Super Size Me (2004)

A film of epic portions.

discussie

36 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Deweb

Avatar

Definieer "dit"?
Oftewel, gewoon uit interesse: Hoe had jij je de film voorgesteld?

tukkerstein

Avatar

Leuk vind ik dit niet echt, ik had mij helemaal voorbereid op een lekkere vette documentaire, krijgen we dit.

siempjah

Avatar

Er is heel iets anders op. Ook leuk, Hans Teeuwen.

Lt. Dan

Avatar

Deweb "Je hebt niet goed opgelet: Hij probeert dertig dagen te leven zoals een gemiddelde Amerikaan dat doet maar dan nog iets erger om het proces van dik worden versneld te laten zien.

."


ik neem aan dat je het tegen mij hebt, nou ik heb best wel opgelet hoor. Je spreekt jezelf in het begin al tegen: de gemiddelde amerikaan maar dan erger = dus niet de gemiddelde amerikaan. het is gewoon een flauw idee om de regels te verzinnen die nergens op slaan (of op zijn minst overtrokken zijn) en dan het merk mcdonalds eraan te koppelen omdat dat een grote naam is. Dat is amusement, geen schetsen van de realiteit.

Begrijp me dan ook niet verkeerd ik snap best dat het in amerika misgaat en dat hij dat aan de kaak stelt, maar je wordt als kijker toch niet serieus genomen als je dit een documentaire noemt, kom op zeg! dit is eerder infotainment met de mac als makkelijk doelwit. (ps ik heb een hekel aan mac food)

SunChaser

Avatar

Of wisten jullie dat op de olympische spelen mensen met een shirt van een ander colamerk dan dat van de hoofdsponsor werden gesommeert dat uit te trekken, om te keren of niet naar binnen te gaan?



Dat gebeurt bij het EK en WK voetbal ook, weet je nog wel, met die heineken mutsen en Bavaria leeuwebroeken.

K3

Avatar

Zeer goed te zien en voor een docu af en toe ook nog best grappig (al was het maar om zijn vriendin).
Hoewel er een ernstige boodschap van deze film zou moeten uitgaan (lijkt me) is-ie hier in Europa niet zo erg van toepassing als in de VS, waar de invloed van de Mac wel erg groot is, als je de film ziet.

Lizard King

Avatar

"When are people going to learn? Democracy doesn't work."
(Quoted from Homer Jay Simpson)

Zoals het communisme ook zijn gebreken had, zo heeft een kapitalistisch systeem dat uiteraard ook. Ik zie het steeds dikker worden van mensen als een logisch gevolg van een kapitalistische maatschappij.

cyphax

Avatar

WoUtoMatiC "Daar gaan we weer. Evil Mac Donalds zorgt dat wij arme hulpeloze burgertjes dik worden...
"

Waar haal je het vandaan? Dat staat er helemaal niet.

Ik vind dat de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf ligt zolang de Mac er niet zelf verslavende middelen ofzoiets aan toevoegt en ik heb geen reden om dat te denken. Wel is het zo dat de Mac op andere manieren zo veel mogelijk doet om mensen naar binnen te krijgen maar dat is logisch, daar is het een bedrijf voor.

En dat je bij de snackbar om de hoek of de eerste beste supermarkt ook dik kan worden is logisch. Maar als je zo'n docu wilt maken moet je gewoon een keuze maken om het duidelijk te houden en de Mac is nou eenmaal het grootst.

Als je trouwens nou denkt dat de hoge heren van de Mac niet het liefst zouden willen dat iedereen elke maaltijd van de dag bij de Mac nuttigt, dan ben je erg naïef. Het draait uiteindelijk echt wel om de centjes en die komen niet binnen door tegen mensen te zeggen "ja maar ons eten is niet voedzaam of gezond hoor".

Baski

Avatar

Ik kom regelmatig in Engeland (in de buurt van Liverpool, Manchester en Preston) en ik moet zeggen, dat het aantal dikke mensen daar ook sterk toeneemt.
En het is inderdaad niet alleen maar Mac Donald's, maar ook de Burger King's, KFC's, the local Fish & Chips, etc...
En het lijkt ze allemaal niets uit te maken.

En dan de kleren die sommige vrouwen er bij aantrekken! :N

WoUtoMatiC

Avatar

cyphax "Welke van die twee denk jij dat het dichtst bij de gemiddelde Amerikaan of zelfs Europeaan ligt? Stel jij een evenwichtige keuze vast als je naar de Mac gaat, of ga je om eens lekker te schransen? Ik dat laatste en ik denk wel dat dat voor de meeste, zo niet gewoon alle mensen geldt die naar de Mac gaan. "

Daar gaan we weer. Evil Mac Donalds zorgt dat wij arme hulpeloze burgertjes dik worden...

Dik worden lukt ook bij de Febo of bij de Supermarkt. Maar de Mac is gewoon een krachtiger symbool.

Blijft een domme docu.

Jedimaster

Avatar

Stok "Ik kreeg wel weer zin om naar de Mac te gaan eigenlijk. Dat kan niet de bedoeling zijn."
Same here, direct trouwens maar daad bij woord gevoegd. EN HET WAS LEKKER!!!

Stok

Avatar

Ik kreeg wel weer zin om naar de Mac te gaan eigenlijk. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Cee van Lleef

Avatar

kootsie "Achterhaald. AD journalist deed het na en kwam geen onsje aan."


Dat is niet te vergelijken. De journalist stelde een evenwichtig menu samen. Spurlock liep maar een mijl per dag en at supersize-menu's. Dat is een emmer friet met twee liter cola en een enorme burger. Dat is niet te vergelijken met de menu's die je in NL krijgt. Een large menu hier is daar small/medium.

cyphax

Avatar

kootsie "Achterhaald. AD journalist deed het na en kwam geen onsje aan."

Da's onzin. De AD journalist deed alleszins het niet na, de enige overeenskomst is 30 dagen MacDonalds eten. Spurlock heeft helemaal geen evenwichtig menu samengesteld, de AD-journalist wel.
Welke van die twee denk jij dat het dichtst bij de gemiddelde Amerikaan of zelfs Europeaan ligt? Stel jij een evenwichtige keuze vast als je naar de Mac gaat, of ga je om eens lekker te schransen? Ik dat laatste en ik denk wel dat dat voor de meeste, zo niet gewoon alle mensen geldt die naar de Mac gaan. Ook is die AD-journalist Spurlock niet, elk mens is niet hetzelfde. Ik kan ook idioot veel eten zonder echt aan te komen, mijn vriendin moet ontzettend goed uitkijken, die komt bij het minste of geringste zowat aan.

Deze documentaire heeft een doel, naast wel grappig en leuk om te kijken zijn: mensen ervan bewust maken dat ze uit moeten kijken, en de suggestie wekken dat het de grote bedrijven als McD's echt alleen maar om de poen gaan (op zich wel logisch maar dit gaat wel over de gezondheid van mensen). En ik vind 'm daar wel heel goed in. De vergelijking tussen Spurlock en Moore is wel een leuke, maar wmb komt daar alleen uit dat Spurlock echt geen Moore is. Smiley face

mickvh

Avatar

kootsie "Achterhaald. AD journalist deed het na en kwam geen onsje aan."
Klopt,en hij viel zelfs 6 kilo af.

Hier meer: LINK

kootsie

Avatar

Achterhaald. AD journalist deed het na en kwam geen onsje aan.

Cee van Lleef

Avatar

lordhumangus "Ik denk dat het een signaal is naar de amerikanen zelf die als het veste natie worden bestempeld waarbij de staat houston qua zwaarlijvig de kroon spant. Maar wat is het doel van 30 dagen fastfood eten waarbij de persoon uitstekend in conditie is en waarschijnlijk een goede spijsvertering heeft. Als ze nou iemand nemen die wat zwaarlijvig is en dan een onderzoek doen naar het effect. :E"


Waar ligt de staat Houston? Het idee van het onderzoek is om te kijken hoe mensen zwaarlijvig worden. Daarvoor heb je een persoon nodig die min of meer begint bij 0. Als die gene dan last krijgt van allerlei verschijnselen kun je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat dat het gevolg is van het eten van fastfood. Als iemand al dik is kun je niet meer vaststellen waar de klachten vandaan komen. Die kunnen ontstaan doordat die persoon al ongezond was.

lordhumangus

Avatar

Ik denk dat het een signaal is naar de amerikanen zelf die als het veste natie worden bestempeld waarbij de staat houston qua zwaarlijvig de kroon spant. Maar wat is het doel van 30 dagen fastfood eten waarbij de persoon uitstekend in conditie is en waarschijnlijk een goede spijsvertering heeft. Als ze nou iemand nemen die wat zwaarlijvig is en dan een onderzoek doen naar het effect. :E

Cee van Lleef

Avatar

WoUtoMatiC "Meelevend op het succes van Micheal Moore gaat iemand iedere dag Maccen om te laten zien dat je daar ziek van wordt. Klinkt stom hè? Is het ook.

Het is makkelijk om een grote boze oebiedoebie aan te wijzen. Maar iedereen is wel verantwoordelijk voor zijn eigen dikke kont en/of die van hun kinderen."


Helemaal mee eens. Was op zich best vermakelijk, maar na een uurtje weet je het wel. Ook in Nederland begint men steeds meer de kant van Amerika op te gaan: het is altijd de schuld van iemand anders (dé overheid, hét ziekenhuis enz.). Mensen nemen in toenemende mate totaal geen verantwoordelijkheid meer voor eigen handelen. Slechte trend.

WoUtoMatiC

Avatar

Meelevend op het succes van Micheal Moore gaat iemand iedere dag Maccen om te laten zien dat je daar ziek van wordt. Klinkt stom hè? Is het ook.

Het is makkelijk om een grote boze oebiedoebie aan te wijzen. Maar iedereen is wel verantwoordelijk voor zijn eigen dikke kont en/of die van hun kinderen.

Crveni Luk

Avatar

Lijkt me toch grappig en denk dat ik ga kijken.

Rooster

Avatar

JB "Maar ik doelde op die onzin als frappuchino met chocola en extra room etc ..."

Hehe, Denis Leary heeft daar een leuk stukkie over gedaan.
hoe moeilijk het is om nog ergens gewone coffee flavored coffee te krijgen... Erg grappig Smiley face

BAD

Avatar

WizardOfOss "overigens wel opvallend aan die enorme bekers: de koffie blijft rustig een uur heet, niet lauw, maar echt HEET..."


Dat komt waarschijnlijk door de lucht in het materiaal, dat werkt zeer isolerend (vgl. isoleerfles en -glas).

WizardOfOss

Avatar

JB "Nee klopt, ik heb gruwelijke ervaringen met Amerikaanse koffie: grote kartonnen bekers waarin je de bodem kunt zien ... brrrr... rillingen ... Ik ging dan ook maar uit armoede naar Starbucks om daar een driedubele espresso te bestellen, dan had je nog het idee dat je koffie dronk.

Maar ik doelde op die onzin als frappuchino met chocola en extra room etc ..."

die zijn mij nog nooit opgevallen, maar blijkbaar heb ik er ook niet veel aan gemist...

overigens wel opvallend aan die enorme bekers: de koffie blijft rustig een uur heet, niet lauw, maar echt HEET...

JB

Avatar

WizardOfOss "Dat van die vervettende extra's hoor ik voor het eerst, de koffie smaakt (afgezien van Starbucks) vooral erg waterig, dus een liter-beker voor het slapen gaan is geen enkel probleem. Wel drinken veel Amerikanen koffie met melk, dat gaat in een 1 op 1 verhouding :r"

Nee klopt, ik heb gruwelijke ervaringen met Amerikaanse koffie: grote kartonnen bekers waarin je de bodem kunt zien ... brrrr... rillingen ... Ik ging dan ook maar uit armoede naar Starbucks om daar een driedubele espresso te bestellen, dan had je nog het idee dat je koffie dronk.

Maar ik doelde op die onzin als frappuchino met chocola en extra room etc ...

WizardOfOss

Avatar

JB "Iedereen die ooi in Amerika is geweest, heeft gezien hoeveel fastfood "restaurants"er zijn en weet dat de porties in Amerika absurd groot zijn, niet alleen bij McDonalds, maar ook bij gewone eettenten en diners."

Juist bij McDonalds vallen de porties eigenlijk nog wel mee. Voor de echte stevige trek kan je beter naar een diner gaan. In restaurants (ook tenten als Applebee's) vallen de porties ook wel mee, al hoef je zeker geen honger te lijden. Wel zie je in restaurants erg veel maaltijdsalades, kan je rustig als hoofdgerecht bestellen.

Het is overigens absoluut waar dat er belachlijk veel fastfood-restaurants zijn, in NYC zit alleen al op Broadway gemiddels elke drie blokken een McD. In de Upper West Side zit overigens op de hoek van elk tweede blok een Starbucks...
JB "Koffie wordt in gigantische bekers gegoten, (en zit vol vervettende extra's)"

Dat van die vervettende extra's hoor ik voor het eerst, de koffie smaakt (afgezien van Starbucks) vooral erg waterig, dus een liter-beker voor het slapen gaan is geen enkel probleem. Wel drinken veel Amerikanen koffie met melk, dat gaat in een 1 op 1 verhouding :r

WizardOfOss

Avatar

Zeurdoos "*haakt af en heeft spontaan honger* :~"

Je zal mij ook niet horen zeggen dat het niet lekker is...

Zeurdoos

Avatar

WizardOfOss "... kreeg je een van het vet doordrenkte homp gehakt van het formaat waar een half weeshuis van zou kunnen eten, en weinig of geen sla...."


*haakt af en heeft spontaan honger* :~

WizardOfOss

Avatar

Wajz "Wat mij betreft is elke film die mensen weghoudt bij McDonalds meer dan welkom. En dan gaat het me niet zozeer om antiglobalisme of uitbuiting of al die politieke redenen. Ik verafschuw de fastfoodketens omdat ze onze smaak verpesten met hun veel te zoete, te zoute en te vette troep, en omdat dankzij die gore tenten steeds minder kinderen weten hoe goed geproduceerd en klaargemaakt voedsel hoort te smaken. Ik snap ouders ook niet die regelmatig met hun kinderen bij de Mac neerstrijken. Een keertje is niet erg, maar ik ken mensen die er met hun gezin twee keer in de week gaan eten. Waar ben je dan mee bezig?"

Nee, elke snackbar-op-de-hoek levert topkwaliteit...

De consumentengids heeft enkele jaren geleden hamburgers van ketens en enkele snackbars vergeleken, uitkomst was dat je bij McD en BK het kleinste, maar ook magerste stuk vlees kreeg, en het meeste (verse!) groenvoer. Bij sommige snackbars daarentegen kreeg je een van het vet doordrenkte homp gehakt van het formaat waar een half weeshuis van zou kunnen eten, en weinig of geen sla. Het grootste probleem van een hamburger (van mager rundergehakt!) is dan ook vooral de saus, te veel en te vet...

Ik ben het op zich wel met je eens dat McDonalds ook niet alles is, maar blijkbaar is het wel wat de klanten willen, anders gingen ze toch wel gewoon naar de friettent. En je moest eens weten hoeveel gezinnen elke zaterdag EN zondag een zak friet plus andere rotzooi gaan halen.

Ik durf hem wel aan: 2 keer per week naar de McD of BK is gezonder dan even zo vaak naar de snackbar...

WizardOfOss

Avatar

Peter "De optie dat de werkwijze van dergelijke bedrijven wellicht iets te maken zou kunnen hebben met bepaalde protesten is uitgesloten?"

Die werkwijze wordt ook wel "kapitalisme" genoemd, en sommigen zijn hierin wat beter bedreven (lees: hebben minder scrupules) dan anderen...

Peter

Avatar

einstein "Bedrijven die worden gezien als symbool van de welvarendheid van VS (zoals Microsoft, macdonalds, Disnety etc) zijn wel vaker het slachtoffer van dergelijk protest."

De optie dat de werkwijze van dergelijke bedrijven wellicht iets te maken zou kunnen hebben met bepaalde protesten is uitgesloten?

Kenji

Avatar

WizardOfOss "McD of Supersize Me? ;)"
Eerst naar de Mac natuurlijk - voor het geval ik na het zien van die film nooit meer een Big Mac wil! Smiley face

WizardOfOss

Avatar

Bolo "
Maar we zullen wel zien; ik ga er vanavond heen."

McD of Supersize Me? ;)

Kenji

Avatar

JafJoe "De reden om voor MacDonalds te kiezen is daarom twijfelachtig. (Voor het lekkere eten zal hij het vast niet gedaan hebben ;) )"
De redenen om voor McDonalds te kiezen hebben - naar ik begrepen heb - ook te maken met het feit dat McD verreweg de grootste is in de fastfood-branche, de meest aggressieve en slinkse marketingmethoden hanteert, en om het hardst roept dat hun aanbod zo gezond is.
Maar we zullen wel zien; ik ga er vanavond heen.

einstein

Avatar

JafJoe "De reden om voor MacDonalds te kiezen is daarom twijfelachtig. (Voor het lekkere eten zal hij het vast niet gedaan hebben ;) )"

volgens mij laat die reden zich gemakkelijk raden. Bedrijven die worden gezien als symbool van de welvarendheid van VS (zoals Microsoft, macdonalds, Disnety etc) zijn wel vaker het slachtoffer van dergelijk protest. De liefhebber van Het werk van Moore likt wsch ook bij deze film zijn vingers af...