Kon-Tiki (2012)

Real adventure has no limits.

Biopic over etnoloog en Oscarwinnaar Thor Heyerdahl hinkt op te veel gedachten. Het realisme moet het dikwijls afleggen tegen de heroïek en het doorzettingsvermogen.
play

6,8 details

 • 118 Min
 • Actie
 • Avontuur
 • Biografie
 • Drama
 • Historisch
 • Verenigd Koninkrijk
 • Noorwegen
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Zweden
118 Min Verenigd Koninkrijk

De film vertelt het verhaal van de legendarische Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdal. Hij reisde samen met zijn vrouw, kinderen en een vijftal onervaren bemanningsleden op een balsahouten vlot in 1947 van Peru naar Polynesië, om te bewijzen dat Zuid-Amerikanen zich in Polynesië hadden gevestigd.

Regie
Joachim Roenning
Espen Sandberg
Cast
Pål Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro, Peter Wight, Tobias Santelmann, Gustaf Skarsgård, Agnes Kittelsen, Manuel Cauchi, Søren Pilmark, Odd Magnus Williamson, Jo Adrian Haavind, Eilif Hellum Noraker, Katinka Egres, Eleanor Burke, Jo Hannah Emblem Rønning, Sam Chapman, Tarang, La-Oug, Elisabeth Matheson, Amund Hellum Noraker, Jonas Heier Straumsheim, Edward Kling, Kasper Arneberg Johnsen.
Budget
$ 16.600.000
Release
24.08.2012
Release NL
04.04.2013
Release DVD
17.09.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Joachim Rønning en Espen Sandberg | Cast: Pål Sverre Hagen (Thor Heyerdahl), Anders Baasmo Christiansen (Herman Watzinger), Jakob Oftebro (Torstein), Tobias Santelmann (Knutt), Odd-Markus Williamson (Erik), Gustaf Skarsgård (Bengt), Agnes Kittelsen (Liv Heyerdahl), e.a. | Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2012

Thor Heyerdahl was zesendertig toen hij begin 1951 als enige Noor in de Oscargeschiedenis in de prijzen viel voor zijn documentaire Kon-Tiki. De Noorse etnograaf ondernam met een handjevol mannen en op een balsahouten vlot een gevaarlijke missie van duizenden kilometers over de Stille Oceaan. Heyerdahl wilde aantonen dat de Polynesiërs afstamden van de Zuid-Amerikanen en niet, zoals destijds gedacht werd, van Aziaten. De enige manier voor Heyerdahl om zijn gelijk te halen was het nabootsen van de lange tocht die de voorouders van de Polynesiërs moesten hebben afgelegd. De wetenschapper filmde zijn reis en noemde zijn vlot, boek en documentaire naar de oude benaming van de zonnegod van de Inca’s: Kon-Tiki. Het is eveneens de titel van de biopic die Joachim Rønning en Espen Sandberg over Heyerdahls tocht maakten en waarmee ze een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film binnenharkten.

De Noorse filmbiografen laten ons kennis maken met een bevlogen wetenschapper die het licht ziet na een lang verblijf met zijn vrouw op een Polynesisch eiland. Heyerdahl ziet culturele en folkloristische overeenkomsten tussen de lokale bevolking en de Zuid-Amerikanen. Eenmaal terug op het vasteland lukt het de wetenschapper niet om de wetenschappelijke autoriteiten zijn theorieën aan te smeren, laat staan geld los te peuteren om zijn onderzoek uit te voeren. Vrouwlief zit inmiddels weer veilig in Noorwegen, maar de onverschrokken Heyerdahl vindt in de Duitse Herman Watzinger een geldschieter voor zijn project. Gebruikmakend van dezelfde technieken als anderhalf millennium eerder, bouwt de Noor een gigantisch houten vlot, waarmee hij samen met Watzinger, een jeugdvriend en drie andere bemanningsleden de tocht van de vermeende voorouders van de Polynesiërs hoopt na te bootsen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Kon-Tiki Nieuwsberichten

 • Trailer 'Kon Tiki'

  Trailer 'Kon Tiki'

  Bram de Groot,

  De biografische avonturenfilm over de ontdekkingsreiziger Thor Heyerdal.

Laatste reacties

Tarkus

"...Interessant verhaal, maar de film op zich is minder goed geslaagd. Actie is nihil, en avontuurlijk......"

Banned

"...Dubbele Post..."

Kon-Tiki

acties