerde rommel naar mijn idee"


ik deel die mening..

Eerlijk

Avatar

Typisch dat hoge imdb cijfer.

Overgewaardeerde rommel naar mijn idee

tukkerstein

Avatar

Aardige film, veel actie, originele opzet van een oorlogsfilm (er wordt namelijk niet echt diep ingegaan op de personages in de film, het gaat meer om de oorlog zelf), Inderdaad wel erg Amerikaans en de muziek is soms zo overdreven "sentimenteel" dat het eigenlijk om te lachen is.

7/10

CASINO

Avatar

Ik weet zeker dat dit de film is waar het meeste in geschoten word van alle filmen bij elkaar..

in de bios toen die tijd vond ik het zelfs saai worden dat geschiet.. maar dan spreek je over 4 jaar terug ofzo... dus maar weer eff kijken en oordelen nu ik *volwassen* ben :P

OJJVZ

Avatar

Erg gave oorlogsfilm :D

Dragon

Avatar

Ik vind het persoonlijk een best goed film.

Marty Feldman

Avatar

Soap " Beiden hebben de Congressional Medal of Honor gekregen."


Daar heb je wat aan, aan zo'n piece of shit. Maar ZIJ wisten waar ze mee bezig waren in fucking Somalië en moesten dat professioneel op lossen.

Soap

Avatar

Marty Feldman "Helden, de 2 mannen van special forces die de neergestorte helicopter veiligstelden. Berust op waarheid. Weten dat je gaat sterven omdat het je beroep is. Daar kunnen heel wat beroeps wat van leren. :B"

Of zulke conflicten vermijden, zodat niemand hoeft te sterven omdat het 'z'n beroep' is, daar zouden we allemaal van moeten leren.

Maar inderdaad, als je bedoelt die twee snipers, zijn ze inderdaad helden. De twee 'Delta Force' snipers wilden op eigen verzoek (verzoek werd twee keer geweigerd, pas na derde toegelaten) gedropt worden om de gewonden te helpen tegen de menigtes. Beiden hebben de Congressional Medal of Honor gekregen.

Brooklyn

Avatar

Een van mijn favo films aller tijden period.

Marty Feldman

Avatar

Helden, de 2 mannen van special forces die de neergestorte helicopter veiligstelden. Berust op waarheid. Weten dat je gaat sterven omdat het je beroep is. Daar kunnen heel wat beroeps wat van leren. :B

tukkerstein

Avatar

Cee van Lleef "Een film om van te genieten? Dan heb je er bijster weinig van begrepen lijkt mij. Of kwijl jij ook als je beelden op het journaal ziet van bomaanslagen in Irak en burgeroorlogen in Afrika? Ik vond deze film een té eenzijdig beeld geven van het gebeuren in Somalië. Maar goed, dat is nu eenmaal altijd binnen dit genre. Daarom kijk ik zeer uit naar de 2 films van Clint Eastwood over Iwo Jima."


Ik denk dat jij er weinig bijster van hebt begrepen, want een film kijk je normaalgesproken om van te genieten, ook al is het een oorlogsfilm. Tenzij het een slechte film is.

dexxa007

Avatar

Cee van Lleef "Een film om van te genieten? Dan heb je er bijster weinig van begrepen lijkt mij. Of kwijl jij ook als je beelden op het journaal ziet van bomaanslagen in Irak en burgeroorlogen in Afrika? "


Jah, hehe, de beelden op het journaal zijn wel NET ff wat anders he. Ik geloof niet dat het een stel acteurs zijn die daar rond rennen op die beelden. Je gaat films als Saving Privat Ryan toch ook niet serieus bekijken alsof het een documentaire is ofzo?
Ik kijk oorlogsfilms altijd voor de monstervette actie en de sfeer, en als er veel actie in zit (zoals hier het geval) dan geniet ik gewoon veel van zo'n film.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Goede oorlogsfilm zoals het hoort te zijn, ik heb hem twee keer toedertijd gezien in de bioscoop in Antwerpen, en nu zelf SE op DVD en ook al weer vaak bekeken.

Cee van Lleef

Avatar

dexxa007 "Een IJZERSTERKE oorlogsfilm.
Zeer fascinerend camera- en acteerwerk. Van mij mag die bijna een klassieker genoemd worden...
Bijna...... tjah, ik weet niet, maar het mist een beetje het orginele. Ieder keer als je naar de verhaallijn kijkt heb je zoiets van.... " alweeeeer?? ". Het is gewoon iets te voorspelbaar.

Maar buiten dat, een echte film om van te genieten :+

Mijn rating: [rating 4]"


Een film om van te genieten? Dan heb je er bijster weinig van begrepen lijkt mij. Of kwijl jij ook als je beelden op het journaal ziet van bomaanslagen in Irak en burgeroorlogen in Afrika? Ik vond deze film een té eenzijdig beeld geven van het gebeuren in Somalië. Maar goed, dat is nu eenmaal altijd binnen dit genre. Daarom kijk ik zeer uit naar de 2 films van Clint Eastwood over Iwo Jima.

dexxa007

Avatar

Een IJZERSTERKE oorlogsfilm.
Zeer fascinerend camera- en acteerwerk. Van mij mag die bijna een klassieker genoemd worden...
Bijna...... tjah, ik weet niet, maar het mist een beetje het orginele. Ieder keer als je naar de verhaallijn kijkt heb je zoiets van.... " alweeeeer?? ". Het is gewoon iets te voorspelbaar.

Maar buiten dat, een echte film om van te genieten :+

Mijn rating: [rating 4]

satine

Avatar

Voordat ik deze film zag had ik eerst het boek gelezen, wat verschrikkelijk realistisch is geschreven en waarin je erg mee leeft met de personages. Als je daarna de film kijkt en je weet dat het allemaal echt is gebeurt grijpt dat je best aan (mij iig wel).

Michaell " ... Ook is het jammer dat er zulke grote/goede acteurs in spelen bijv. Ewan McGregor en Orlando Bloom die eigenlijk maar een kleine klote rol hebben. Bijv. Orlando is maar 5 minuutjes in beeld en dan valt ie al van een touw, tjah saai hoor en jammer van de acteur. Ewan ook, hij staat als tweede genoemd bij de cast en een grote rol heeft ie eigenlijk niet. Het enige wat hij doet is koffie zetten.
De enige acteur die een grote rol heeft is Josh Hartnet, die het eigenlijk helemaal niet slecht doet."


Dus grote namen moeten maar altijd een grote rol krijgen? dat blackburn (orlando dus) naar beneden donderde is echt gebeurd en hij was hiermee de eerste die 'viel' in de strijd

UncleBenz

Avatar

BHD = :W

van welk jaar komt 'latin quarter - radio africa' dan?
Wel een gigantisch relax nr

Thiver

Avatar

En Eric Bana. En Sam Shepherd. En Tom Sizemore... :O

Thiver

Avatar

Glue "Die Amerikanen komen in ieder geval niet als helden in beeld ofzo."

Nah... toch wel een paar keer:
1. Wanneer die twee soldaten landen om de tweede neergestorte Black Hawk te verdedigen, terwijl deze door een grote meerderheid aangevallen wordt.
2. Wanneer Eversmann de straat oversteekt terwijl hij hevig beschoten wordt.
3. Wanneer er soldaten terug de stad in gaan (gebeurt een stuk of drie keer).
Verder weinig op aan te merken, hoor. Voor een Amerikaanse film is-ie lang niet zo patriottistisch als je zou verwachten. Voor een Jerry Bruckheimer-film al helemaal niet. :P

emmy "ik vind het mooi dat ze de werkelijkheid er helemaal bovenop gelegt hebben. het lijkt ook op dat het zo kan gebeuren."

Zal ik je een geheimpje vertellen? Het ís ook echt gebeurd! ;)

BasNation "toch is het wel degelijk weer zo van o nee, de negers hebben een van me maatjes doodgeschoten, mijn god de klootzakken.
aan het eind van de dag casualty list:
blanken 3 doden, negers 75"

Voor zover ik weet vielen er aan de kant van de Amerikanen toch zo'n achttien doden en tegen de honderd gewonden (maar dat wisten we niet, want die sukkels van dat godverdomde Yorin hebben de aftiteling eraf geknipt; nu kwamen we ook niet te weten dat Durant later nog werd vrijgelaten).

UncleBenz "Moby - why does my heart feel so bad"

Dat was 'm inderdaad niet... maar dit nummer is wel op een prachtige wijze in de trailer verwerkt. Jammer dat-ie niet in de film zit (wat uiteraard logisch is, want de film speelt zich af in 1993).

Stok "Het is mischien niet zo een heel goede film, maar het ziet er wel FANTASTISCH uit!

Iedere keer als ik een raket zag vliegen hield ik mijn adem in."

Precies. Als er in Hollywood één regisseur is die oorlogsacties opwindend in beeld kan brengen, dan is het Ridley Scott wel! :W

John vd V

Avatar

Bedankt voor de titel van dat nummer!!!!!

hoop dat dat hem wel is
John

Stok

Avatar

Het is mischien niet zo een heel goede film, maar het ziet er wel FANTASTISCH uit!

Iedere keer als ik een raket zag vliegen hield ik mijn adem in.

christo_otsirhc

Avatar

Nummer onder de promo is Latin Quarter - Radio Africa, cool nummer!

Laurens.

Avatar

Ik ben ook op zoek naar dat liedje.

Op http://www.rtl.nl/experience/yorin/ staat er in het lijstje van programma's/films etc. die er zijn geweest ook nog BHD. Klik erop en je hoort dat liedje...

Ann McDunn

Avatar

Black Hawk down niet kunnen zien, er was visite, maar wèl opgenomen, dus van de week mooi even kijken, ik las ergens dat iemand het een vermakelijke film vond, maar dat zal wel boeiend geweest moeten zijn, want ik vind oorlogsfilms met veel doden nooit vermakelijk.

John vd V

Avatar

UncleBenz "Moby - why does my heart feel so bad"


nee niet dat nummer, ik bedoel wat wordt gebruikt bij de aankondiging door Yorin, en tijdens de pauzes, wanneer de prijsvraag wordt gesteld, of die ene acteur ook nog in een andere film speelde, bedankt evengoed

John vd V

Avatar

Nee, dat nummer bedoel ik niet, in de aankondiging van Yorin, en ook tijdens de pauzes, wanneer die prijsvraag aan de gang was, of die acteur ook nog in een andere film speelde, en dat is niet "why doe my heart"van Moby

darkx1986

Avatar

BasNation "toch is het wel degelijk weer zo van o nee, de negers hebben een van me maatjes doodgeschoten, mijn god de klootzakken.
aan het eind van de dag casualty list:
blanken 3 doden, negers 75

o nee de blanken :'(

p.s. ik ben zelf blank dus ik kan dit gewoon zeggen Smiley face"


Ik hebt dit nergens uit kunnen lijden. dit is niet gezecht ofzo iets en dit wordt compleet uit de duim gezogen. Het laat zien hoe het er aan toe ging van de Amerikaanse kant en over hoe het onderling ging tussen de soldaten, en tuurlijk dank je dat als jij soldaat bent? Je hebt toch liever 100 dode vijanden dan een dode vriend :X, maar de film viel mij wel tegen. Dit komt ook vooral omdat mij verteld is dat de film pro-amerikaan was, maar dat is hij duidelijk nog niet. Ook wel grappig is dat wat mijn broer zegt over het Amerikaanse leger ook waar is ;)

Glue

Avatar

BasNation "toch is het wel degelijk weer zo van o nee, de negers hebben een van me maatjes doodgeschoten, mijn god de klootzakken.
aan het eind van de dag casualty list:
blanken 3 doden, negers 75

o nee de blanken :'(

p.s. ik ben zelf blank dus ik kan dit gewoon zeggen Smiley face"Hoezo zou je dat niet mogen zeggen? Wat je kleur ook is. Het is de realiteit. Hoeveel mensen worden er niet door de Amerikanen "per ongeluk" afgeknald in Irak en het enige waar wij over horen is die ene Italiaanse agent van de geheime dienst.

Michaell "Vind je dit niet een discriminerende reactie BasNation? :}"


Hoezo discriminerend? :}

Seend "en deze is NIET gesubsidieerd door de U.S.fucking Army... omdat het een negatief beeld zou geven......."


Ze hebben wel die Black Hawks geleend van de "U.S. fucking Army" en dat is imo toch een vorm van subsidie, vind je niet?

UncleBenz

Avatar

John vd V "weet iemand van jullie toevallig hoe dat liedje(nummer) heet wat wordt gebruikt op de aankondiging op televisie, bij Black Hawk Down??
is wel een bekend nummer volgens mij, alleen niet bij mij

(Veronica/ Yorin)"


Moby - why does my heart feel so bad

Michaell

Avatar

Vind je dit niet een discriminerende reactie BasNation? :}

BasNation

Avatar

Toch is het wel degelijk weer zo van o nee, de negers hebben een van me maatjes doodgeschoten, mijn god de klootzakken.
aan het eind van de dag casualty list:
blanken 3 doden, negers 75

o nee de blanken :'(

p.s. ik ben zelf blank dus ik kan dit gewoon zeggen Smiley face

Seend

Avatar

En deze is NIET gesubsidieerd door de U.S.fucking Army... omdat het een negatief beeld zou geven.......

John vd V

Avatar

Weet iemand van jullie toevallig hoe dat liedje(nummer) heet wat wordt gebruikt op de aankondiging op televisie, bij Black Hawk Down??
is wel een bekend nummer volgens mij, alleen niet bij mij

(Veronica/ Yorin)

emmy

Avatar

Ik vind het mooi dat ze de werkelijkheid er helemaal bovenop gelegt hebben. het lijkt ook op dat het zo kan gebeuren.
maar k vind um verder vies tegenvallen.. ik vind het helemaal niet vermakelijk en het is erg eentonig. en dat vind ik jammer.

Robin2004

Avatar

Deze film hoort zeker thuis in mijn top-10!
Indrukwekkende film met mooie realistische scenes.

emperor

Avatar

Goeie deze...mooie actiescenes.
kijken...al is het alleen maar om de straatgevechten en actiescenes!
:-S

Keyser Söze

Avatar

Idd, na het zien van die film heb ik niet echt zin om meteen het leger in te gaan.
Maar wel zeker goeie film, goeie sound effects, dus als je flinke surround set hebt....kijk em dan niet en koop de dvd Smiley face
[rating 4]
offtopic: wat heeft yorin voor idiote muziek onder de reclame gezet, bob marley ?

Glue

Avatar

Calva "Hmm twee totaal verschillende meningen? maar wat is het nou, propaganda of een realistisch beeld?"


Vraag me af wat het propaganda zou maken. Is mij in ieder geval volledig ontschoten. Die Amerikanen komen in ieder geval niet als helden in beeld ofzo.
Ze proberen als het ware hun werk te doen en op de een of andere manier gaat het fout en vallen er een hele hoop doden.

UncleBenz

Avatar

Calva "Hmm twee totaal verschillende meningen? maar wat is het nou, propaganda of een realistisch beeld?"


Realistisch beeld met wat heldendom.

rilla

Avatar

Dit is een van de films uit mijn top 10! Absolute aanrader Smiley face

Calva

Avatar

SpaRood "Amerikaanse propaganda film, indirect gefinancierd door het Pentagon. Jammer dat er op zaterdag niets beter op TV is...."

Film geeft als geen ander weer hoe de Amerikanen zich keer op keer (zie Iraq) zich blijven vergissen in de compleet andere mentaliteit en "levens"wereld van de inwoners van hell holes.

Hmm twee totaal verschillende meningen? maar wat is het nou, propaganda of een realistisch beeld?

SpaRood

Avatar

Amerikaanse propaganda film, indirect gefinancierd door het Pentagon. Jammer dat er op zaterdag niets beter op TV is....

Thiver

Avatar

Technisch zeer goed verzorgde reconstructie. Helaas ontbreekt het emotionele aspect een beetje, hoewel dit een oorlogsfilm niet altijd beter maakt (zie We Were Soldiers).

satine

Avatar

Ik vond de film wel erg indrukwekkend.
Misschien dat dat kwam omdat ik het boek eerst had gelezen, wat zo verschrikkelijk realistisch is geschreven dat je wel mee móet leven.
Als je niet tegen rondvliegende ledematen kunt, raad ik hem je niet bepaald aan, vooral het gedeelte waar een soldaat zijn hele onderkant eraf wordt geknald

orie

Avatar

Het is gewoon een leuke actie film met een oorlog tintje

Glue

Avatar

Het is eigenlijk geen speelfilm. Het is meer een soort van een verslag en daarom vond ik em totaal niet boeien.

Vic

Avatar

Film geeft als geen ander weer hoe de Amerikanen zich keer op keer (zie Iraq) zich blijven vergissen in de compleet andere mentaliteit en "levens"wereld van de inwoners van hell holes.

Als dat je niet boeit is tie qua audiovisueel spektakel, geweld en realisme altijd nog de moeite waard.