La Holandesa (2017)

When life goes south, go north.

Reviews (2)

Missjane

Avatar

Schitterend regiedebuut van Marleen Jonkman, waarin een vrouw, Maud, in het grillige landschap van Chili in het reine probeert te komen met haar onvervulde kinderwens. Eigenlijk is het de bedoeling dat ze samen met haar vriend op reis een nieuwe start maakt, na acht jaar tevergeefs geprobeerd te hebben zwanger te worden, maar na een heftig ruzie reist ze alleen verder en laat niets meer van zich horen. Al Mauds handelingen zijn impulsief en ondoordacht, maar als ze zich ontfermt over een verwaarloosd Chileens jongetje brengt dat haar tot op de bodem van haar diepste pijn en gaat ze zich eindelijk uiten. Alleen al vanwege het betoverende landschap de moeite waard, maar ook de voortreffelijke Chileens-Nederlandse cast draagt bij aan de filmbeleving. On-Nederlandse, intuïtieve film, vol met rauwe emoties, die inzicht geeft in het pijnlijke thema van ongewenste kinderloosheid. Aanrader voor iedereen die te maken heeft met dit thema, of iemand kent die er mee te maken heeft.

RicB

Avatar

La Holandesa is een te lange en vooral saaie roadmovie die om de haverklap zijn verhaallijn omgooit alsof het script ter plekke is verzonnen. Je hoort de regisseuse denken: ‘Oh kijk een graffitimuur, weet je wat: daar nemen we ook een scène op! Oh, en daar: wegvliegende vogels- dat is misschien wel poëtisch, snel pak de camera!’ Rifka Lodeizen speelt een onsympathieke wazige vrouw die ook als actrice de weg kwijt lijkt.

Spoilers-volle samenvatting:
Nadat ze weer niet zwanger is geworden, slaat een straks-ben-ik-te-oud vrouw op de vlucht. Ze ontsnapt daadkrachtig met een vrachtboot en wordt binnen een dag psychotisch, wanneer ze een baby ontvoerd. De gekte verdwijnt al weer snel samen met dat verhaallijntje. En ook alle andere verhaallijntjes leiden nergens naar en lijken los van elkaar verzonnen, alsof er geen echt script was. Er is nog een louche trucker, en nog één, een zwerfkind, een landschap, de return of the boyfriend, nog een landschap, een Burning Man-achtige camping (ineens is ze spiritueel- o o o wat is ze toch op zoek), een vage seksscène, een auto en een gekke hoed.