American Psycho

American Psycho (2000)

No Introduction Necessary.

discussie

78 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Tarkus

Avatar

Goede soundtrack in deze film.
Maar verder vond ik er niet veel aan, Christian Bale is hier ronduit slecht.
Voor mij is dit een film, op de muziek na, om snel te vergeten.

DrMabuse

Avatar

Ik mis het satirische karakter van het boek, dat kwam veel minder in de film naar voren dan in het boek.

CruiseFan

Avatar

Uitstekende film. Horror wordt erg sterk met komedie gecombineerd waardoor het toch nog een luchtige film is geworden. Bale speelt overigens geweldig _O_

B@chelor

Avatar

Sinds deze film ben ik fan van Bale geworden. Topfilm, topacteur.

Eerlijk

Avatar

Ik vond het een heerlijke film om te zien.
Fantastisch sfeertje.

Nu heb ik inderdaad het boek niet gelezen

Meninho

Avatar

Calvani "Ik vond het een saaie, voorspelbare film. Daarbij vind ik Bale maar een matige acteur die hier ook nog eens slecht op dreef is, waardoor het niveau nog verder daalt. Dit is alleen film van de dag omdat de andere films van vandaag nog slechter zijn! [rating 1.5]"


Saaie voorspelbare film? Bale een slecht acteur? Je hebt er duidelijk kijk op.


Een boek eerst lezen en daarna een film zien is vak een teleurstelling. In dit geval was het boek weliswaar briljant maar in de echte context onmogelijk om te verfilmen. De regisseur heeft korte scenes aan elkaar geplakt in andere volgordes weliswaar, maar minder warrig. Ik vind zowel het boek als de film geniaal.

Jazza

Avatar

DFC heeft wel gelijk, boek en film mogen zeker wek vergeleken worden, en al helemaal in dit geval. Heb eerst het boek gelezen en het was fucking briljant, kan niet anders zeggen. Heb echt uitgekeken naar de film, maar op enkele fragmenten na (visitekaartjes!) een hele grote afknapper. Bateman wordt neergezet als een neurotische sukkel en dat had echt beter gemoeten. Volgende keer klaten regisseren door David fincher!

Rob

Avatar

::DFC::Nohands[NL "]De film is gemaakt naar aanleiding van het boek zoals vele films, dus word er ook veelal gelijk een vergelijking gemaakt tussen beide.

En deze film is gewoon klote....

Dus doe maar niet zo lekker bijdehand suflulletje en kijk maar eens verder dat veel reacties over het boek gaan......(tja jij kijk misschien liever te film omdat je te dom en te lui ben om te lezen)"


Euhm...
Ik dacht toch echt dat deze site www.filmtotaal.nl was en niet www.diversemediaallemaalopeengrotehooptekunnen gooiennonsens.nl.
wat ik bedoel is: zeggen het boek is beter is exact hetzelfde als zeggen:"ik vond de sweater beter dan de film, of ik vond de poster beter dan de film, of ik vond de 'alles anders dan de film' beter dan de film"

Of nog anders gezegd, mensen die kunnen zeggen:"het boek is beter" denken dat bewegende plaatjes en bladzijden met lettertjes die je zelf moet lezen en waar je zelf soms wat fantasie toe moet voegen hetzelfde is, behoorlijk in de war zijn, toch?

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

guusguzers "Op dit forum gaat het over films; boeken bespreken kan je doen bij een boekenclubje. Misschien kun je daar ook vragen wat 'autobiografisch' betekent..."


De film is gemaakt naar aanleiding van het boek zoals vele films, dus word er ook veelal gelijk een vergelijking gemaakt tussen beide.

En deze film is gewoon klote....

Dus doe maar niet zo lekker bijdehand suflulletje en kijk maar eens verder dat veel reacties over het boek gaan......(tja jij kijk misschien liever te film omdat je te dom en te lui ben om te lezen)

Knox

Avatar

Ik heb de film al stuk of 10 keer gezien. Super film. Het boek moet wel echt heel erg goed zijn, want je hoort altijd dat het beter dan de film wordt gevonden.

Yvonie

Avatar

Wel een aardige film. Boek heb ik ook gelezen en is inderdaad beter dan de film. Maar toch wel leuk om te zien.

boeliebab

Avatar

Ik vond m eerlijk gezegd ook errug slecht met slecht acteerwerk. dat is zelfs het enige nog wat ik van deze film kan herinneren, dus veel indruk heef ie niet gemaakt...

guusguzers

Avatar

::DFC::Nohands[NL "]Kom in de verste verte niet in de buurt van het boek.....dat boek is onwijs "moeilijk" soms door heen te komen maar wel erg ziekelijk geschreven, je zal bijna gaan denken dat de schrijver over zichzelf schrijft...."

Op dit forum gaat het over films; boeken bespreken kan je doen bij een boekenclubje. Misschien kun je daar ook vragen wat 'autobiografisch' betekent...

Shinzon

Avatar

Ik vond het een vreselijke film met zeer slecht acteerwerk.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Kom in de verste verte niet in de buurt van het boek.....dat boek is onwijs "moeilijk" soms door heen te komen maar wel erg ziekelijk geschreven, je zal bijna gaan denken dat de schrijver over zichzelf schrijft....

Fonkmeistah

Avatar

Deze film een tijdje geleden gezien en Christian Bale speelt echt geweldig. Haha! :E

Rensch

Avatar

Lijkt me wel wat, ben benieuwd!


ff offtopic; wat een bagger schijtreclame van een auto op de site ineens!? haal weg en zet maar een bannertje extra neer dan..

jacq

Avatar

Deze film nog nooit gezien, wel het boek gelezen, ben erg benieuwd dat wordt vanavond kijken.

Joost K

Avatar

Sowieso een briljante film! Vraag me alleen af of iemand weet of het stukje pianomuziek bij zijn ochtendritueel speciaal voor de film geschreven is, of dat het een of ander klassiek stuk is? Zou het namelijk graag ergens downloaden.

MJA

Avatar

shahrzad "volgens mij bedoelt ze batman.."


Nee hoor, Sate man...grmblf

Verbazingwekkend hoe snel ruim anderhalf uur van mijn leven dan weer voorbij gaat. Het was voor mij inmiddels de 3e keer. Ik blijf het een erg geniale film vinden, met een perfect einde.

En die scene op de WC, heerlijk...

shahrzad

Avatar

Deuf " Het scheelt maar één letter met een ander personage dat hij gespeeld heeft.

Sate man?"


volgens mij bedoelt ze batman..

Koning L

Avatar

Echt een psycho film, laat goed zien in wat voor een materiele wereld we leven..

Deuf

Avatar

Het scheelt maar één letter met een ander personage dat hij gespeeld heeft.

Sate man?

Thiver

Avatar

Grappig dat het personage van Christian Bale Bateman heet. Het scheelt maar één letter met een ander personage dat hij gespeeld heeft. ;)

Miekie

Avatar

Geweldige film met een donker randje. Hilarische scenes en toch ook humoristisch. Vooral de kleine dingetjes maken dit een topper. Ook de acteerprestaties zijn dik in orde. Kijken!
[rating 4]

Calvani

Avatar

Ik vond het een saaie, voorspelbare film. Daarbij vind ik Bale maar een matige acteur die hier ook nog eens slecht op dreef is, waardoor het niveau nog verder daalt. Dit is alleen film van de dag omdat de andere films van vandaag nog slechter zijn! [rating 1.5]

Nepthys

Avatar

Goed boek, erg goeie verfilming T+)

Quistnix

Avatar

Het boek is fantastisch, de film erg goed en Bale schittert als altijd..

Nathaniel

Avatar

Christian bale zit al een tijdje in me beste actuers lijst en deze film is dus cker wel waard voor een look.

shahrzad

Avatar

Heb deze nog nooit gezien :}
Maar nu ga ik m eindelijk zien. Ben heel erg benieuwd. Heb wel kleine stukjes van sommige spoilers gelezen (kon er niks aan doen)
hoop dat t nog steeds wel leuk blijft Smiley face

Meninho

Avatar

Boek is ook geweldig, daar word werkelijk alleen maar over labels en merken gesproken. Maar de film is eigenlijk nog beter, waar ze scenes uit het boek in verschillende volgorde hebben geplaatst en er meer een verhaal van hebben gemaakt. Het boek had namelijk niet echt een verhaallijn, maar wel om te lezen. Overigens daar moet je zeker wel een sterke maag voor hebben.

Andy

Avatar

Het boek vind ik vrij wazig, maar de film wordt goed gebracht.

me against the world

Avatar

Glue "Hij probeerde toch een hond in een pinautomaat te stoppen ofzo? Was dat in et boek?"

hij wou een kat in de pinautomaat stoppen, maar toen kwam er een oude vrouw aan en die schoot hij toen maar dood en toen was de kat weg...

ik vond de film wel wazig maar tog wel goed...
ik weet niet precies wat ik er nou van vind...
maar je hoeft er echt geen sterke maag voor te hebben...
mss ga ik ook maar eens het boek lezen...

JeroenvDorp

Avatar

Gruwelijk goede film. heb hem met vrienden gekeken en later nog eens op tv. heb me twee keer doodelachen, hij zit mooi in elkaar en het personage is geweldig.

helaas ook deel2 gezien en die moet je echt NIET gaan kijken! echt een miserabele film. onorigineel en geen van de leuke aspecten van het eerste deel.

hettar

Avatar

De boek heb ik niet gelezen, maar ik had het idee dat de verfilming aannam dat het uiteindelijk (grotendeels?) niet echt was. De makers van deel 2 wilden gewoon makkelijk geld verdienen, die moet je sowieso niet geloven.

Visitekaartjesgevecht vond ik erg cool :E

Webjoker

Avatar

freggel "yow,

ik heb de film 2x gezien, maar bij de eerste x vond ik hem wel vet, levenstijl etc. maar realiseerde me niet wat voor en zieke film het was. toevallig gisteren nog eens gekeken(yorin) en vond hem toen wel grappig. vooral die scene dat hij z'n advocaat opbelde van hem stuk of tien daklozen afgeschoten, paar serveersters, een hoertje, want ze ontsnapte bijna, whaha hij is gewoon hilarisch maar wil zeker deel 2 zien!

groetjes.

ps. je moet wel een sterke maag hebben!"


De film was op Veronica en een sterke maag vind ik niet nodig maar voor de rest ben ik het helemaal eens met je.

Ik vraag me nu toch nog steeds eigenlijk af of de moorden echt hebben plaats gevonden. Ze doen je geloven dat alles bedacht is en het boek is er niet enorm duidelijk over. De schrijver heeft zelf gezecht dat de mensen er zelf maar uit moesten komen.

Aan de andere kant gaat deel 2 (die overigens een stuk minder is als je een echt vervolg verwacht) over een vrouwtje die het overleeft heeft; oftewel het was wel echt. Wat denken jullie?

heinzel

Avatar

Geweldige film, Bale speelt een fantastische rol.

cyphax

Avatar

Sultana "
@Cyphax: de betekenis is jouw volledig ontgaan ;) misschien toch maar kijken vanavond?
"

Dat zou kunnen, maar de film stond me genoeg tegen om 'm niet helemaal af te kijken, de stijl in z'n algemeen. Smiley face
Ook als er echt zo'n plotwending in zit. Het gevoel van de film vond ik gewoon waardeloos, het verhaal staat er nog los van. Smiley face

Glue

Avatar

jason "ook het martelen van dieren is eruit gelaten."


Hij probeerde toch een hond in een pinautomaat te stoppen ofzo? Was dat in et boek?

Sultana

Avatar

Prachtige film. Heb hem op dvd, maar ga hem toch kijken.

@Cyphax: de betekenis is jouw volledig ontgaan ;) misschien toch maar kijken vanavond?

Het boek is overigens ook erg goed, vooral de scène met de rat ;)

jason

Avatar

Breug "Je doet net of het een disneyfilm is. Ik vind het zeker geen film voor het grote publiek."


nou ik vind het wel een goeie film... alleen als je hem vergelijkt met de gruwelijkheden in het boek vind ik het wel bijna een disneyfilm jah... je ziet vrijwel niets...
in het boek staat echt alles; hoe hij zijn meisjes opensnijdt, neukt en martelt... heel uitgebreide scenes met veel hardcore sex... zie ik niet echt terug in de film..
of in het boek.. het jongetje van 5 dat word doodgestoken... het is echt een groot publieksfilm die dat soort dingen eruit laat.
ook het martelen van dieren is eruit gelaten.
als je deze film vergelijkt met House of 1000 Corpses, schaamteloze gore, dan is deze film niets... gewoon weer een soort van disneyfilm... wat dan de grote teleurstelling is, is dat het boek zoveel gruwelijker is.

oohja... en het boek.. heeft een heel ander einde.. de scene die in de film de laatste is zit in het boek ergens in het midden. het einde in het boek is duidelijker en maakt duidelijk dat hij het wel gedaan heeft. (als hij het niet gedaan had, dan zou het plot van deel 2 wel bijzonder onlogisch zijn.)

Almar

Avatar

Schitterend!!! Je ziet heel duidelijk de eigenschappen van de psychopaat naar voren komen. Ik ga hem zeker ff kijken en ik moet hem toch maar eens een keertje kopen (is trouwens niet duur op DVD).

Webjoker

Avatar

cyphax "Wat vond ik deze film slecht zeg. Vreselijk ongeloofwaardig en rommelig. Er zitten scenes in die grenzen aan het absurde terwijl ze volgens mij toch wel serieus bedoeld waren (de kettingzaag en die trap bijvoorbeeld). Ik begon te kijken, in de hoop een goede horrorfilm ofzo te zien maar ik heb 'm gewoon niet afgekeken en dat was voor mij de eerste keer.
Ik kan me best voorstellen dat anderen de film wel goed vonden maar dit is totaal niet mijn stijl."


Het feit dat je de film niet hebt uitgekeken zorgt ervoor dat je de totale bedoeling niet helemaal ziet.

Het einde van de film onthult namelijk dat het allemaal een hersenspinsel was. Of toch weer niet?.

Anyway; ik vind het een enorm toffe film en ga hem zeker weer kijken. De scene waarin hij voor de spiegel staat en in gaat op wat hij allemaal wel niet op zijn gezicht smeert vind ik karakteristiek voor de idiote wereld waarin hij zichzelf heeft gewrongen. Ook de scene met het visitekaartje is op en top.

Ik heb het boek trouwens ook gelezen maar had van te voren al de verwachting dat de film op een andere manier de beschreven tragiek zou behandelen. Hierdoor was ik destijds (toen ik de film voor de eerste keer zag) ook zeker niet teleurgesteld geraakt maar zelf blij verast.

Jules

Avatar

Het lijkt mij een absolute topper. Ik houd wel van thrillers. De titel past wel bij Bush.
Goerge W. Bush The American Psycho:P:P:P

Knox

Avatar

American Psycho heeft helemaal niet als bedoeling om geloofwaardig over te komen. Het is meer dan zomaar een goede horrorfilm. Spijtig dat je hem niet hebt afkeken, en toch hebt gereageerd.

marty

Avatar

Als je de boek niet gelezen hebt moet je zeker kijken. Heb je het boek wel gelezen kijk vooral niet, want je wordt gegarandeerd teleurgesteld. De gruwelijkheden uit de film zijn een slap aftreksel van hoe Bret Easton Ellis het in zijn boek beschrijft.

Breug

Avatar

jason "jammer dat deze nog niet eens de helft zo gruwelijk is als het boek... geweldig boek... echt rauw en schaamteloost... beetje teleurgesteld in de film... had hem veel gruwelijker verwacht..
maja dan zou hij voor het grote publiek niet geschikt zijn, (ook al is het boek in al zijn gruwelijkheid een bestseller)"


Je doet net of het een disneyfilm is. Ik vind het zeker geen film voor het grote publiek.

jason

Avatar

Jammer dat deze nog niet eens de helft zo gruwelijk is als het boek... geweldig boek... echt rauw en schaamteloost... beetje teleurgesteld in de film... had hem veel gruwelijker verwacht..
maja dan zou hij voor het grote publiek niet geschikt zijn, (ook al is het boek in al zijn gruwelijkheid een bestseller)

PUMA

Avatar

Het einde was voor mij nog een beetje wazig, ik ga em cker nog een X kijken

Knox

Avatar

Het verhaal slaat wel ergens op

firdaouss

Avatar

Deze film is letterlijk gruwlijk...... Hij verhaal slaat nergens op maaaaaaaar... Ik vond hem zo goed dat ik American psycho 2 moest zien.... maar die is minder....maar ik zou zeggen ZEKER kijken...

Quistnix

Avatar

Het boek heb ik nooit helemaal uit kunnen lezen, maar de film is zeker een toppertje!

shaffa2

Avatar

s er een vast einde of kan je het zelf interpreteren?
Ik dacht zelf,dat hij helemaal niemand vermoorde,maar er alleen over fantaseerde..

Alleen al dat je dit vraagt, impliceert dat je het blijkbaar op meerdere manieren kunt interpreteren. (of is dit nou te filosofisch?!)
Ik denk dat Patrick inderdaad niemand vermoord en heeft zijn zieke geest alles verzonnen. Volgens mij zitten in de laatste minuut alle antwoorden, maar helaas heb ik dit niet helemaal meegekregen. (ik heb vreemd genoeg altijd wat moeite met het volgen van eindes..)

Perfect Storm

Avatar

Wie kan het einde uitleggen?
Is er een vast einde of kan je het zelf interpreteren?
Ik dacht zelf,dat hij helemaal niemand vermoorde,maar er alleen over fantaseerde..

Please explain...

pedaalemmertje

Avatar

Correctie.....: Als je de film hebt gezien dan valt het boek erg tegen.

... want in het boek mis je Christian Bale :W

Jouw mening,zeker niet de mijne.
Zoals een aantal dagen terug,catch 22,da's een ramp na het boek.Dit vond ik nou juist een van de weinigen van love the book/love the movie.De film is anders,tuurlijk,maar geeft dezelfde zieke sfeer

ENJOY

okkie-man

Avatar

Wist niet eens dat er een versie 2 was. O+

Op www.imdb.com kan je hem opzoeken Smiley face
Maar geloof me, hij is zeer onder de maat Smiley face

semisane

Avatar


American Psycho 1 [rating 4.0]


Geweldige film idd, maar het wordt toch Bram Stoker's Dracula. 1 omdat ik American Psycho net op dvd heb en heb gezien en 2 omdat ik ook onlangs Bram Stoker's Dracula heb gelezen en wil zien of de film een beetje klopt ;)


American Psycho 2 [rating 1.5]


Wist niet eens dat er een versie 2 was. O+

okkie-man

Avatar

Ik heb hem ook op dvd en hij is zeker de moeite waard. :Y
Ik had deel 2 ook gezien, maar die is zo slecht, dat het geen aankoop waard is. :N

American Psycho 1 [rating 4.0]
American Psycho 2 [rating 1.5]

shareholder

Avatar

Weinig meer aan toe te voegen. Boek staat in kast maar film is toch ook helemaal kek. Zeer kijkenswaardig, al moet je een half uur geleden zeker even 'Eveyrbody famous' tapen op TV1 :B

JeXus

Avatar

Vond de film een zeer goede verfilming van het boek, mede doordat het boek zoveel 'gore' bevat dat gewoon niet op het scherm kan (except for 'Ichi the Killer') Ze hebben het op een goede manier opgelost door het geheel humoristischer te maken dan het boek (alhoewel dat ook aardig wat (zwarte) humor bevat)
Al met al een topfilm en Christian Bale als Pat Bateman :W

mic-abuser

Avatar

Als je het boek hebt gelezen valt de film erg tegen...

Correctie.....: Als je de film hebt gezien dan valt het boek erg tegen.

... want in het boek mis je Christian Bale :W

Twiggy

Avatar

Als je het boek hebt gelezen valt de film erg tegen...

JeXus

Avatar

Iets ter verduidelijking van 't einde:

de tijdspanne van het boek neemt meer dan een jaar in, in de film is dat niet geheel duidelijk en lijkt het alsof alles gewoon de volgende dag is

flip

Avatar

Ik snap de einde nog steeds niet...

BK

Avatar

Super film!

En de eerste indruk van "te intellectueel" lijkt misschien zo, maar is niet (dus evengoed kijken! Smiley face)
Zijn geblaat over muziek enzo laat zien hoe geschift ie eigenlijk wel niet is, geweldig >Smiley face
Na zijn muziek geblaat komt namelijk the axe e.d. Smiley face

en Leonardo Di Caprio .. hahaha :N

Maniac

Avatar

Ik vond dit niks........heb laatst "Ted Bundy" gekocht, die is helemaal top. :Y

Rooster

Avatar

Hmmm, klink allemaal verdacht intelectueel...

Meninho

Avatar

Het boek is al jaren een 'personal favorite' van mij, en ook de film viel zeker niet tegen. De inktzwarte humor en de absurde belachelijkheid van Patrick Bateman hebben de verfilming overleefd. Hulde aan Christian Bale voor zijn geweldige acteerprestatie!
[rating 4]


Kan ik me helemaal mee vinden T+)

Kenji

Avatar

Het boek is al jaren een 'personal favorite' van mij, en ook de film viel zeker niet tegen. De inktzwarte humor en de absurde belachelijkheid van Patrick Bateman hebben de verfilming overleefd. Hulde aan Christian Bale voor zijn geweldige acteerprestatie!
[rating 4]

Fide

Avatar

Geen zin om te kijkuh.
geschreven is het leuk, maar in het zien is het saaitjes :Y :l

ash_

Avatar

Op zich een goede film maar na het boek viel hij me nogal tegen.

[rating 3]

gielpeeters

Avatar

Prachtig met hun "business cards" discussie... superfilm.
[rating 4]

Zeurdoos

Avatar

Ik lach vooral dubbel bij het zinnetje: "Is that a raincoat??"

-Zeur-

Meninho

Avatar

Een fantastische film. Heb hem al vaker gezien, maar verveeld nooit. Meer een soort zwarte humor, dan echte horror. een absolute aanrader :P

Pieternel

Avatar

Kort geleden 'blind' op DvD gekocht. Heb daar geen spijt van!
Bateman zet z'n karakter met flair neer. Leuk hoe de tijd waarin het speelt weergegeven wordt. Had altijd al zo'n vermoeden dat executives de hele dag doen wat Bateman doet >Smiley face. Batemans monologen over zijn muziekkeuze vind ik ook wel leuk.

T+)

JB

Avatar

Omdat het boek zo een verpletterende indruk gemaakt had, was ik zeer benieuwd hoe ze met de bijna onverfilmbare expliciete sex en gruwelijkheden zouden omgaan, alsmede met de ambiguïteit van het boek. Het is me niet tegenvallen. Er wordt meer gesuggereerd dan getoond, wat goed werkt en Bale is een fantastische vertolker van de gladde Bateman.

Gelukkig maar dat ze Leonardo Di Caprio hebben geweigerd!

[rating 3.5]

Zeurdoos

Avatar

Erg leuke film, lekker absurd. Vooral de ellerlange dialogen van Patrick Bateman over allerlei merkjes hehe...

-Zeur-

[rating 4]