Nosferatu: Phantom der Nacht

discussie

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Spider-fan

Avatar

Deze nog eens herkeken met het oog op de waarschijnlijk aankomende remake van de regisseur van The Witch. Het is opvallend hoe goed de film het redt op sfeer alleen, want het verhaal is er alleen in zijn meest basale vorm - maar dat geldt voor het origineel natuurlijk ook. Omdat de remake niet tegen gehouden kon worden door de weduwe van Stoker zoals het origineel, vindt men in deze film weer de namen uit het boek terug. Alleen is er (zoals in veel filmversies van Dracula) van alles veranderd. Lucy (Adjani) is nu de verloofde van Jonathan Harker, niet Mina. Van Helsing is het hoofd van het gesticht, niet Seward. Van Helsing is zelfs niet de kenner van vampierfolklore, maar blijft voortdurend sceptisch en naar een wetenschappelijke oorzaak zoeken en Lucy krijgt het maar niet voor elkaar hem van de waarheid te doordringen.

De reis van Harker naar Dracula's kasteel is epischer dan ooit door de indringende natuurbeelden, al stoort het dat er bij een waterval in het onontgonnen en ondoordringbare gebied gewoon een modern hekje staat. De scènes in het kasteel zijn ook overtuigend en Herzog voegt een vioolspelend jongetje toe. Maar het is vooral het uiterlijk van Kinski dat de show steelt, en hij speelt de rol op een ingetogen manier. Net als in de verfilming van Coppola, wordt er veelvuldig met groteske schaduwen van de vampier op muren gespeeld.

Na de overtocht per boot, wordt Delft vervolgens ingezet als Wismar, de stad die na Dracula's aankomst steeds meer in de greep komt van ratten en de Plaag. De inwoners dragen doodskisten het marktplein op en besluiten tenslotte dat ongeremd feesten de enige manier is om hun laatste dagen nog een beetje prettig door te brengen, waardoor de stad letterlijk in een zwijnenstal verandert.
Herzog volgt de oorspronkelijke film niet letterlijk (hoewel bepaalde bekende scènes wel aanwezig zijn) en ziet zijn versie als een vrije, losse remake. Wat de nieuwe versie toe zou kunnen voegen is iets meer verhaal en uitwerking van personages, maar als een doemszwangere 'reeks beelden rond vampirisme' (zoals op de hoes van mijn dvd staat omschreven) is de film zeer geslaagd.