nu in de bioscoop

Rocketman (2019)

The Only Way to Tell His Story is to live His Fantasy.

Reviews (2)

hQuinn

Avatar

Mijn verwachtingen werden niet ingelost. Rocketman wordt gepromoot als biopic/drama - en het dubbel te interpreteren musical fantasy; een omschrijving die ik helaas las als muzikale fantasie - maar het is echt een musical. Juist het genre wat mij geen bioscoopkaartje waard is.

Nadat men de eerste keer spontaan in collectief gezang uitbarstte met de verplichte dansers, kleurrijke decors en het typische gehuppel door verschillende locaties, moest ik me inhouden om de sporadisch gevulde zaal niet te verlaten. Met tegenzin besloot ik de film uit te zitten.

Vanwege het onderwerp en dezelfde regisseur legt men Bohemian Rhapsody en Rocketman al snel naast elkaar. Een vergelijking die niet echt op gaat. BR is een biopic waarin de nummers zijn verweven tijdens repetities, studio opnames en concertregistraties - of als achtergrond fungeren om een scène te illustreren. Die aanpak maakte de film boeiend waardoor het verhaal overeind bleef.

Je moet van musicals houden om Rocketman te kunnen waarderen. Aangezien ik het genre verfoei, raakte deze musicopic me totaal niet. Elke poging tot diepgang werd tenietgedaan door het hoge musicalgehalte. Weliswaar toont RM wat rauwere scènes, maar door deze in luchtige musicalstijl weg te moffelen, ontbreekt het hen aan impact. Het komt gewoonweg niet binnen.

Niettemin wordt er prima geacteerd. Met name de laatste scène met I'm Still Standing als doorgang was bijzonder aardig uitgevoerd - of wellicht was ik, na diverse keren te gaan verzitten, blij dat de end credits eindelijk naderden.

Na deze jolige, kortzichtige en flamboyant lege musical weet ik nog steeds bitter weinig over Elton John. Wellicht voer voor de echte fans en liefhebbers van dit genre. Voor mij niet meer dan een tijdverspillende tegenvaller.

Mr.Movies

Avatar

Rocketman is een nieuwe verfilming van een biografie. De film is geregisseerd door Dexter Fletcher, de regisseur van Eddie the Eagle.

De film gaat over de biografie van Reginald Kenneth Dwight, die meer bekend is onder zijn artiestennaam: Elton John. Elton John wordt in de film gespeeld door Taron Egerton. De film wordt verder geproduceerd door Elton John. De film concentreert zich op de ups en downs in het leven van Elton John. Hoe hij in zijn kindertijd toch altijd het gevoel had dat hij niet genoeg liefde kreeg van zijn ouders en dan helemaal weinig van zijn vader.

Wanneer hij toont dat hij een muzikaal talent heeft, wordt hij door zijn ouders naar een speciale school getuurd voor muziek. Op deze school ontmoet hij Bernie Taupin (Jamie Bell), die goed is met het bedenken en schrijven van songteksten. Zo raken de twee bevriend en weten ze door te breken in de muziekwereld. Elton John weet al snel vele mensen te raken met zijn unieke muziekstijl en teksten. Zo komt hij in aanraking met de positieve kanten van de muziekwereld zoals het geld en de fans, maar ook met de negatieve kanten zoals te veel alcohol en andere drugsgebruik. Deze verkeerde dingen deed hij om te proberen te ontsnappen aan zijn innerlijke eenzaamheid. Elton moet proberen de negatieve kanten te overwinnen om zo zijn eigen geluk te vinden voor zichzelf en zijn fans.

Dexter Fletcher heeft van deze biografie meer een musical gemaakt, want midden in de scenes schakelen ze vaak ineens over naar een liedje. Zo is deze film wat anders zoals bijvoorbeeld de muzikale biografie Bohemian Rhapsody van vorig jaar. Dexter Fletcher heeft het regie werk van deze film ook overgenomen, nadat regisseur Bryan Singer de verkeerde kant op ging en door de studio werk ontslagen. Dexter heeft zijn fouten weer recht gezet en die film afgemaakt.
Met Rocketman heeft hij zo de kans gekregen om eigenhandig een muzikale biografie te maken. Door van deze biografie meer een musical te maken dan een biografie heeft hij de kans gepakt om beide gelijke soort films toch op een andere manier neer te zetten. Met Bohemian Rhapsody hebben ze het verder ook veilig gespeeld en zijn ze niet te diep ingegaan op de negatieve kanten van Freddie Mercury zijn leven. Met Rocketman hebben ze deze stap wel meer durven te maken en laten wat duistere tijden zien uit Elton John zijn carrière, maar hier krijg je als kijker ook de benodigde uitleg bij terug te zien, om te begrijpen waarom deze dingen zijn gebeurd in zijn leven.

Bij vele biografie verfilmingen over bekende muziekartiesten is de artiest waar de biografie overgaat vaak al overleden, maar Elton John leeft nog steeds. De film eindigt ergens rond 1990 en mist zo wat gelukkige momenten van Elton zijn tegenwoordig dagelijkse leven. Als ze wat minder tijd aan alle duistere kanten in het script hadden besteed, was er genoeg tijd overbleven voor bijvoorbeeld de ontmoeting van zijn partner, hoe hij aan zijn eigen gezin begint of hoe hij liefdadigheid acties steunt.

Door deze biografie als een musical af te spelen, krijg je als kijker eigenlijk ook de kans om de liedjes mee te zingen of anders op de beat mee te tikken met je handen of voeten. Bij Bohemian Rhapsody hebben ze gebruik gemaakt van Freddie Mercury zijn audio fragmenten waarop Rami Malek die de rol van Freddie Mercury speelde verder alleen op hoefde te playbacken. Taron Egerton en de rest van de cast zingen de liedjes van deze film wel echt zelf. Zo kunnen de liedjes wel wat anders klinken dan dat je ze kent. Dit heeft de cast de kans gegeven om de liedjes een beetje op hun eigen manier neer te zetten.
Taron Egerton en Elton John hebben voor deze film ook al samengewerkt in de film Kingsman: The Golden Circle. Elton John heeft Taron Egerton ook geadviseerd om zijn persoonlijkheid niet volledig te kopiëren, maar er een beetje zijn eigen versie van te maken. Zo weet Taron Egerton de rol op een goede en eigen manier neer te zetten.