Silent City (2012)

Passion doesn't need a language

Het welbekende Lost in Translation-gevoel in een constante geur van vis.
play

6,0 details

  • 90 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Nederland
  • Luxemburg
  • België
90 Min Nederland

Rosa, een jonge Westerse vrouw slaagt erin stage te mogen lopen bij een wereldberoemde meesterkok, die in Tokyo een gelauwerd visrestaurant beheert. Uiteraard hoopt zij zich de ‘geheimen’ van de meester eigen te kunnen maken. Zij wordt echter niet in de kookkeuken zelf geplaatst maar in een ruimte waar de vis wordt schoongemaakt en waar ze helemaal op zichzelf wordt teruggeworpen. Wekenlang snijdt ze zwijgend dode vissen van hun graat, want zolang ze zich de taal noch het denken van haar leermeester eigen maakt, kan ze hem slechts imiteren. Als ze besluit om in de avonduren wat te gaan bijverdienen, beginnen het gebrek aan communicatie, de onzekere positie in de keuken en de innerlijk gevoerde gesprekken haar parten te spelen.

Regie
Threes Anna
Cast
Laurence Roothooft, Yuki Iwamoto, Hubert Fermin, Shinji Otani, Makoto Makita, Gen Shimaoka, Ayako Kobayashi, Toshimitsu Sato, Yosuke Kajima, Riku Takumiya, Yukari Uekawa, Tetsuya Sato, Kenichi Sano, Atsushi Shimizu, Michihiro Koseki.
Release
04.10.2012
Release DVD
22.01.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Threes Anna | Cast: Laurence Roothooft (Rosa), Ayako Kobayashi (Aki), Yukari Uekawa (Nina), Makoto Makita (Master Kon), Shinji Otani (Suzuki), e.a.| Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2011

Degenen die Silent City zonder voorkennis bekijken en niet opletten bij de openingstitels, krijgen na het eerste kwartier een mooie verrassing als hoofdpersonage Rosa dan voor het eerst in het Nederlands spreekt en daarmee de nationaliteit van zichzelf en de film onthult. In de voorafgaande tijd is te zien hoe dit meisje in de leer gaat bij een beroemde Japanse chef-kok in zijn visrestaurant in Tokio en wordt er louter Japans en kleine beetjes Engels gesproken. Door de introductie van Rosa achterwege te laten, wordt de kijker net zo hard in het diepe gegooid als deze hoofdpersoon; we begrijpen immers net zo weinig van de Japanse instructies die ze krijgt, raken net zo gefrustreerd dat niemand behoorlijk Engels spreekt en zien met dezelfde lede ogen aan dat het werk dat haar gegeven wordt haar weinig nieuws leert. En dat alles zonder een woord Nederlands.

De achtergrond van Rosa wordt nauwelijks benoemd, maar het is duidelijk dat ze gewend is een serieuze rol in de restaurantkeuken te vervullen. In Tokio komt ze echter niet verder dan het snijden en schoonmaken van vis. Dermate kleine visjes dat ze op een zeker punt dolblij is als ze mag overstappen op de iets grotere vissen. Wegkwijnend achter een snijtafel in een permanente geur van vis, begint Rosa na een tijdje uit pure desillusie zelfs tegen de vissen te praten; als gesprekspartners doen die immers niet onder voor haar Japanse collega’s. De film verliest Rosa geen moment uit het oog en houdt de kijker constant in haar geïnteresseerd. Gelukkig zonder dingen voor te kauwen of een voice-over te gebruiken. In plaats daarvan is het de stilte die overheerst, waarbinnen de Vlaamse debutante Laurence Roothooft een erg overtuigende hoofdrol weet neer te zetten.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Silent City

acties