12 Angry Men (1957)

They have twelve scraps of paper... Twelve chances to kill!

discussie

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MovieMazzter

Avatar

film voor het eerst gezien. Geen lange maar zeer interessante en krachtige film. Erg knap dat de beperkte setting toch een zeer boeiende film oplevert. de titel dekt de lading niet helemaal overigens. Ik kan geen 12 boze mannen ontdekken in deze film (boos in de klassieke betekenis, emoties niet de baas), hooguit een paar boze (met name Cobb), een groter aantal serieuze (Fonda voorop), een paar onnozele (bv Warden) en een paar neutrale figuren. Goede mix derhalve van de samenleving. Prima acteerwerk van de cast maar met name toch Fonda. 9/10

johnwayne

Avatar

Olrik "Het verhaal van 12 Angry Men is zeer eenvoudig. Een tiener wordt beschuldigd van de moord op zijn vader. De jury mag zich gaan beraden over de vraag of hij schuldig is of niet. Als hij schuldig wordt bevonden, wacht hem de doodstraf. Bij het besluit heeft elk jurylid zijn eigen redenen waar hij zijn oordeel op baseert. De een kijkt naar de feiten, de ander laat meer zijn gevoel spreken en weer een ander wil zo snel mogelijk naar huis om een honkbal wedstrijd te kijken. Door de verschillende meningen, wordt zo langzaam aan een kookpunt bereikt. Niet alleen is het een van de warmste dagen van het jaar, maar ook lopen de gemoederen nog hoger op wanneer één van de juryleden dieper op de materie in wil gaan. Dit jurylid nummer acht ( Henry Fonda ) is zich er volledig van bewust dat hier een mensenleven op het spel staat en wilt dat er goed nagedacht wordt over het oordeel. Hij heeft het gevoel dat er een luchtje zit aan de zaak en is vastberaden de andere elf juryleden daarvan te overtuigen. Aanvankelijk krijgt hij weinig bijval van de andere juryleden, maar naarmate de tijd verstrijkt lijken hun meningen erover te veranderen. Niet elk jurylid is echter even gemakkelijk te overtuigen.

De films van Sidney Lumet zitten altijd vol messcherpe dialogen. In tegendeel tot veel andere films, gaan de dialogen van Lumet ook nog eens ergens over. De in 1924 geboren Amerikaan deinst er namelijk niet voor terug om controversiële onderwerpen aan te snijden. Corruptie bij de politie ( Serpico, 1973 ) of de vreemde praktijken achter de schermen van televisiestation ( Network, 1977 ). Zijn lange carrière begon Lumet al gelijk zeer overtuigend met 12 Angry Men, een film waarin hij aantoont over een flinke dosis lef te beschikken. In een slechts anderhalf uur durend verbaal gevecht zet Lumet het Amerikaanse rechtssysteem in het voetlicht. Veel meer dan een broeierige kamer met daarin twaalf zeer boze mannen heeft hij daarvoor niet nodig. Het is erg knap dat Lumet deze nogal saaie setting ongelofelijk boeiend weet te maken!

12 Angry Men is een film over recht en onrecht. We zijn er tenslotte allemaal voor verantwoordelijk dat het recht uiteindelijk zegeviert. Dat het niet altijd even gemakkelijk is om je eigen gevoelens daarbij uit te schakelen, zien we terug in de verschillende juryleden. Hun namen kennen we niet en komen we ook nooit te weten, maar omdat ze hun meningen baseren op hun persoonlijke emoties, kom je toch meer over hen te weten dan je in eerste instantie zou denken. Vooral juryleden nummer drie ( Lee J. Cobb ) en tien ( Ed Begley ) houden zich strak vast aan hun eigen waarden. Zij zijn dan ook niet direct bereid om hun mening bij te stellen omdat jurylid nummer acht ( Henry Fonda ) dat van hen verlangt. Volgens Lumet is de kracht van het Amerikaanse rechtssysteem dat je met twaalf totaal verschillende mensen ( anno de Amerikaanse samenleving van 1957 ) tot een eerlijk oordeel kunt komen. Ook al heb je daar wel heel wat lef voor nodig en komt er soms heel wat gepraat bij kijken.

In een zeer kleine ruimte ( op de allereerste en de allerlaatste scène na speelt alles zich in één jurykamer af ) weet Lumet een boeiend schouwspel te creëren. Met slechts enkele stijlmiddelen, waaronder het gebruik van verschillende lenzen en met meerdere perspectieven, bouwt de regisseur de spanning zeer goed op. Wanneer de sfeer steeds grimmiger en beklemmender wordt, zijn dit ideale hulpmiddelen om de kijker mee te trekken in de gesprekken tussen de juryleden. Lumet weet tevens als geen ander het beste in zijn cast naar boven te halen. Henry Fonda en vooral Lee J. Cobb onderscheiden zich met hun acteerwerk. Ik heb respect voor het feit dat Fonda zijn hoofd koel kan houden met de intense Cobb tegenover zich, die een grote verbittering in zich meedraagt die naarmate de film vordert steeds een beetje meer bloot wordt gelegd.

12 Angry Men wordt terecht gezien als een van de beste films uit de filmgeschiedenis. Zoals deze film worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt. Kijkend naar de overdaad aan special effects in de films van tegenwoordig, kan de genialiteit van deze debuutfilm van Sidney Lumet alleen maar nog groter worden. Met een groep ijzersterke acteurs, een overtuigende spanningsopbouw en eenvoudige regietrucjes is hij zeer ver gekomen met 12 Angry Men. Beslist een van mijn favoriete films van de jaren 50.

10 / 10"


Ik vind het prima dat je een groot artikel plaatst over een film, die het verdient om besproken te worden. Ik deel je mening dat 12 Angry Men een meesterwerk is. Waar ik echter een beetje moeite mee heb zijn de recensies die je de laatste tijd bij meer films zet. Het valt me nl. op dat dit niet je eigen teksten zijn maar teksten die je her en der van het internet haalt. Ook bovenstaand artikel is niet van jouw hand (de gewijzigde alinea-volgorde wel). Het is een recensie van Patricia Smagge, 9 jaar geleden gepubliceerd op de site van Cinemagazine. Als je iemand wil citeren zou het op zijn minst zo netjes zijn om een bronvermelding te plaatsen, maar op deze wijze is het een goede sier maken met andermans werk.

Roeltje

Avatar

Ik sluit me niet aan bij alle negatieve reacties. Dit is echt een hele goede film die echt laat zien hoe dom sommige mensen zijn met hun vooroordelen. Echt waard om een keer gezien te hebben! :Y

9/10

B0ris

Avatar

Steadicam "Nee, de film is onderdeel van het 'See You in Court'-programma van het Filmmuseum.

Ik vond de film bij de tweede keer een beetje tegenvallen. De acteurs zijn niet al te best, hun personages zijn ongelooflijke karikaturen en de nieuwe bewijsmaterialen die tijdens het juryoverleg naar voren komen, worden wel heel toevallig steeds ter plekke ontdekt (de drukpunten van de bril, het mank lopen van de oude man, het uitlokken van de kreet I Gonna Kill You etc.). Bovendien is iets te duidelijk dat het oorspronkelijk een theaterstuk is. Sommige scènes werken simpelweg niet op film (zoals de scène waarin iedereen opstaat en doodstil voor het raam naar buiten gaat staan staren). In een theater zie je dat nog voor je, maar nu is het ongeloofwaardig en onecht."

Hier sluit ik me bij aan!

supermutantvirus

Avatar

Uitstekende film. Wie is eigenlijk de 12e boze man?

Meppeler

Avatar

Vanmiddag deze film gezien op tv... wat een geweldige film... TOP...

Steadicam

Avatar

Een acht is hij zeker nog waard, maar niet meer de negen of tien die ik hem vroeger ooit gaf. Soms blijkt maar weer dat je films af en toe moet herkijken.

Oboema

Avatar

Eens, wat betreft de scenes die niet werken en het bewijsmateriaal dat, indien nodig, ter plekke boven water komt te drijven. Bedenk wel dat deze film inmiddels al meer dan 50 jaar oud is en dat de film zich afspeelt in één kamer...en dat ik me echt geen moment verveeld heb :Y

8/10

Steadicam

Avatar

Quistnix "Heeft het misschien te maken met de komende release van Before the Devil knows you're dead?"
Nee, de film is onderdeel van het 'See You in Court'-programma van het Filmmuseum.

Ik vond de film bij de tweede keer een beetje tegenvallen. De acteurs zijn niet al te best, hun personages zijn ongelooflijke karikaturen en de nieuwe bewijsmaterialen die tijdens het juryoverleg naar voren komen, worden wel heel toevallig steeds ter plekke ontdekt (de drukpunten van de bril, het mank lopen van de oude man, het uitlokken van de kreet I Gonna Kill You etc.). Bovendien is iets te duidelijk dat het oorspronkelijk een theaterstuk is. Sommige scènes werken simpelweg niet op film (zoals de scène waarin iedereen opstaat en doodstil voor het raam naar buiten gaat staan staren). In een theater zie je dat nog voor je, maar nu is het ongeloofwaardig en onecht.

Quistnix

Avatar

Brilliante film, en ik ben blij dat ik eindelijk eens de kans krijg hem op het grote scherm te zien.

Heeft het misschien te maken met de komende release van Before the Devil knows you're dead?

WoUtoMatiC

Avatar

Goede film! Maar hoezo draait deze in de bioscoop?

Peter

Avatar

Helaas kunnen we hier momenteel weinig aan doen, we krijgen de data zo aangeleverd van BelBios en toen we dat destijds geintegreerd hebben hielden we geen rekening met het feit dat ze vaker titels fout neerzetten. Kunnen we dus momenteel niet aanpassen, maar gaat in de nieuwe FT allemaal verbeterd worden.

wmkuiper

Avatar

12 Angry MAN?

You've got to be kidding me?!
Dit valt me een beetje tegen jongens..