Nederlandse klassieker 'Spoorloos' prachtig gerestaureerd en terug naar de cinema

Nederlandse klassieker 'Spoorloos' prachtig gerestaureerd en terug naar de cinema

George Sluizers met Gouden Kalf onderscheiden psychothriller over een verdwijning - naar de roman van Tim Krabbé - werd een klassieker en is nu gerestaureerd.

"De meest angstwekkende film die ik ooit heb gezien." Zo noemde de grote Stanley Kubrick de Nederlandse film Spoorloos al direct toen hij uitkwam in 1988. Verontrustend, beklemmend en raadselachtig is deze psychologische thriller van George Sluizer zeker.

De verfilming van Tim Krabbé's roman Het Gouden Ei, met Gene Bervoets en Johanna ter Steege in de hoofdrol, won het Gouden Kalf voor beste film en kreeg een Amerikaanse remake, The Vanishing, in 1993.

Plot
Op vakantie in Zuid-Frankrijk verliest Rex zijn vriendin Saskia even uit het oog als ze halt houden bij een benzinestation. Ze is spoorloos verdwenen, jarenlang blijft hij naar haar zoeken.

Een bizarre ontknoping volgt: de ontvoerder benadert Rex; als hij wil weten waar Saskia is, zal hij hetzelfde huiveringwekkende lot moeten ondergaan als zijn vriendin.

Klassieker
In de trailer zien we dat dit, na ruim vijfendertig jaar, nog steeds een nagelbijtend verslag is, vol onderhuidse spanning, over een plotselinge verdwijning en de gevolgen daarvan voor de achterblijvers.


Spoorloos is vanaf 13 juni terug te zien in (geselecteerde) bioscopen.

NieuwsFilm

meest populair