It Chapter Two (2019)

It Ends

discussie

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Spider-fan

Avatar

Gister gekocht en meteen gekeken. Verrassend genoeg vond ik dit de betere van de twee, waar ik bij de tv mini-serie het eerste deel verreweg het beste vond. Een groot verschil is denk ik de keuze van de acteurs voor de volwassen Losers. In de tv-serie vond ik die niet zo geslaagd, hier vond ik die heel geslaagd. Ik vond de film vaak ook heel grappig, met name door de opmerkingen van Richie (Bill Hader), en dat is prima want Stephen King is ook vaak een heel grappige schrijver.
Voor mij ook een sterk punt is dat Pennywise veel minder gebruikt wordt dan in het eerste deel. Door hem minder vaak te zien wordt ie enger. En hij heeft door de manier waarop hij gespeeld wordt door Skarsgard ook iets meelijwekkends - een beetje zoals Gollum, hij lijkt ergens ook wat eenzaam en ik had zelfs met hem te doen als hij verslagen wordt.

Ik vond de film vooral visueel heel sterk. Hele mooie scène-overgangen en ongebruikelijke shots vaak.
En wat vooral zo prettig is, is de lange speelduur. Als je iets leuk vindt, kan zelfs twee uur kort lijken. Maar met zo tegen de drie uur heb je echt even wat. De finale bijvoorbeeld is echt ongebruikelijke lang, maar blijft enerverend. De film zakt nergens in. Ik vond het tempo precies goed: het neemt de tijd, maar wordt nooit traag.
Als je niet van overdadige effecten houdt, zal de film tegen vallen, maar ik vind dat prima, vooral als het mooi vormgegeven is en dat is hier zeker het geval. En de kers op de taart is hier een re-creatie van één van de bekendste effecten uit de sci-fi/horror filmgeschiedenis.

Ook weer een leuke cameo van King zelf, die toch aardig op leeftijd is nu, maar er nog altijd vitaal uit ziet. En zoals vrijwel al zijn cameo's voert humor weer de boventoon.
Apart detail is het voortdurend terugkomen op het teleurstellende einde van Bill's boeken. Dit is een kritiek die King zelf ook vaak krijgt, zelfs op zijn bekendste boeken (zoals The Stand), maar moeilijk te zeggen of het daar een directe reactie op is.

Het enige zwakke punt vond ik de manier waarop Henry Bowers gebruikt is. Aanvankelijk lijkt men daar echt iets mee te gaan doen, maar zijn verhaallijn vond ik wat terloops afgewerkt.
Maar als geheel was ik echt meer dan tevreden en heb enorm van de film genoten.