7,2 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Frankrijk
105 Min Frankrijk

Een ziekenhuis in Haifa, twee vrouwen bevallen in het midden van bombardementen. Een van hen is een Franse Joodse, de andere een Palestijnse moeder. Allebei krijgen ze een zoon. Joseph en Yacine. Achttien jaar later start Joseph zijn dienstplicht bij het Israëlisch leger. Daar wordt bij een bloedtest ontdekt dat hij niet de biologische zoon van zijn ouders is en dat hij bij zijn geboorte verwisseld werd met Yacine. Een verhaal dat misschien onwaarschijnlijk lijkt, maar dat uiteindelijk zo herkenbaar wordt in de manier waarop deze onthulling het leven van beide families ingrijpend verandert en hen dwingt hun eigen identiteit, waarden en overtuigingen vanuit een totaal nieuw licht te bekijken.

Regie
Lorraine Levy
Cast
Emmanuelle Devos, Bruno Podalydès, Mehdi Dehbi, Jules Sitruk, Pascal Elbé, Khalifa Natour, Areen Omari, Mahmoud Shalabi, Noa Manor, Ezra Dagan, Tamar Shem Or, Marie Wisselmann, Shira Naor, Tomer Offner, Diana Zriek.
Release
02.04.2012
Release NL
12.07.2012
Release DVD
06.11.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Lorraine Levy | Cast: Emmanuelle Devos (Orith Silberg), Jules Sitruk (Joseph Silberg), Mehdi Dehbi (Yacine Al Bezaaz), Areen Omari (Leïla Al Bezaaz), Khalifa Natour (Saïd Al Bezaaz), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2012

De dokter biedt namens het voltallige ziekenhuispersoneel zijn excuses aan. Achttien jaar geleden is er ten tijde van de bombardementen in het ziekenhuis in Haifa een foutje gemaakt. In de hectiek van de ontruiming zijn twee baby’s (Joseph en Yacine) omgewisseld en daardoor bij de biologische ouders van de ander terechtgekomen en opgegroeid. De verslagenheid is groot. De twee vaders verlaten vrijwel direct boos en onthutst de spreekkamer, terwijl de twee moeders toenadering zoeken tot elkaar om hun verdriet te verwerken. De situatie wordt nog eens extra bemoeilijkt door het feit dat Joseph een joodse Israëliër is en Yacine een Palestijn uit de Westelijke Jordaanoever. Hoe handelen beide families met het idee dat ze een kind van de ‘vijand’ hebben opgevoed?

Dat is de voornaamste vraag in Le Fils de l’Autre. De Franse scenarioschrijfster en regisseuse Lorraine Levy is zich ervan bewust dat ze de vinger op de zere plek legt. Interessant is de thematiek zeker. Want in hoeverre kunnen de families politieke geschillen buiten de woonkamer houden? Niet, is het antwoord. Toch waakt Levy heel duidelijk voor een politieke stellingname en is het helder wat Le Fils de l’Autre volgens haar in de eerste plaats moet zijn: een gezinsdrama dat de emotionele impact van deze nachtmerrie verkent. Het Israëlisch-Palestijnse conflict voorziet het geheel alleen van een drukkende context die van het toenaderingsproces tussen de Joodse en Palestijnse families een hobbelige weg maakt.

videotrailers & clips