Einde illegaal downloaden in Nederland in zicht

De staatssecretaris van justitie wil torrentsites in Nederland onbereikbaar maken.

Staatssecretaris Fred Teeven van justitie (VVD) heeft plannen om het illegaal downloaden van films, muziek en e-boeken in Nederland definitief aan banden te leggen.

Op dit moment is het illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden nog niet strafbaar; het aanbieden van deze bestanden is dat wel, maar Teeven wil nu dat ook het downloaden door individuen onrechtmatig wordt. Consumenten hoeven echter niet te vrezen voor strafrechtelijke vervolging.

Er komen namelijk geen boetes of andere straffen op het downloaden te staan; Teeven wil downloaden alleen strafbaar maken zodat hij van providers kan eisen torrentsites in Nederland uit de lucht te halen. Dit is op dit moment nog onmogelijk, zoals onlangs werd bewezen bij de vergeefse poging om de populaire site The Pirate Bay te blokkeren, omdat downloaden niet strafbaar is. Het is overigens nog maar de vraag of de plannen van Teeven daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden, omdat er veel protest tegen is en het nog onduidelijk is of er een kamermeerderheid kan worden gevonden voor het voorstel.



NieuwsFilm

meest populair