Britse regisseur Mike Leigh wil gerechtigheid zien voor de dood van 2-jarige Mawda

Britse regisseur Mike Leigh wil gerechtigheid zien voor de dood van 2-jarige Mawda

Zij werd in België doodgeschoten door een politieagent.

De Britse regisseur Mike Leigh, o.a. bekend van Naked en Mr. Turner, eist in een filmpje op Twitter gerechtigheid voor Mawda. Het Iraaks-Koerdische meisje werd dodelijk getroffen door een politieagent tijdens de achtervolging van een bestelwagen. Mawda was pas twee jaar oud.

Zo zegt de 77-jarige regisseur: ''Het doden van een tweejarig kind valt op geen enkele manier te rechtvaardigen. We eisen gerechtigheid voor Mawda en haar familie. We eisen dat er een einde komt aan de behandeling van migranten als criminelen. We eisen een eerlijk proces!''



Rechtszaak
De rechtszaak vindt 23 en 24 november plaats. Hierin zal de politieagent in kwestie terechtstaan voor onvrijwillige doodslag. De 'Justice for Mawda'-campagne, die opgericht is na de tragische dood van het meisje, is het daar echter niet mee eens. Zij willen dat de agent wordt beschuldigd van wat hij effectief heeft gedaan.

Ook verdenken zij dat bepaalde details geheim gehouden worden om de politieagent te beschermen. Heel erg vreemd is dit niet. In het begin werd namelijk gezegd dat de politie geen schoten had gelost. Dit bleek niet waar te zijn, maar de kogels zouden Mawda niet geraakt hebben, aangezien ze geen kogelwonden vertoonde. Ook dit klopte niet. Mawda was toch gestorven door een schot. Het kon echter niet bewezen worden dat de kogel, die de peuter zelfs in het gezicht had getroffen, van de politie kwam. Ook dit werd uiteindelijk alsnog bevestigd. En zo zijn er nog heel wat verklaringen gemaakt die achteraf niet bleken te kloppen.

NieuwsFilm

meest populair