Russian Ark (2002)

2000 cast members, 3 orchestras, 33 rooms, 300 years, ALL IN ONE TAKE

discussie

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

swompie

Avatar

Misschien mede omdat ik niet veel van de Russische geschiedenis weet, maar dit was de saaaaaaiste film die ik ooit gezien heb:O In één woord verschrikkelijk:r

DJKoster

Avatar

Ik weet niets van de Russische geschiedenis, maar ik heb genoten van alle zalen, acteurs etc.

Een aanrader T+)

Atesbocegi

Avatar

Dit was echt een hele mooie film.
Ik lees van een aantal mensen dat ze niet veel weten van de Russische geschiedenis, maar volgens mij kan deze film ook boeien zonder dat je veel weet over de Russische geschiedenis.

Het idee en de manier waarop het gefilmd is, super gewoon!
Een rondleiding door een museum, de hele film door, als manier om over de geschiedenis te vertellen, geweldig!

gert

Avatar

Mij ontging ook behoorlijk veel, maar ik herkende ook behoorlijk wat doordat ik afgelopen winter veel Dostojewski heb gelezen; dat was wel weer erg leuk. Maar weet iemand nu wie de gids/ onbekende was? Hij werd markies genoemd, diplomaat en uiteindelijk noemde de ik-persoon hem Europa??
Ik vond het sowieso geweldig om eens een film te zien vanuit de eerste persoon.
[rating 3.5]

ash_

Avatar

Gelukkig bleek de truc in dienst te staan van de film en niet andersom. Indrukwekkende film maar helaas ontging mij, net als bij Ruben, volgens mij heel wat wegens een gebrek aan kennis van de Russische geschiedenis.

ruben

Avatar

Indrukwekkend, maar omdat ik weinig kennis heb van de Russische historie, ontging de helft mij...jammer. Knap gefilmd!

Languh

Avatar

Was mooi (hoewel ik het deels heb gezien)

Ann McDunn

Avatar

Kunst, cultuur, de Tsarentijd en de Hermitage? Ik ben daar erg in geïnteresseerd, dus dat wordt zeker opnemen. Ik ben nu al erg benieuwd.

Snipes

Avatar

ash_ "Als ik het goed begrijp wordt deze film aansluitend aan Zomergasten met Felix Rottenberg uitgezonden"


Loopt dat programma niet altijd verschrikkelijk uit? Denk dat het dus wel wat later wordt dan 0.15

ash_

Avatar

Sai "Het opnemen in één shot is ook bedoeld als kritiek op Eisenstein, die montage beschouwde als de basis van elke film. Door een één-shots film over de Tsarentijd te maken wou Sokurov een soort ode brengen aan die 'goede oude tijd', en alle moderne onzin afzweren."


Eisenstein moderne onzin? Smiley face Maar goed, ik ben zeker benieuwd naar deze film en ga hem dus ook kijken. Als ik het goed begrijp wordt deze film aansluitend aan Zomergasten met Felix Rottenberg uitgezonden dus dat kan nog een interessant avondje worden (volgende week is Theo Maassen te gast trouwens).

hermit elephant

Avatar

Bolo "Ik neem hem wel op deze keer..."

Tja, dit is natuurlijk geen tijdstip voor een zondagavond-film...

Kenji

Avatar

gert "Dus nu ga je hem wel kijken met een kennersblik? Ik ga iig proberen 'm te zien..."
Ik neem hem wel op deze keer...

gert

Avatar

Bolo "Ik wil deze film erg graag zien, maar heb dat nog expres nog niet gedaan... over iets meer dan een maand sta ik als het goed is zelf in de Hermitage in St. Petersburg, en daar wil ik dus geen spoilers van zien! :E"

Dus nu ga je hem wel kijken met een kennersblik? Ik ga iig proberen 'm te zien...

unrelated

Avatar

unrelated [2/2/03 "]"Russian Ark, [...] is de eerste speelfilm die is opgenomen in één ononderbroken take – het langste shot uit de filmgeschiedenis. De repetities [...] duurden zeven maanden. Op 23 december 2001 werd de film, na drie eerde pogingen, opgenomen. De Duitse cameraman Tilman Büttner was verantwoordelijk voor het camerawerk; beladen met 35 kilo apparatuur legde hij een parcours af van ruim 1300 meter."

Naar mijn smaak een boeiend project, maar niet in de meest spectaculaire betekenis. Kritieken als "Eigenlijk zou deze unieke film permanent vertoont moeten worden" die toentertijd regelmatig weerklonken, vind ik overdreven. Neemt niet weg dat Russian Ark werkelijk prachtig is om 'mee te maken' – want door de onafgebroken shot raak je ervan overtuigd dat alles zich live afspeelt en je werkelijk door de Hermitage aan het wandelen bent!

Het commentaar van Sokurov (diens conversaties met de zonderlinge markies, en eigen interpretaties van het geheel) is erg vermakelijk. Hier en daar dreigt de film langdradig te worden (m.n. het concert en de plechtigheid) maar dat is gelukkig ook de mening van de markies die er alles aan doet zichzelf (en dus ook ons) te amuseren.

Mooie kostuums, befaamde schilderijen en andere kunstobjecten, een beetje historische les, eigenaardige dialogen en monologen, en overweldigend veel acteurs en figuranten.

Gedurende de film blijf je wel constant rondloeren of een acteur toch niet stiekem uit zijn rol valt. ;)"

Toch wel de moeite, wat mij betreft.

Claar

Avatar

Oh...., nou ja, dat vind ik toch wat magertjes.

hermit elephant

Avatar

Claar "Ik begrijp niet zo goed waarom alles in 1 take opgenomen moet worden. Dat is heel erg knap, maar wat is de meerwaarde?"

Nou, dat dus...

Kenji

Avatar

Ik wil deze film erg graag zien, maar heb dat nog expres nog niet gedaan... over iets meer dan een maand sta ik als het goed is zelf in de Hermitage in St. Petersburg, en daar wil ik dus geen spoilers van zien! :E

WizardOfOss

Avatar

hermit elephant "Schijnt bij de derde take al een 'wrap' te zijn geweest. Ben heel benieuwd naar deze film. Niet alleen vanwege de fascinerende, rijke Russische geschiedenis, maar het lijkt me ook een kick van 90 minuten, om naar één lang shot te gaan zitten kijken."


wel lastig met reclamebreaks...

bij de eerste twee takes was na 95 minuten de accu leeg :E

Op zich lijkt de film zelf me niet bijster interessant, maar uit technisch oogpunt daarentegen wel. Ik vind het al knap als ze op deze wijze een videoclip van een paar minuten kunnen opnemen...

hermit elephant

Avatar

WizardOfOss "en om het nog lastiger te maken moest ie ook nog in één dag gefilmd worden, aangezien de Hermitage hiervoor dicht moest. Take 87..."

Schijnt bij de derde take al een 'wrap' te zijn geweest. Ben heel benieuwd naar deze film. Niet alleen vanwege de fascinerende, rijke Russische geschiedenis, maar het lijkt me ook een kick van 90 minuten, om naar één lang shot te gaan zitten kijken.

WizardOfOss

Avatar

Peter "Weet iemand hier meer over? Afgezien van het feit dat de film in 1 shot is opgenomen..."


en om het nog lastiger te maken moest ie ook nog in één dag gefilmd worden, aangezien de Hermitage hiervoor dicht moest. Take 87...

Peter

Avatar

Weet iemand hier meer over? Afgezien van het feit dat de film in 1 shot is opgenomen...