March Of The Penguins

March Of The Penguins (2005)

In the harshest place on Earth, love finds a way

Boet aan kracht in door flauw commentaar dat de beesten allerlei menselijke emoties toedicht.
play

7,4 details

  • 85 Min
  • Documentaire
  • Frankrijk
85 Min Frankrijk

Iedere winter vormen de meedogenloze ijsvlakten van Antarctica, het meest onherbergzame gebied op aarde, het toneel voor een wonderbaarlijk schouwspel dat al millennia lang jaarlijks terugkeert. Het is de reis van de Keizerpinguïns die en masse hun relatief veilige leefgebied aan de oceaan verruilen voor de extreme koude van de ijsvlakten waar geen ander leven te bekennen is. In één lange rij marcheren de pinguïns, na een uitvoerige paringsdans, door de snijdende sneeuwstormen, met als enige kompas hun instinct.

Alt titel
Marche de l'empereur, La
Regie
Luc Jacquet
Cast
Morgan Freeman, Sofie Gråbøl, Gösta Ekman, Charles Berling, Romane Bohringer, Fiorello, Ryunosuke Kamiki, Amitabh Bachchan, Jules Sitruk, Takao Osawa, Hikari Ishida.
Budget
$ 8.000.000
Opbrengst
$ 127.392.239
Release
26.01.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Luc Jacquet | Commentaar: Urbanus | Speelduur: 85 minuten

De camera glijdt geruisloos, in vogelvlucht over het ongenaakbare ijslandschap. Antarctica, een blikkerend wit continent omgeven door ijskoude, kristalheldere wateren, trekt op het bioscoopscherm in al zijn majesteit aan ons voorbij. Een passend intro voor een film met de titel La Marche de l’empereur, zoals deze door Fransman Luc Jacquet geschoten docu eigenlijk heet. ‘Empereur’ slaat op de keizerspinguïn, letterlijk een vreemde vogel met enkele van de meest verbazingwekkende parings- en broedgewoonten uit de natuur. We zien ze voor het eerst wanneer ze aan land komen om aan de jaarlijkse tocht naar hun broedplaats te beginnen. Koddige, maar ook statige vogels zijn het, met hun onberispelijke verenkleed en feloranje halsvlekken. Dan schuift de verteller van het verhaal aan. Urbanus van Anus, in overdreven geïntoneerd Vlaams: “Deze film gaat niet alleen over overleven, maar ook over lieieieiefde!” Ehm, pardon?!

We treffen het hier de laatste jaren niet wat vertelstemmen bij natuurdocumentaires betreft. Werd bij het schitterende Deep Blue de Britse acteur Michael Gambon vervangen door een theatrale Paul Jambers-imitator, nu krijgen we anderhalf uur lang quasi-grappige teksten opgelepeld door een achterhaalde Belgische komiek. De Amerikanen hadden tenminste nog de troost dat diezelfde teksten gepaard gingen met het warme stemgeluid van Morgan Freeman. Waarmee we bij een ander belangrijk minpunt, en tegelijk de vermoedelijke reden voor het enorme succes van deze film in de VS, zijn aangekomen: de keuze van de makers om de film op te leuken door de pinguïns via commentaar-met-een-knipoog zo menselijk mogelijk af te schilderen.

videotrailers & clips