The Stand (1994)

The end of the world is just the beginning.

discussie

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Spider-fan

Avatar

Klopt. Je kunt je reactie/review van een film beter onder de recensie van FT zetten, dat wordt het meest gelezen naar mijn idee.

Ik wou nog zeggen over Stephen King dat in psychologisch opzicht zijn boeken meestal wel lijken te kloppen. Je volgt uitgebreid de gedachten van de personages en die voelen vrij realistisch aan, zoals mensen in het echt ook denken. Je snapt daarom de beslissingen die ze maken en waarom ze iets doen goed. Dat helpt wel mee om ongeloofwaardige zaken wat te verdoezelen, want je gaat mee met de personages.
Probeer anders zelf iets van hem. Zijn korte verhalen in Night Shift zijn erg goed, en niet zo lang. Boeken als Cujo of Pet Sematary zijn ook niet zo lang. Misery en The Dead Zone zijn twee van de beste vind ik. Kijk of de onwaarschijnlijkheden je dan ook opvallen.

Gister The Stand binnengekregen en Needful Things (beide Duitse blu-rays). Die laatste al gekeken in een uur langere tv-versie. Zelf vind ik het genieten, maar jij zal er ongetwijfeld weer allemaal onwaarschijnlijkheden in ontdekken. :D

Frietgezicht

Avatar

Zonde eigenlijk dat dit soort ‘film’ pagina’s een ondergeschoven kindje zijn op FT, of erger, een verwaarloosd kind.
Ik ben ook minder gaan reageren op de film pagina’s zelf omdat er amper iemand komt.
Check op mijn profiel (of bij je eigen profiel) boven bij ‘reviews’ en dan staat er ‘soon’. Dat staat er al jaren

Spider-fan

Avatar

Het duurt vier dagen bij de eerste persoon volgens het Wikipedia artikel over de film.

En het gaat inderdaad meer om de symboliek. Een 'gelukkige plek' zoals een pretpark of een 'gelukkig moment' als een bruiloft, dat volledig is omgeslagen en waar nu de dood heerst.
Je moet het niet te letterlijk nemen.
Ze willen ook de schaal laten zien en allemaal losse shots van mensen die thuis liggen werkt veel minder sterk.
Ik vraag me ook af of het bij de nieuwe versie erg anders zal zijn...

Je had ook bij de eerste film van IT zoiets geschreven. Dat is uiteindelijk ook een onwaarschijnlijk verhaal. Waarom interesseert een 'Eater of Worlds' zich voor een groepje kinderen in een klein plaatsje? Tenzij hij wellicht al met pensioen is en het wat rustiger aan doet nu.

Frietgezicht

Avatar

Yep, het gaat om het ‘plaatje’.
Bruiloften en pretparken vol dode mensen, alsof ze ooit gelukkig bezig waren en neervielen.
Die soldaat persoon krijgt maybe ook de meeste ‘inhoud’ van de virus, het volle virus in 1x, de rest doet er allemaal langer over.

Maar ja, dan zou iedereen in een bed liggen, thuis of in het ziekenhuis. Dat is niet hetzelfde als een tunnel vol lege auto’s met mensen erin.
Als er goede mensen werken aan de reboot kan het alleen maar beter worden.

Spider-fan

Avatar

Nou, ik heb het niet geschreven, dus ik hoef het niet goed te praten. :D

Ik had er werkelijk nog nooit over nagedacht, daarom vond ik het zo'n scherpe observatie en reageerde ik erop.
Ik denk wel dat als je heel erg van een bepaald soort verhalen en schrijvers houdt, dat je de onwaarschijnlijkheden voor lief neemt.
Maar bij een griep blijf je inderdaad of thuis, of je gaat naar een ziekenhuis als het heel erg wordt. Je gaat niet feesten inderdaad.

Bij de eerste persoon die het krijgt, lijkt het wel erg snel te gaan. Het is een soldaat die werkt bij het geheime overheids-laboratorium waar het virus is gecreëerd. Hij vlucht in zijn auto bij het laboratorium vandaan en crasht kort daarna als hij volledig geveld is door het virus.
Het virus is gecreëerd voor oorlogs-doeleinden. Je wilt toch liever dat de vijand snel doodgaat dan heel langzaam.

Er vallen me ook wel dingen op bij King die niet kloppen. Bijvoorbeeld in Doctor Sleep is een sekte die The True Knot heet. Ze willen niet opvallen (ze worden namelijk nooit ouder) en rijden daarom rond in campers alsof het toeristen zijn door heel Amerika, op zoek naar mensen die de Shining hebben om zich te voeden. De leidster van de sekte draagt echter een opvallende hoge hoed. Vrijwel niemand draagt een hoge hoed in het openbaar, behalve misschien goochelaars. Valt dus juist erg op.

Ik denk dat King iemand is die voor het effect gaat. Wat hem cool lijkt. En veel mensen vinden dezelfde dingen cool, vandaar zijn populariteit. Logica is daarbij, denk ik, ondergeschikt.
Daarnaast schrijft hij ook snel het ene na het andere boek (twee dikke per jaar, plus scenario's daarnaast). Hij heeft heel veel nieuwe ideeën constant, hij schrijft dus continu door. Maar hij werkt de boeken van te voren niet al te precies uit waarschijnlijk, waarbij hij echt elk detail onder de loep neemt. Zo kijkt hij over dingen heen waarschijnlijk.

Frietgezicht

Avatar

@ Spider-Fan,

Het lijkt alsof je moeite doet om iets te verzinnen om het goed te praten haha.
Niet iedereen maakte zich direct zorgen? Er stierven vast overal duizenden tot miljoenen mensen, mensen die niet meer naar werk gingen, media zal erdoor gedomineerd zijn tot de mensen in de media zelf te beroerd werden en het is geen ziekte waardoor je binnen 5 minuten zo erg achteruit gaat dat je ter plekke neervalt.
Het is duidelijk dat mensen in die serie zich een tijdje ongelooflijk beroerd voelen tot heel erg ziek voordat de dood intreed.
Bruiloften enz vol doden is dus erg ongeloofwaardig.
Laat mij weten hoe je bij een nieuwe kijkbeurt erover denkt.

Ik doelde meer erop dat King soms blijkbaar hele mooie ideeën heeft alleen de afronding is niet bepaald goed. Alsof die een interessant idee heeft maar de laatste bladzijdes eigenlijk klaar ermee is en niks meer weet.

Voor de rest is het voor mij te lang geleden om inhoudelijk op de rest in te gaan. Weet niet alles meer.

Spider-fan

Avatar

Frietgezicht:

Klopt dat het een beetje vreemd is dat er echt overal lijken liggen. Maar als echt iedereen in de wereld ziek wordt, kunnen de ziekenhuizen het waarschijnlijk ook niet meer aan. Al zouden er in werkelijkheid waarschijnlijk overal hulp en noodposten komen. Het is inderdaad onwaarschijnlijk dat iedereen die ziek wordt gewoon nog naar het casino gaat ofzo, maar bedenk dat de ziekte het uiterlijk had van een gewoon griepje dus niet iedereen maakte zich waarschijnlijk direct zorgen.
Ik zal er nog eens op letten hoe het precies zit als ik hem opnieuw kijk. Ik had hem al op VHS en nu gekocht op blu-ray - voornamelijk vanwege het audiocommentaar van o.a. Stephen King. Ik lees dat het beeld vrij goed is opgeknapt en de vaak belabberde visuele effecten schijnen ook vernieuwd/verbeterd te zijn.

Toch vind ik de acteurs in de serie juist het sterke punt. Met name Shawnee Smith als Julie Lawry en Laura San Giacomo als Nadine Cross springen er voor mij uit. Flagg zelf had waarschijnlijk beter gekund (de acteur lijkt erg op Mel Gibson vind ik), maar veel van de andere acteurs vind ik toch erg goed gecast en passen in de rollen.
Hopelijk wordt in ieder ander opzicht de nieuwe tv-serie die later dit jaar komt beter.

Wat betreft de vraag of de slechte verfilmingen van King nou aan de boeken liggen. Ja en nee waarschijnlijk. King is een heel goede verteller, hij heeft een manier van schrijven die je snel meesleept en waarin je je kunt onderdompelen. Daardoor denk je bij het lezen waarschijnlijk niet zo snel aan de onwaarschijnlijkheden en vallen die in een film meer op. Sowieso is horror natuurlijk ook vaak niet het meest logische genre, want het gaat over zaken die überhaupt al niet mogelijk zijn.
Daarnaast is hij ook wel een wisselvallige schrijver, met goede, middelmatige en matige boeken. De matige boeken zullen waarschijnlijk nooit echt goede films opleveren, maar je ziet bij de films wel duidelijk een verschil tussen de kwaliteitsproducties (Carrie, Stand by Me, Misery, The Dead Zone, The Shawshank Redemption, Green Mile etc.) en de meer goedkoop gemaakte en televisie-producties.
Het ligt naar mijn gevoel dus aan beide. Niet elk van zijn boeken is goed, maar in sommige films is ook gewoon te weinig geld en kwaliteit gestoken.