Mocros

Mocros (2011)

7,2 details

  • 75 Min
  • Documentaire
  • Nederland
75 Min Nederland

Een observerende film over vijf jongens van Marokkaanse afkomst in Rotterdam. Gefilmd vanaf 2003 tot 2011 in een periode van toenemende spanning tussen immigranten en de oorspronkelijke Nederlandse bevolking. De film is gemaakt vanuit het point of view van de Marokkaanse jongens.

Regie
Roy Dames
Release
10.11.2011
Release NL
10.11.2011

Filmtotaal Recensie

Regie: Roy Dames | Cast: Tomaz, Yussuf, Hamid, Soufian, e.a. | Speelduur: 75 minuten | Jaar: 2011

De Marokkaanse jeugd voert een aanhoudende strijd tegen vooroordelen en stigma’s. De vraag hoe deze groep tegen zichzelf aankijkt is onderwerp van de documentaire Mocros. Filmmaker Roy Dames zette al eerder zijn tanden in heftige onderwerpen als loverboys, uitgeprocedeerde asielzoekers, daklozen en straatcriminelen. Dames filmt vanuit het gezichtspunt van zijn onderwerpen en beziet als een vlieg op de muur hun situatie. Voor zijn nieuwste project volgde de documentairemaker ruim acht jaar lang een groep jonge Marokkanen in Rotterdam. Hoe staan ze in het leven? Maken ze hun dromen waar? Of zitten ze in de vicieuze cirkel waarbij snel geld en materiële status het doel is en criminaliteit en een lakse houding de middelen die dit heiligen?

Mocros is het officieuze vervolg op Dames’ eerdere project Ik Ben Mohammed uit 2005, waarin een aantal van dezelfde jongens voorbij kwam. Alle stereotypen lijken klakkeloos te worden afgevinkt. Een postbedrijf weigert een Marokkaanse sollicitant, waarbij zijn afkomst wellicht een rol heeft gespeeld. Een geestdriftige jongerenwerker probeert op zijn beurt de jongens op het rechte pad te houden, maar lijkt te vechten tegen de bierkaai. De door de wol geverfde drugsdealer Tomaz laat zich na de laffe moord op zijn broer niets meer maken en is in een onontkoombare spiraal van geweld en criminaliteit beland. Een louche baas van een uitzendbureau steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en verwoordt de vooroordelen die in de maatschappij leven. Dames komt steeds met tussenposes van enkele jaren bij de jongens terug. Over wat er in die tussentijd met ze is gebeurd laten ze zich maar mondjesmaat uit.