Bel Ami

Bel Ami (2012)

Temptation. Seduction. Obsession.

Reviews (1)

Donthuis

Avatar

Als gezien op Film 1 kanaal 3 februari 2013:
- het boek van Maupassant is vrij nauwkeurig gevolgd, alleen de steeds weer opduikende angst voor de dood (die de schrijver, die relatief jong aan de syfilis stierf ook jaren kende) wordt wat minder benadrukt. Zijn oude kameraad Forestier sterft nu in rust, in het boek is zijn angst voor de aanstaande dood véél aangrijpender (Bel Ami wordt er nu als persoon nauwelijks door geraakt)
- de keuze van de hoofdpersoon lijkt er één voor vaagheid, maar dat was ook één van de kenmerken van die in het boek: Bel Ami als boekenheld leert tot eigen verbazing steeds makkelijker om anderen te belazeren. Twilight Zone films heb ik nooit gezien en dus heb ik onbevangen naar de invulling van de hoofdpersoon kunnen kijken
- dat echte acceptatie van hem als persoon pas komt als hij een echte schurk blijkt te zijn, is van alle tijden en elke politieke elite.
- interessante vrouwenrollen voor Uma Thurmann en Kirsten Scott-Thomas, het is makkelijk voor te stellen waarom zij hier graag aan mee wilden doen, het is zeker geen lege "kostuumfilm" over de 19e eeuw
- de samenleving in het Parijs van einde 19e eeuw staat wel heel ver van ons af en zeker die enorme standsverschillen zijn nu onvoorstelbaar. Die enorme armoede aan de onderkant van de samenleving wordt wel genoemd maar komt niet over. Jammer overigens dat Engelse taal in een Parijse omgeving altijd minder werkt, maar financieel begrijp ik die keuze wel.