Reviews (1)

Lucky

Avatar

Na een tijdje in mijn "Nog te kijken" lijst gestaan te hebben was het vandaag dan toch eindelijk zo ver, tijd voor, The Poison Rose:

Zowel de titel die tot de verbeelding doet spreken als de lijst met acteurs beloven veel goeds, met o.a:
John Travolta, Morgan Freeman, Famke Janssen, Robert Patrick en Peter Stormare. Stuk voor stuk acteurs die zichzelf meer dan ééns hebben bewezen dus wat kan er fout gaan.....

De film begint met John Travolta, een privé detective genaamd Carson Phillips, die zijn eigen verhaal vertelt in 2e persoon. Het eerste shot waarmee de film begint laat het huis van Carson zien dat boven een bioscoop is gelegen waar de film "The Maltese Falcon" draait. In combinatie met de sombere sfeer en de vertellende stem wordt hiermee direct en ondubbelzinnig de toon van Film Noir gezet. The Maltese Falcon is immers dé eerste film die het film noir genre tot leven wekte in de jaren 40. Al discussiëren kenners of film noir wel een genre is, maar dat terzijde..

De film speelt zich af in begin jaren 70, Carson is een aan drank verslaafde privé detective die in de knoop ligt met, zo op het eerste oog, onwettelijke schuldeisers. Het type dat eerst geweld gebruikt en dan pas vraagt, zo blijkt als Carson op de vlucht slaat bij het zien aankomen van de zware jongens....

Eenmaal ontkomen gaat Carson naar kantoor waar een mysterieuze dame hem opwacht met de opdracht iemand voor haar te zoeken. Na enige twijfel en luisterend naar zijn zwak voor mooie dames met problemen besluit Carson de opdracht aan te nemen wat hem zowaar naar zijn geboorte stad leidt.

Hier aangekomen ontwikkelen en verstrengelen de problemen en belangen zich onverwachts met elkaar. Hier zal ik niet teveel over uitwijden om de toekomstige kijkers niets te verklappen.

Het tempo van de film ligt zoals men van een film noir kan verwachten niet hoog doch nimmer sloom. Het verhaal kabbelt voort zonder ergerlijk langzaam te gaan. Ik vond het tempo prettig en de film kijkt makkelijk weg, mede door de zeer sterke cast.

Nou ben ik niet echt een Travolta fan en de laatste paar films die ik van hem heb gezien behoren zeker niet tot mijn favorieten maar eerlijk is eerlijk, ik vind Travolta a.k.a Carson in deze film oprecht goed spelen. Hij zet een overtuigende rol neer waar ik nimmer twijfel aan de echtheid van het karakter of uit het verhaal wordt getrokken door slechte en over de top acteer prestaties. Iets wat ik zelden heb bij Travolta. Wat dat betreft noemenswaardig. Erg goed.

Morgan Freeman is Morgan Freeman. Altijd goed en geloofwaardig. Freeman speelt een oude vriend van Travolta genaamd "Doc". Een voormalig bookmaker die het al dan niet op een shady manier, ver heeft geschopt in de gok en zakenwereld. Haast overbodig om te melden kruisen de paden van Carson en Doc zich wedermaal.

Famke Janssen zet ook, zoals verwacht, altijd een geloofwaardige rol neer maar door ietwat overmatig enthousiast plastisch chirurgisch prutswerk en overmatig gebruik van botox overschaduwt haar onnatuurlijke uiterlijk haar acteerprestaties enorm. Zonde zonde...Doodzonde. De ooit prachtige Nederlandse schone is verandert in een strak getrokken en volgespoten Hollywood actrice.

Al met al een gedegen verhaalvertelling ondersteund door een sterke fundering van goede acteurs die +- een kwartier voor het eind plotsklaps verandert van een film noir in een slechte aflevering van de A-Team..... schietpartij(en) En scènes die de lachspieren of beter gezegd, de verbazing te boven gaan....

Deze bizarre plotwending(en) doen suggereren dat het budget op was, de regisseur in tijdsnood zat of dat ze flink hebben lopen knippen in de film om hem rond 1uur en 30 minuten te krijgen.

Hoe het ook zijn mogen.... het eerste uur en kwartier vond ik de film kijkwaardig maar de afwikkeling van het verhaal in het laatste kwartier extreem onnodig, bizar, niet passend en een totáál misgeslagen plank die de film zichzelf keihard in het gezicht doet terugslaan zoals een cartoon karakter die op een hark gaat staan....

Al met al een mooie 8, maar door het eind, die kant nog wal raakt, een eindscore van een magere 7.

30 December, 2019
Lucky.