Sicario (2015)

The border is just another line to cross.

discussie

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MovieMazzter

Avatar

keiharde, cynische film die echter wel de juiste toon raakt. De beelden van opgehangen en verminkte mensen aan viaducten is geen goedkoop effectbejag, maar de keiharde realiteit in Mexico. We lezen er horen er relatief weinig over omdat het geen nieuws meer is maar dagelijkse realiteit. Prima acteerwerk met inderdaad zoals Partrick hier beneden aangeeft Benicio del Toro als uitblinker. Erg goede film, beslist een aanrader. 8/10

Patrick

Avatar

Waanzinnig goede film met mijn held Benicio del Toro!

Angelater

Avatar

johnwayne "Nee dat was hij/zij niet. Hij paste dit toe bij meerdere films, waarbij hij/zij het over laat komen alsof hij/zij het zelf geschreven heeft (zie bijvoorbeeld 12 Angry Men)."

Da's dan toch wel een hele vreemde hobby, recensies 'lenen' en vervolgens knippen en plakken tot je eigen creatie. Nu is de vraag alleen nog wat merkwaardiger is: zijn/haar letterdieverij of het feit dat jij, John, zo geweldig bent dat je dat zo snel herkent :E

johnwayne

Avatar

Angelater "Misschien is hij/zij de schrijver van de recensie die ook daar geplaatst is?"


Nee dat was hij/zij niet. Hij paste dit toe bij meerdere films, waarbij hij/zij het over laat komen alsof hij/zij het zelf geschreven heeft (zie bijvoorbeeld 12 Angry Men).

Angelater

Avatar

johnwayne "Vermeld even de bronnen van de teksten die geschreven zijn door anderen, die je wederom schaamteloos gebruikt! (o.a. van Filmvandaag.nl 7-10-15)"

Misschien is hij/zij de schrijver van de recensie die ook daar geplaatst is?

johnwayne

Avatar

Olrik "Een groot deel van Mexico is al jaren in de greep van drugskartels. Het grote epicentrum daarvan is de grensstad Juárez, waar de kartels hun slachtoffers op de meest gruwelijke wijzes om het leven brengen. Dit is de plek waar FBI-agente Kate Macer ( Emily Blunt ) mee naar toe wordt genomen op haar eerste dag bij een speciale eenheid van de Amerikaanse overheid.

Gespecialiseerd in ontvoeringszaken is Macer wel wat gewend, maar wanneer ze per ongeluk stuit op een woning in Arizona, waar de overblijfselen van 42 mensen worden aangetroffen, maakt ze kennis met de brute realiteit van de Mexicaanse drugscriminaliteit. Die vondst brengt haar in het vizier van Matt Graver ( Josh Brolin ). De nogal excentrieke Graver is door de Amerikaanse overheid ingeschakeld voor het formeren van een speciale eenheid, met als doel de Mexicaanse drugswereld van de kaart te vegen. Het zit echter ingewikkelder in elkaar dan gedacht en Macer komt er al gauw achter dat niemand te vertrouwen is.

Denis Villeneuve is in zeer korte tijd een van de beste regisseurs van dit moment geworden. In 2010 kreeg hij een Oscarnominatie met het donkere en onheilspellende Incendies. Drie jaar later zette hij zichzelf met Prisoners ook bij het grote publiek op de kaart. Sindsdien houdt Villeneuve er een druk werkschema op na. Hij deinst er niet voor terug om de kijker te choqueren met de meest controversiële scènes. Vanaf de bloedstollende openingsscène wordt al direct duidelijk dat Villeneuve nog steeds niet van plan is om de kijker bij het handje te nemen.

Een van de meest zenuwslopende scènes in de film is wanneer Macer een korte stop maakt in de Mexicaanse plaats Juarez. Vanaf het moment dat de grensstad in beeld verschijnt, dringt het tot je door dat dit is een plaats is die je maar beter zo snel mogelijk kunt verlaten. Die continue spanning blijft heersen terwijl een colonne pantservoertuigen door de stad rijdt, dat vervolgens uitmondt in een nagelbijtende climax. Ondanks de trage opbouw in de film blijft er constant het gevoel overheersen dat er elk moment iets kan gaan gebeuren.

Emily Blunt was een verrassende keuze voor de hoofdrol in een grimmige misdaaddrama, maar ze heeft er goed werk verricht in Sicario. Haar personage is te sterk om een simpel slachtoffer te worden, maar te gevoelig om alles gelijk van haar af te laten glijden. Net als de kijker is er ook voor haar niet veel duidelijk van waar deze missie toe moet gaan leiden en wie aan welke kant van het spectrum staat. Hoewel ze verre van naïef is, is ze duidelijk niet op haar gemak in deze gewelddadige, intimiderende wereld vol geweld, en het gebrek aan cruciale informatie drijft haar tot het uiterste.

Blunt is erg goed, maar ook haar tegenspeler Josh Brolin is geweldig in Sicario. Brolin, die in de meest fantastische films speelt de laatste tijd, levert uitstekend werk als haar nogal onorthodoxe teamleider. De grootste verrassing komt echter van Benicio Del Toro, die de rol van de geheimzinnige adviseur Alejandro op zich neemt. Lange tijd vraag je jezelf af hoe zijn personage nou precies in het verhaal past, maar wanneer dat tegen het einde helder wordt, zorgt Del Toro voor puur kippenvel. Ik hoop dat hij een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol krijgt, want dit is beslist zijn beste rol in jaren.

Niet alleen het acteerwerk in Sicario is fantastisch, maar de film is ook zenuwslopend spannend. Het brute geweld is echt overal en dat is wellicht niet aan elke filmliefhebber besteed. De grimmigheid krijgt ook meerder lagen door het prachtige camerawerk van Roger Deakins ( de vaste cinematograaf van de Coen Brothers ). Deakins weet de rauwe landschappen van Mexico zeer scherp en dreigend vast te leggen, ondersteunt door de strakke montage en de onheilspellende muziek van Jóhann Jóhannsson.

9.0 / 10"


Vermeld even de bronnen van de teksten die geschreven zijn door anderen, die je wederom schaamteloos gebruikt! (o.a. van Filmvandaag.nl 7-10-15)