Inch'Allah

Inch'Allah (2012)

6,1 details

  • 102 Min
  • Drama
  • Canada
  • Frankrijk
102 Min Canada

Cinéma Inch'Allah! vertelt het verhaal van vier filmmakende dertigers door het volgen van het productieproces van hun nieuwste film. Sinds hun jeugd zijn Mohamed, Farid, Noon en Reda er dankzij een ongelooflijk enthousiasme in geslaagd de productie van meer dan dertig low-budget langspeelfilms - waarin ze vaak zelf de hoofdrollen vertolken - te voltooien. Hun films zijn niet alleen de som van hun eigen angsten en verlangens, maar ook een manier om een beeld van zichzelf te projecteren ten opzichte van hun eigen, Brussels-Marokaanse, gemeenschap en de buitenwereld. Maar er is veel veranderd sinds hun puberteit... Als één van hen besluit om een radicaal andere wending te geven aan zijn leven, worden hun vriendschap en de toekomst van hun gezamenlijke filmcarrière bedreigd...

Regie
Anaïs Barbeau-Lavalette
Cast
Carlo Brandt, Yousef 'Joe' Sweid, Sabrina Ouazani, Yoav Donat, Evelyne Brochu, Sivan Levy, Hammoudeh Alkarmi, Zorah Benali, Marie-Thérèse Fortin, Ahmad Massad, James Garson Chick.
Release
08.09.2012
Release NL
28.03.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Anaïs Barbeau-Lavalette | Cast: Evelyne Brochu (Chloe), Sabrina Ouazani (Rand), Sivan Levy (Ava), Yousef Sweid (Faysal), e.a. | Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2012

Al lang voor het Joodse volk halverwege de jaren veertig van de vorige eeuw een eigen staat van de Verenigde Naties ‘cadeau’ kreeg, was het hommeles tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Het conflict duurt tot vandaag de dag voort en een tweestatenconstructie lijkt eigenlijk de enige oplossing voor beide bevolkingsgroepen. Gelukkig helpen filmmakers ons bij het bepalen van een standpunt, dat redelijkerwijs helemaal niet in te nemen valt. Beide groeperingen claimen hetzelfde gebied en voor beide gezichtspunten valt een heleboel te zeggen. Aanvankelijk was er, ook in de filmwereld, na de verwoestende wreedheden van de Holocaust veel aandacht voor de positie van de Joodse bevolking. Het laatste decennium krijgt echter ook het Palestijnse volk een stem op het witte doek. Toch wordt het clichématige beeld van de machtige Israëlische bezettende legermacht en de terroristische Palestijnse oppressie ook door veel filmregisseurs moeiteloos overeind gehouden. Het dramatische Canadees-Franse Inch'Allah nuanceert weinig en bivakkeert ondanks een brede opzet voornamelijk in één kamp.

Met een westerse bril wordt de schrijnende situatie in een Palestijns vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever bezien. De bevolking leeft op een enorme vuilnisbelt en kijkt aan tegen een gigantische muur die de Israëliërs hebben opgetrokken. De graffiti op het beton maakt duidelijk dat wat sommige Palestijnen betreft er nauwelijks verschil is tussen het naziregime en het Israëlische leger. De schrijnende situatie wordt machteloos gadegeslagen door de Canadese verloskundige Chloe. Dagelijks moet ze op weg naar haar werk door de strenge controles van de grenspost die wordt bemand door haar Israëlische buurvrouw Ava. Chloe werkt in een geïmproviseerde hulppost van de UNHCR, waar ze in contact komt met de zwangere Palestijnse Rand, wier man wegens terroristische daden in de gevangenis zit. De positief ingestelde Rand wil haar aanstaande kind Mika noemen, naar de populaire Brits-Libanese popzanger die zorgeloos ‘relax, take it easy’ zingt. Chloe raakt steeds meer emotioneel betrokken bij Rands gezin en belandt hierdoor in de strijd tussen Palestijnen en Joden.

videotrailers & clips