Platoon (1986)

The first casualty of war is innocence.

discussie

25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GiLuX

Avatar

Dacht dat Charlie Sheen hier ook een rolletje in had maar blijkbaar vindt filmtotaal het rolletje te klein om Sheen een vermelding te geven bij de cast.

Roger

Avatar

Een ware klassieker, mooie beelden, een nog heel erg jonge Depp als tolk, en voor de rest een supercast, Stone speelt zoals gewoonlijk een klein rolletje mee, als commandant in de CP die word opgeblazen.

Leuke zin van Serg. Barnes; When the machine breaks down, we break down.

Filmfreak Leo

Avatar

Da's best hoor jongen. Dat is jouw probleem. Niet het mijne.

Filmp@ssie

Avatar

Filmfreak Leo "Naar mijn mening ronduit geniaal. Oliver Stone verstaat zijn vak. Platoon is uniek in zijn eerlijkheid en objectiviteit. Soldaten die hash roken, gewonde tegenstanders die worden doodgeschoten, marteling, verkrachting, soldaten die te ver gaan en soldaten die menselijk proberen te blijven. Omdat er in amerika nogal veel censuur bestaat op basis van 'niemand kwetsen want we willen ze als klant behouden' in combinatie met 'vaderlandsliefde dient kritiekloos te zijn' is de productie van deze film flink tegengewerkt door de filmindustrie, de afdeling film van het leger en door enkele rechtse machtige pressiegroepen. Overigens was het niet Stones opzet om kritiek te leveren op de oorlog, hij wilde alleen een eerlijk beeld schetsen vann hoe het er in vietnam aan toe ging. Niks meer, niks minder. Uiteindelijk heeft Stone toch de juiste (financiele) contacten gevonden en kon de film geproduceerd worden. Hij is in zijn opzet geslaagd en leverde een film van formaat. Bewonderd in alle uithoeken van de wereld.

Ik vind hem echt machtig, maar persoonlijk sla ik (op dvd) de martel- en verkrachtingscenes over. Ik kan daar niet tegen. Deze film is indrukwekkend, sterke spannende scenes, waanzinnig goede belichting (ik ken geen andere films in oerwoud met zulk mooie sfeervolle belichting! Heeft iemand een tip voor me?) Oliver Stone weet hoe met acteurs te werken en dat resulteert in prima acteerwerk. 10plus."


Als ik dit allemaal leest dan geef je een goede mening maar wat je overslaat op de DVD ben je in mijn ogen een mietje.

CASINO

Avatar

LOL! gister dacht ik nog dat ik deze film wel weer wou zien! en nu komt hijSmiley face dit vind ik persoonlijk de beste vietnam oorlogs film.. al is apocolipse now wel beter kwa verhaal enzo... deze vind ik beter met de acteurs en de sfeer en actieSmiley face ieder zijn eigen shit maar iedereen is het met me eens dat dit een kei van een film is! kijken! 9 / 10

CAGE

Avatar

Komt niet vaak op tv. Dus als je de kans krijgt om hem te bekijken : Doen! Wel een beetje laat ja, maar zeker de moeite waard. Dat tijdstip is mede doordat er wat gore stukken in de film zitten, dus misschien niet eten of snacken tijdens het kijken voor sommige.

goodsoul

Avatar

Ik sluit mij volkomen aan bij de beoordeling van hetisjantje over deze film omdat ik van mening ben dat er vanuit Hollywood betreffende de poging om een realistisch beeld te schetsen van een oorlog waarbij de VS betrokken is geweest, nooit enige spraak van objektiveit valt te herkennen.

hetisjantje

Avatar

Cee van Lleef "Die twee films van Clint waren een tweeluik waarbij het de bedoeling was de ene film vanuit het perspectief van de Amerikanen te vertellen en de andere vanuit het perspectief van.... juist. Platoon maakt, samen met Born on the 4th of July en Heaven & Earth, deel uit van een drieluik over de Vietnamoorlog. Daarbij gaat Heaven & Earth over de lotgevallen van een Viernamees meisje. De door jou genoemde films waren dus met opzet eenzijdig.

Zo en nu een biertje!!:+"


No shit Sherlock.

Cee van Lleef

Avatar

hetisjantje "Ik het deze nooit wat aan gevonden. Doet me een beetje denken aan de 1e van de 2 oorlogsfilms die Clint Eastwood afgelopen jaar heeft gemaakt. Zo eenzijdig dat het me ongemakkelijk maakte. De soldaten van de USA waren volgens deze film de slachtoffers, niet de Vietnamezen. Ze zullen best -ook- slachtoffers zijn, maar deze film is potsierlijk en gaat dan ook nog eens prat op 'realisme' en die blik door de ogen van alleen de normale soldaat. De vietnamezen doen mee in de film als redshirt-karakters (de huiskamervraag van vandaag: als stormtroopers in gevecht raken met redshirts, wie winnen er dan?). Is zoiets als een WO II film over zielige Duitse bezetters en hoe zij slachtoffer zijn van Hitler als ze uit waanzin wat Nederlandertjes neerknallen, die verder niet noemenswaardig zijn. Die film is nog niet gemaakt."


Die twee films van Clint waren een tweeluik waarbij het de bedoeling was de ene film vanuit het perspectief van de Amerikanen te vertellen en de andere vanuit het perspectief van.... juist. Platoon maakt, samen met Born on the 4th of July en Heaven & Earth, deel uit van een drieluik over de Vietnamoorlog. Daarbij gaat Heaven & Earth over de lotgevallen van een Viernamees meisje. De door jou genoemde films waren dus met opzet eenzijdig.

Zo en nu een biertje!!:+

Stok

Avatar

Oh yes ik krijg een herkansing. Even mn recorder instellen.

Crveni_Luk_ukusan

Avatar

De hele film is gewoon geweldig! in mijn mening een MUST SEE! ook al heb je 'm paar keer gezien.

chuz

Avatar

::DFC::Nohands[NL "]Charlie Seen speelt anders ook goed hoor!!!

Die scene dat ze die vietnamese gozer die niet helemaal goed is volgens mij (mongool) dat die USA soldaat hem met de kolf van zijn m16 op zijn kop gaat staan te beuken en dan uit zijn dak gaat dat hij die gozer zijn hersens er uit ziet komen.......echt wreed gewoon en ziek...."


Ik heb me wel eens laten vertellen dat Vietnamese mensen glimlachen uit beleefdheid. Deze Vietnammees begreep gewoon niet wat de bedoeling was.

Baski

Avatar

Heb dit ook altijd een van de 'vetste' filmposter gevonden.
Was er als kind erg van onder de indruk! :Y

Stok

Avatar

Shit zeg. In alle hectiek rondom Ajax - feyenoord ben ik het vergeten te kijken. Balen.

Marty Feldman

Avatar

::DFC::Nohands[NL "]Charlie Seen speelt anders ook goed hoor!!!

Die scene dat ze die vietnamese gozer die niet helemaal goed is volgens mij (mongool) dat die USA soldaat hem met de kolf van zijn m16 op zijn kop gaat staan te beuken en dan uit zijn dak gaat dat hij die gozer zijn hersens er uit ziet komen.......echt wreed gewoon en ziek...."


Sambal bij ? Oorlog is smerig. altijd. En diegenen die winnen zijn de goeien ? No doubt about that ?
:B

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Charlie Seen speelt anders ook goed hoor!!!

Die scene dat ze die vietnamese gozer die niet helemaal goed is volgens mij (mongool) dat die USA soldaat hem met de kolf van zijn m16 op zijn kop gaat staan te beuken en dan uit zijn dak gaat dat hij die gozer zijn hersens er uit ziet komen.......echt wreed gewoon en ziek....

Rnej

Avatar

De cast is ook fucking geniaal, willem dafoe en tom berenger spelen verdomd goed...

Brooklyn

Avatar

1 van de beste (oorlogs)films allertijden naar mijn mening, het is geregisseerd uit eigen ervaringen van de regisseur hierdoor komt het zeer geloofwaardig over.

Soap

Avatar

Het is een goede film, maar het gaf me zeker geen goed gevoel. Vietnam-films geven me altijd een slecht gevoel (in vergelijking met Tweede wereldoorlogsfilms), omdat er onschuldige dorpelingen bij betrokken zijn. Ik ben in Vietnamfilms elke keer bang voor wat de Amerikanen als volgende gaan doen, ze zijn net nazi's.

CAGE

Avatar

Uniek in zijn genre. Met een altijd graag geziene acteur Tom Berenger. Er zijn talloze oorlogsfilms, en dit is zo een klassieker ervan. Eeen lange tijd niet meer gezien. Ga die tijd maar eens goed maken zondag.

jacq

Avatar

Hele goede weergave van de oorlog in Vietnam. Apocalypse Now vond ik toch een paar graadjes beter maar hier gaat Stone toch meer in op de soldaten zelf, wat DIE hebben meegemaakt en hoe ze zich staande hebben moeten houden.

Zeker een aanrader voor vanavond.

Agent Smith

Avatar

Ik vind dit echt zo'n coole film en ik vind het heel mooi weergegeven dat er tussen de personages goed en kwaad zit.

Ik vond Hamburger Hill wel leuk maar niet beter dan deze film dit heeft iets unieks.

Marty Feldman

Avatar

Geef mij Hamburger Hill maar. Is wat realistischer en waar gebeurd !

addict

Avatar

Leuk,het opsommen van het films,84 charlie mopic,dear america(letters home from vietnam),zijn de de films die je gezien moet hebben in dit genre.