A Separation

A Separation (2011)

Lies may lead to truth.

Intens, onontkoombaar en complex. De Iraanse winnaar van de Gouden Beer is een van de beste films van dit jaar.
play

8,3 details

  • 123 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Iran
123 Min Iran

A Separation, of Jodaeiye Nader az Simin, zoals de film eigenlijk heet, volgt Simin, een vrouw die samen met haar man Nader en dochter Termeh, Iran wil verlaten. Haar man wil zijn vader, die Alzheimer heeft, echter niet alleen achterlaten en vindt dus dat ze moeten blijven. Simin besluit hierop van haar man te scheiden, maar haar verzoek wordt afgewezen, waarop ze bij haar moeder intrekt. Ze laat haar dochter achter bij Nader en diens vader. Nader weet niet hoe hij hiermee om moet gaan, en huurt een jonge vrouw in om op zijn vader te passen. Waar hij zich niet bewust van is, is dat het meisje dat hij inhuurt zwanger is en zonder toestemming van haar man werkt. Zo raakt Nader verstrengeld in een web van leugens, manipulaties en confrontaties. Dat de film indruk heeft gemaakt blijkt wel uit de prijzen die hij won op het Internationale Filmfestival van Berlijn. Daar is Jodaeiye Nader az Simin de allereerste film in het zestigjarige bestaan van het festival die maar liefst drie Beren won

Alt titel
Jodaeiye Nader az Simin
Regie
Asghar Farhadi
Cast
Babak Karimi, Marila Zare'i, Shahab Hosseini, Peyman Moaadi, Shirin Yazdanbakhsh, Leila Hatami, Sareh Bayat, Sarina Farhadi, Ali-Asghar Shahbazi, Kimia Hosseini, Sahabanu Zolghadr, Mohammadhasan Asghari, Shirin Azimiyannezhad, Hamid Dadju, Mohammad Ebrahimian.
Budget
$ 800.000
Release
15.03.2011
Release NL
11.08.2011
Release DVD
13.12.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Asghar Farhadi | Cast: Peyman Moaadi (Nader), Leila Hatami (Simin), Sareh Bayat (Razieh), Shahab Hosseini (Hodjat), e.a. | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2011

Hoe realistisch en intens een drama ook kan zijn, ergens in het verhaal is meestal wel een gebeurtenis ingebouwd om personages op scherp te zetten en ruzies te laten escaleren. Want hoe kan alle ellende nou ontstaan zonder een duidelijke vonk? Het meesterlijke van het Iraanse A Separation is dat zo’n kantelpunt niet valt aan te wijzen. Het scenario, waarin de situatie steeds verder uit de hand loopt, zit zo briljant in elkaar dat er geen ontkomen meer aan is. In de puinhoop zijn nergens daders te vinden, alleen slachtoffers. Een deprimerender en verstikkender beeld van de maatschappelijke situatie in zijn land had regisseur en scenarist Asghar Farhadi niet kunnen bedenken.

De film opent met het besluit van hoofdpersoon Nader om in Iran te blijven. Als er al een oorzaak voor alle problemen die zullen volgen is, is dat het. Naders vrouw Simin wil echter weg uit Iran en voelt zich geforceerd om haar man te verlaten als die op het laatste moment toch blijft om voor zijn zieke vader te zorgen. Omdat Nader moet werken om zichzelf en zijn dochter Termeh te onderhouden, huurt hij huishoudster Razieh in om op zijn vader te passen. Wat hij niet weet, is dat de nieuwe hulp haar werk achter de rug van haar werkloze man om doet. Ieder personage heeft zo zijn goede bedoelingen, maar door misverstanden en vooroordelen loopt de situatie op sluipende wijze uit de hand.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

A Separation Nieuwsberichten