Holocaust docu na zeventig jaar toch in de bioscoop

Imperial War Museum restaureerde deze film vol uniek beeldmateriaal.

Een film waar Alfred Hitchcock bij betrokken was bij het maken, met beelden van concentratiekampen net na de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog zal zeventig jaar nadat deze werd opgenomen voor het eerst in de bioscoop te zien zijn. The German Concentration Camps Factual Survey zal tot en met 29 april vertoond worden in het British Film Institute aan de Londense Southbank en daarna in verschillende Britse bioscopen te zien zijn.

De film werd gemaakt in opdracht van de Britse overheid. De bedoeling was om de film in Duitsland te vertonen, zodat het volk niet zou kunnen ontkennen dat de Holocaust had plaats gevonden. Maar tegen de tijd dat de film eind 1945 klaar was voor release, was de Britse overheid van plan om op een andere manier verder te gaan met Duitsland en werd een verzoenende politiek belangrijk geacht. Daar paste de film niet in en daarom belandde hij op de plank.

Vorig jaar werd er een documentaire gemaakt Night Will Fall waarin het verhaal achter de The German Concentration Camps Factual Survey werd verteld inclusief sommige van de beelden. De film werd op veertien verschillende locaties opgenomen en toont het beeld dat Geallieerden te zien kregen bij het bevrijden van de concentratiekampen. Zo zijn er scènes te zien waarop je overal lijken ziet van vermoorde gevangenen en zie je hoe SS'ers aan het werk worden gezet om deze te begraven. Ook zijn er beelden van de warenhuizen vol tanden, koffers en haar van de Joden en andere gevangenen die door de Nazi's waren verzameld.

Het Imperial War Museum restaureerde deThe German Concentration Camps Factual Survey. Hoewel sommige van de beelden in Night Will Fall al te zien waren, zit er een hoop uniek beeldmateriaal in de documentaire dat nog nooit eerder te zien is geweest.



NieuwsFilm

meest populair