Alice Through the Looking Glass (2016)

This spring, it's time for a little madness.

Reviews (1)

Scheerzeep

Avatar

Het heeft een behoorlijke Tijd geduurd voordat het wereldwijde filmpubliek weer terug kon naar de wonderbaarlijke wereld van Underworld. Zeeën van Tijd zijn inmiddels verstreken, dus je zou denken dat de makers van dit vervolg op het zeer succesvolle Alice in Wonderland genoeg Tijd hebben gehad voor dit vervolg. Weet Alice Through the Looking Glass te overtuigen of is het slechts een verspilling van Tijd?

Alice Through the Looking Glass ontleent zijn titel aan het gelijknamige boek van de Britse schrijver Lewis Carroll, maar wijkt compleet af van de inhoud van dit geliefde literaire werk. De makers van Alice Through the Looking Glass hebben gekozen voor een nieuw verhaal, dat dient als prequel en sequel op het voorgaande verhaal.

Hoe meesterlijk de verhalen ook waren van de man die Alice tot leven bracht, zijn ze duidelijk geen inspiratiebron geweest voor deze film. Er is gekozen voor een recht toe recht aan schrijfsel, zonder al te veel bijzondere of verrassende elementen. De boodschap die Alice Through the Looking Glass wil overdragen komt helder over, maar vooral omdat deze zo uitgekauwd gepresenteerd wordt. Het verhaal is kinderlijk simpel van opzet, maar daardoor niet per se minder leuk. Het gebrek aan orginaliteit doet de vorige film, Alice in Wonderland, alleen geen eer aan.

Maar de kracht van Alice Through the Looking Glass ligt dan ook absoluut niet op het verhaaltechnische gebied, want waar de film op dat punt vlak en zwak is, zo sterk is zij op het visuele gebied. De visuele effecten zijn namelijk, net als bij de voorganger, schitterend en magnifiek! Het totaal plaatje is dikwijls adembenemend, wellicht het mooiste wat men ooit op het witte doek heeft mogen aanschouwen. Deze verbluffende animaties maken al veel goed en laten je het suffe verhaaltje snel vergeten. Je wordt werkelijk op een magische wijze meegevoerd in dit nieuwe verhaal van Alice in Underland.

Helpend hierbij is ook de passende en goede filmmuziek. Ook de cast speelt goed. Helena Bonham Carter zet karakterstieke Red Queen weer ijzersterk neer. Depp is wat 'zwakker' als The Mad Hatter, maar dat hoort ook zo bij zijn verhaallijn. Of verhaal lijn, eigenlijk draait heel de film om hem. Evenals de klok der klokken, de man van de tijd: 'Time', gespeeld door een goed presterende Sacha Baron Cohen.

Al met al is Alice Through the Looking Glass wel een waardig vervolg op Alice in Wonderland te noemen. Wel rijst de vraag of de makers wel degelijk de liefde en tijd in het werk hebben gestoken die het verdient. Carroll speelde graag met woordgrapjes en schreef redelijk complexe teksten, in vergelijking met Alice Through the Looking Glass is dit dan maar kinderspel. Zonde, want ondanks dat het visuele pracht en praal veel goed maakt, had er veel meer in gezeten. Alice Through the Looking Glass is geen ordinaire geldmachine, maar is ook geen weerspiegeling van de kwaliteit van de boeken van Carroll. Volgende keer beter dan?!