Alles over 'The Hateful Eight'

Alles over 'The Hateful Eight'

De nieuwe Tarantino-film die er bijna niet kwam.

Komende donderdag komt de film The Hateful Eight uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 7 december in première.

The Hateful EightBekijk de afbeelding
Regie: Quentin Tarantino | Cast: Kurt Russell (John Ruth), Jennifer Jason Leigh (Daisy Domergue), Walton Goggins (Sheriff Chris Mannix), Tim Roth (Oswaldo Mobray), Samuel L. Jackson (Major Marquis Warren) e.a. | Scenario: Quentin Tarantino | Duur: 167 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Western | Kijkwijzer: 16

In THE HATEFUL EIGHT, dat zich zes of acht of twaalf jaar na de Burgeroorlog afspeelt, raast een koets door het winterachtige landschap van Wyoming. De passagiers, premiejager John Ruth (Russel) en zijn vluchteling Daisy Domergue (Leigh), racen richting het stadje Red Rock, waar Ruth, in deze delen bekend als “The Hangman”, Domergue heenbrengt om berecht te worden. Onderweg komen ze twee vreemdelingen tegen: Majoor Marquis Warren (Jackson), een zwarte soldaat die voor de Unie vocht en nu berucht premiejager geworden is en Chris Mannix (Goggins), een afvallige van het zuiden, die claimt de nieuwe sheriff van d stad te zijn. Hun voorsprong op de sneeuwstorm verliezend, zoeken Ruth, Domergue, Warren en Mannix hun toevlucht in Minnie’s Haberdashery, een tussenstop bij een bergpas voor postkoetsen. Als ze aankomen bij Minnie’s, worden ze niet begroet door de eigenares, maar door een viertal onbekende gezichten. Bob (Demián Bichir), die de boel bij Minnie’s verzorgt terwijl zij haar moeder bezoekt, zit verschanst samen met Oswaldo Mobray (Roth), de beul van Red Rock, koeienmepper Joe Gage (Michael Madsen) en soldaat van de Confederatie, Generaal Sanford Smithers (Bruce Dern). Terwijl de storm de tussenstop op de berghelling overneemt, ontdekken onze acht reizigers dat ze het misschien niet halen tot Red Rock…

De film die er bijna niet kwam

Tarantino begon direct na Django Unchained met schrijven van een nieuwe western. Dat werd The Hateful Eight, maar in januari 2014 lekte het scenario. Wie het lekte is niet zeker, want Tarantino stelde de film enkel aan Bruce Dern, Tim Roth en Michael Madsen gestuurd te hebben.

Uiteindelijk besloot Tarantino een lezing van het scenario te organiseren voor het goede doel. Daarbij werd de eerste versie van het scenario voorgelezen met acteurs als Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Amber Tamblyn, James Parks, Walton Goggins, Zoë Bell, James Remar, Dana Gourrier, Bruce Dern, Tim Roth en Michael Madsen. Na zeer positieve reacties (en enkele nieuwe versies van het scenario) besloot Tarantino de film alsnog te maken.

Eerste reacties

The Hateful Eight wordt redelijk positief ontvangen. Op RottenTomatoes scoort de film een 7,4 op basis van 153 recensies. "The Hateful Eight biedt nog een rondje van Quentin Tartantino's kenmerkende blend van actie, humor en over-the-top geweld. Dat allemaal terwijl hij laat zien het film maken nog beter te beheersen."

Box office prestaties

Tarantino-films doen het altijd goed, dus hoe groot de concurrentie van bijvoorbeeld Star Wars: The Force Awakens ook is, de film zal het prima doen. Tarantino-films halen in de Verenigde Staten steeds meer op, met Django Unchained als zijn best verdienende film. Die verdiende 162 miljoen dollar in de VS en in de rest van de wereld nog eens zo'n 262 miljoen dollar. Vermoedelijk herhaalt ook deze film dat succes.

In de VS beleefde de film afgelopen weekend zijn brede opening. Eerder was er al in zo’n honderd bioscopen 14 miljoen dollar opgehaald, maar nu draait de productie in maar liefst 2.474 bioscopen. In totaal werd afgelopen weekend 16,2 miljoen opgehaald, waarmee de film het redelijk goed heeft gedaan.

Dan de vraag wat de film in Nederland doet: vermoedelijk veel goeds. Hier halen films van Tarantino sinds Inglourious Basterds meer dan 3 miljoen euro op. Dat zal nu ook zo zijn, is de verwachting.

Trivia

De eerste western in veertig jaar waar Ennio Morricone de muziek voor heeft gemaakt. Ook opmerkelijk, omdat Morricone en Tarantino het naar verluidt niet met elkaar eens zijn over hoe je muziek moet gebruiken in een film. Na Django Unchained zei hij zelfs nooit meer met Tarantino samen te willen werken. Waarom hij van gedachte veranderde weten we niet. • Viggo Mortensen probeerde de film in te komen en het personage Jody Domergue te spelen, maar moest uiteindelijk van de film afzien omdat hij andere verplichtingen had. • De elfde film die opgenomen is met het Ultra Panavision 70 proces.



NieuwsFilm

meest populair