Transformers: The Last Knight (2017)

They have been here forever.

Reviews (1)

horizon

AvatarLaten we de open deur maar intrappen: The Last Knight verschilt qua opzet niet veel van de voorgaande films. Vond je die al ruk dan ga je The Last Knight ook niet leuk vinden, althans dat is in de lijn der verwachting.

Net als in Age of Extinction met de opmerkingen in de oude bioscoop over remakes en sequels laat Bay in The Last Knight ook weer wat zelfbewuste humor voorbij komen: werd er over de voorgaande delen vaak gezegd dat de Decepticons geen personaliteit hadden en veel zilveren brei waren weet Bay de Decepticons op een wel erg ludieke manier te introduceren.
Sowieso is de humor iets minder “Bay-esque” of puberaal en soms gewoon echt grappig.

Een kritiekpunt wat eveneens is aangepakt is dat er in, vooral Age of Extinction, wel erg weinig transformeer scenes te zien waren. In The Last Knight zit het vol met dit soort scenes, zeker in de eerste helft. Vrijwel elke Transformer komt volop in beeld op zulke momenten. Goed!
Tel daarbij het toegenomen detail van de Transformers die werkelijk heel mooi in beeld gebracht worden en je kunt met gemak zeggen dat ILM weer ontzettend puik werk heeft afgeleverd.

Met alleen goede CGI kom je er niet het moet ook nog eens in scenes worden ingepast en daar laat Bay wederom zien een geweldig actie-regisseur te zijn. Van een veldslag die menig historische film graag zou willen laten zien, snelle autoscenes in London tot een weergaloze zwaartekracht enerverende climax. Een visueel pareltje met de grootse opnames op de juiste momenten en de actie vol detail van dichtbij.

Genieten en nog eens genieten.

Tel daarbij een goed gebruikte soundtrack waar Bay halverwege een loopje weet te nemen met het concept epische muziek in een scene die als je het leest nergens op slaat maar op het grote doek wonderwel goed werkt.

Het vertellende verhaal neemt zicht gelukkig wederom niet al te serieus. Je mag het plot dun vinden maar meer narratief zou alleen maar afleiden van de (audio) visuele vertelwijze. Het geheel gebruikt elementen uit de hele historie van de Transformers: van de oude Marvel comics uit de vorige eeuw, langs de dreamwave periode naar het huidige IDW universum evenals de cartoons van lang geleden en de sterke (!)Prime serie van enkele jaren geleden.

Van mij mag Bay nog wel een zesde Transformers film regisseren maar als hij met deze film afscheid neemt van de regiestoel van Transformers dan is dat begrijpelijk. Kijk al uit naar de aankomende Bumblebee film en welke regisseur zijn visie mag gaan laten schijnen op deze heerlijke blockbuster serie.

Tl;dr: Meesterlijk.