Blue Velvet

Blue Velvet (1986)

It's a strange world.

discussie

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MovieMazzter

Avatar

film met een bijzonder sfeertje. dat is wel aan David Lynch toevertrouwd. ik gebruik de term meesterwerk niet zo snel en dat zal ik bij deze film ook niet doen. Toch vloog de 2 uur voorbij en dat is altijd een goed teken. Heb me geen seconde verveelt ondanks het soms wat trage tempo. Een echte thriller is het niet vind ik, ook geen typische misdaadfilm en ook zeker geen actiefilm. Het is eerder een mysterieuze film met een paar krankzinnige types (Dennis Hopper) in een heel apart sfeertje en in die categorie goed geslaagd. 7.5/10

Spider-fan

Avatar

Ik hou erg van David Lynch, en hoewel ik dit een goede film vind, is het niet direct mijn meest favoriete van hem. Moeilijk te zeggen waar dat aan ligt. De film lijkt een soort voorloper van Twin Peaks (mijn meest favoriete productie van Lynch): in beiden komt Kyle MacLachlan in een misdadige onderwereld naar aanleiding van een onderzoek, beiden hebben muziek van Angelo Badalamenti en Julee Cruise, beiden spelen in een stad waar de houthandel belangrijk is (in Blue Velvet heet het Lumberton).

Maar Twin Peaks heeft iets wat Blue Velvet niet voor mij heeft, de laatste is ook veel serieuzer - Twin Peaks heeft veel humor die de zwaardere delen compenseert. Blue Velvet is behoorlijk naargeestig af en toe, vooral door de rol van Dennis Hopper die één van de akeligste psychopaten speelt van het witte doek. En doordat Isabella Rossellini's personage Dorothy ondanks dat ze constant misbruikt wordt zich toch volledig in haar lot lijkt te schikken - het is altijd moeilijk te kijken naar personages die volledig slachtoffer zijn. Daarbij wordt de kijker middels MacLachlan's personage ook nog tot hulpeloze voyeur gemaakt.
Toch een mooie film met een heel unieke sfeer.

hansbeer

Avatar

Ook ik vind het zeker geen meesterwerk, wel nogal een rare film, beetje in de style van de serie TwinPeaks, al was dat veel beter. Erg theatrale rol van Dennis Hopper, het stukje (wat overigens totaal niks toevoegt) waarin Dean Stockwell Roy Orbinson's 'In Dreams' playbackt, vond ik wel geniaal, een stukje nostalgie! De muziek vond ik dus zo'n beetje het beste aan deze film;

5 sterren.

Marty Feldman

Avatar

Bolo "Nooit?"
Vrijwel nooit......:N

Marty Feldman

Avatar

Ach, ben volgens de huispsycholose een verbitterde student. Schrijf liever over mainstream films :E WHATEVER !!

Eva-filmfan

Avatar

Utrecht is idd geen gehucht, die zin was ironisch bedoelt.

En ik wil best een discussie starten. Ik heb al gezegd waarom ik de film niet goed vond, maar ben niet aangevallen op mijn argumenten, alleen op het feit dat ik een film niet goed vond die in jou ogen een meesterwerk is. Op die manier vind ik het geen leuke discussie.

Colonel_Kurz

Avatar

Ik probeerde alleen een discussie op te starten over deze film, waar in mijn ogen een goede discussie over mogelijk is, maar ik krijg het idee dat je daar geen zin in hebt of daar de film niet met het juiste oog voor bekeken hebt.

En Utrecht is geen gehucht!

Kenji

Avatar

Nooit?

Marty Feldman

Avatar

Ben het nooit met Bolo eens. Maar inderdaad: GET OVER WHAT ??!!! O+ Zal wel weer zo'n fantastisch vette oneliner uit de studentikoze hoek zijn }:
GET A LIFE !!!! In welk gehucht zijn de bioscopen al om 10 uur open dan. Tijd voor een lijntje filmfan ? :B

Kenji

Avatar

Eva-filmfan "Minder vaag dan we van meneer Lynch gewend zijn in ieder geval.
En ja, ik werd melig. het was saai. We waren met een stel studenten. Niemand vond het echt een goede film. Dan ga je commentaar leveren, dan wordt je melig.
Het is kunst, niet iedereen vind het mooi. Get over it."
Get over what?

hettar

Avatar

Als je echt totaal niet 'in' een film zit (bijv als je binnen komt lopen als iemand een film aan het kijken is) kan het inderdaad goed melig zijn. Zeker als het een erg dramatische (in allerlei opzichten) film is.
Ben verder wel benieuwd naar deze..

Eva-filmfan

Avatar

Minder vaag dan we van meneer Lynch gewend zijn in ieder geval.
En ja, ik werd melig. het was saai. We waren met een stel studenten. Niemand vond het echt een goede film. Dan ga je commentaar leveren, dan wordt je melig.
Het is kunst, niet iedereen vind het mooi. Get over it.

Colonel_Kurz

Avatar

Eva-filmfan "Nou, we zagen de film om 10 uur 's ochtends. Het is volgens mij niet echt een ontbijtfilm. Vandaar. Dan wordt je heel snel melig van een film die je niet super vindt.
Twin Peaks vond ik wel een super serie, ik hou wel van dat vage. Dune vond ik ook heel goed.
Ik denk dat ik dat vage vooral erg miste in deze film. En dus dat over the top dat de hele tijd, maar vooral bij het einde aanwezig was."
Dus je vindt het niet vaag wat er bijvoorbeeld in dat bordeel gebeurd (als het al een bordeel was?) en die surrealistische scène bij die auto met dat Roy Orbison nummer... dat is allemaal gesneden koek voor je?

En nee, het lijkt me inderdaad geen film om ontbijt bij te eten, maar ik weet niet of ik daar dan melig van zou worden... ach, dat is persoonlijk.

Colonel_Kurz

Avatar

Eva-filmfan "Laat ik dan de eerste zijn die iets negatiefs over deze film zegt.
Ik heb hem gezien in de bioscoop waardoor alle bedoelde effecten goed zouden moeten overkomen. Maar ik werd er alleen maar melig van. Ik vond hem over-the-top. Het goede einde met die vogel was uiterst irritant mijns inziens.
Ja, de muziek is goed, jij hij is goed gefilmd. Maar een reflectie op de maatschappij? Ik zie het niet. David Lynch is blijbaar niet echt mijn ding. En nu niet aankomen met dat ik zo iemand ben die alleen iets kan waarderen als het mainstream is, want dat is niet zo."
Melig? Hebben wij wel dezelfde film gezien? :? Dat je 'm niet zo geslaagd vind, goed, maar dat je er melig van werd, dat begrijp ik niet helemaal? En dat je die reflectie van de maatschappij niet ziet, tja, dat zag ik de eerste keer ook niet, denk ik... Maar de volgende keer vond ik het toch vrij simpel te zien...

Wat vond je van Lynch andere films?

Eva-filmfan

Avatar

Marty Feldman "Prachtige film, niet voor geschikt voor mensen die alleen maar mainstream waarderen :B"

Indien dat op mij sloeg: flauw. :p

Marty Feldman

Avatar

Prachtige film, niet voor geschikt voor mensen die alleen maar mainstream waarderen :B

hermit elephant

Avatar

Colonel Kurz noemde het al vluchtig, maar luister ook naar de muziek van deze film. Naast de prachtige composities van Agelo Badalamenti (van Twin Peaks) zal Roy Orbison nooit meer hetzelfde klinken!

jacq

Avatar

Colonel, ik had het niet beter kunnen zeggen Smiley face
Vind het een meesterwerk, maar oh oh wat had ik een medelijden met Rossellini. Heel donker, maar zeer intrigerend indeed !

wasthatlatin

Avatar

THE CANDY COLOURED CLOUDS


ps. I fuck anything that moves