Reviews (2)

Ericus

Avatar

Is deze film een oorlogsfilm?
is het een wraakfilm?
Is het een ecologisch pamflet?
Is het een uiterst rechtse kijk op de samenleving? Met een 'familie' als inzet die de rol van vader als beschermer en patriarch ophemelt en de moeder als kinderverzorgster?
Is de film racistisch?
Op al deze vragen moet men 'ja' antwoorden.
In een flinterdun scenario wordt het 'avatar' gegeven gepresenteerd; de vredevolle samenleving die in primitieve omstandigheden (de edele 'zuivere' wilde!) spiritueel hoogstaande waarden nastreeft, nl. de harmonie met alle levende wezens in een paradijselijk landschap....
Maar hij wordt bedreigd door de racistische 'witte' man. Deze geeft enkel om persoonlijk gewin en is bereid alles en iedereen uit te roeien om de planeet voor eigen doeleinden te koloniseren.
Wat volgt is een nietsontziende strijd met eindeloze gevechtsscenes en ontploffende projectielen; de ene al wreder en langer dan de ander.
Uiteindelijk sleurt de gevluchte Avatarfamilie - die haar eigen stam uit lafheid verlaat - een andere stam mee in een uitzichtloze strijd met hypermodern oorlogsmateriaal.
Erg ethisch en hoogstaand is het allemaal niet en al even ongeloofwaardig in beeld gebracht als de met speren uitgeruste stam die de hoogtechnologische oorlog van de vijand aangaat.
Meer dan een spectaculair video-game wordt het nergens. De mooie onderwaterbeelden ten spijt....
Van een regisseur met de staat van dienst als James Cameron die al zovele geweldfilms heeft geregisseerd is natuurlijk niet veel meer te verwachten dan zulke uiterst negatieve en reactionaire kijk op de mens en samenleving.

Mr.Movies

Avatar

Avatar: The Way of Water is het vervolg van de eerst Avatar film uit 2009. Dit vervolg is weer geregisseerd, deels geschreven en geproduceerd door James Cameron.
In de film wordt Pandora opnieuw bedreigt door de Sky people, die uit zijn op wraak sinds hun laatste bezoek en het voornamelijk gemunt hebben op Jake Sully (Sam Worthington).
Jake moet zo samen met Neytiri (Zoe Saldana) en hun kinderen onderduiken om ze en de rest van hun Na’vi stam te beschermen. Hiervoor zoeken ze onderdak bij de waterstam van de Na’vi. Hier moeten ze eerst de regels en gebruiken van deze stam respectvol zien te leren, om verder niet op te vallen en niet voor verdere problemen te zorgen.
Voor dit vervolg heeft James Cameron samen met de andere schrijvers een goed en passend verhaal weten te bedenken, om zo nieuwe onbekende delen van Pandora te introduceren. Jake en zijn familie moeten nu de nieuwe manieren van leven leren bij de waterstam. Om weer opnieuw trainingen in de film te verwerken, kan het wat herhaaldelijk aanvoelen. De meeste van deze trainingen worden wel sneller verteld en geleerd vergeleken de eerste film. De film weet zo niet langdradig over te komen met weer allerlei verschillende trainingen van de waterstam. Het is soms wel apart om personages ineens hun nieuwe trucjes zo snel en simpel te zien doen, zonder dat je als kijker echt hebt gezien hoe ze dit precies geleerd hebben in de film. James Cameron heeft verder nog drie nieuwe Avatar films in de planning staan, maar of dit aantal nu echt nodig is, blijft nog de vraag.
Voor deze film heeft James Cameron ook wat aspecten uit zijn eerdere, geregisseerde films zoals Aliens en Titanic hergebruikt. Zo doen de militaire schurken wel denken aan de militaire uit Aliens en de zinkende schepen in het water doen dan weer denken aan Titanic.
Met de eerste Avatar film wist James Cameron de filmtechnieken in de filmwereld op unieke manieren te veranderen. Met dit dertien jaar latere vervolg weet hij dit opnieuw te doen. In het begin van deze nieuwe film blijft hij wel bij de vertrouwde, bekende beelden en omgevingen uit de eerste film. Wanneer de film eenmaal bij het water en de waterstam komt, weet Cameron de film echt op zijn nieuwe film manieren te veranderen. In de dertien tussen de twee Avatar film heeft James Cameron zich beziggehouden met het verbeteren van bepaalde filmtechnieken en dan vooral filmtechnieken in en onder water. Hiervoor heeft hij zelfs een nieuwe filmcamera laten ontwerpen en bouwen. Zo heeft hij bijvoorbeeld manieren gevonden om motion capture onder water vast te leggen. Door deze manier van motion capture kunnen de acteurs nu ook onder water hun emoties en nog beter hun lichaamshoudingen tonen. De film in 3D zien maakt de scenes onder water ook mooier en toont meer geloofwaardig de omgeving en dieptes van deze nieuwe onder water gebieden. Zo voelt het soms alsof je als kijker ook bij de personages in het water bent.
Verder heeft James Cameron ervoor gekozen deze nieuwe Avatar film in een hogere framesnelheid vast te leggen. Deze manier werkt goed in de scenes onder water, waar de Na’vi samen zwemmen en verder leven met de nieuwe mysterieuze zeewezens in Pandora. In scenes uit het water kan dit wel wat apart overkomen en lijkt het alsof je de film per ongeluk op een versnelde manier afspeelt.
Het verhaal concentreert zich deze film veel op Jake en Neytiri hun kinderen. De jonge acteurs die deze rollen spelen, hebben zo tijd in de film. Van deze nieuwe, jongere filmcast weet Britain Dalton de film goed te dragen als de tweede zoon, die gelijk probeert te zijn zoals zijn vader en oudere broer. Kate Winslet maakt sinds Titanic ook een comeback in een Cameron film. Ze weet haar rol als een hoog figuur in de waterstam goed neer te zetten. Voor deze rol heeft ze ook het adem inhouden record van Tom Cruise verbroken. Ze wist haar adem langer dan zeven minuten in te houden.
Sam Worthington moet in dit vervolg naast leider van zijn stam nu ook de vader van zijn familie spelen. Deze twee verschillende rollen weet hij goed naast elkaar neer te zetten, maar doet er verder niet echt iets bijzonders mee. Zoe Saldana eindigt ook meer op de zijlijn in dit vervolg. De verdere, terugkerende personages in dit vervolg zoals Sigourney Weaver en Stephen Lang komen op een geloofwaardige en acceptabele manier terug in dit vervolg. Het is soms alleen wat apart om Sigourney als een actrice in haar zeventig een betere wetende tiener te zien spelen.