Kon-Tiki

Kon-Tiki (2012)

Real adventure has no limits.

Reviews (1)

Martinvr

Avatar

Kon-tiki vertelt het verhaal van de meest legendarische expeditie van Thor Heyerdahl, namelijk zijn zeereis van Peru naar Polynesië. Meer dan 50 jaar nadat de documentaire uitkwam, durven Joachim Roenning & Espen Sandberg het aan om het verhaal te verfilmen, met een positief resultaat.
Pål Sverre Hagen laat in het begin van de film meteen de echte Thor Heyerdahl zien, de avontuurlijke en koppige antropoloog die nergens voor terugdeinst. Gedurende de film houdt hij dit goed vast maar worden ook de andere kanten van Thor op een geloofwaardige manier getoond. Ook de rest van de cast weet de personages van begin tot eind geloofwaardig te vertolken. De personages zijn wel beter te begrijpen als je van te voren wat background informatie kent. Het is daarom aan te raden om even rond te kijken op de website www.kontikidefilm.nl. Op de ‘crew’ pagina worden de bemanningsleden namelijk toegelicht met een korte biografie.
Het feit dat de personages niet helemaal worden uitgediept is overigens een plus punt van de film als je het mij vraagt, de focus ligt echt op het verhaal: het doel van de expeditie en de reis hier naartoe, hetgeen waar de hele expeditie om draait. Dankzij de vele spannende gebeurtenissen die de bemanning van de Kon-tiki meemaakt, verveelt de film op geen enkel moment. Je wordt meegenomen in het avontuur, waardoor je je op sommige momenten bijna ‘part of the crew’ voelt.

Het is het zeker waard om wat extra te betalen om Kon-tiki in de bioscoop te zien. Op deze manier komen de prachtige beelden op zee goed tot hun recht en dragen de geluidseffecten en de achtergrondmuziek goed bij aan de beleving van de film.