Gangs of Wasseypur
Een ander soort geluid uit Bollywood, dit geweldige en gewelddadige gangsterepos.
play

7,8 details

  • 320 Min
  • Actie
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • India

De strijd tussen een Sultan en Shadid Khan leidt tot de verbanning van Khan uit Wasseypur, en een dodelijke vete die drie generaties duurt.

Regie
Anurag Kashyap
Cast
Manoj Bajpai, Piyush Mishra, Tigmanshu Dhulia, Nawazuddin Siddiqui, Jameel Khan, Jaideep Ahlawat, Huma Qureshi, Rajkummar Rao, Richa Chadda, Zeishan Quadri, Vipin Sharma, Satyakam Anand, Aditya Kumar, Vineet Singh, Mukesh Chhabra, Sankalp Acharekar.
Release
22.06.2012
Release NL
17.10.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Anurag Kashyap | Cast: Manoj Bajpai (Sardar Khan), Nawazuddin Siddiqui (Faizal Khan), Richa Chadda (Nagma Khatoon), Huma Qureshi (Mohsina), Piyush Mishra (Nasir), Reema Sen (Durga), Danish Khan (Vineet Singh), Tigmanshu Dhulia (Ramadhir Singh) e.a. | Speelduur: 320 minuten | Jaar: 2012

De Indiase cinema kent een rijke geschiedenis, die naast de Bollywoodindustrie uit Mumbai ook vele lokale filmtradities kent, van de Keralese films van Adoor Gopalakrishnan tot de in het westen meest erkende Bengaalse werken van Satyajit Ray. Ten opzichte van China en Japan verbleekt echter de erkenning van India in de westerse filmwereld. Dat heeft deels te maken met de miskenning van Bollywood als goedkope kitsch. Gangs of Wasseypur komt voort uit die filmindustrie van Mumbai, maar heeft op het kleurrijke palet na meer gemeen met westerse misdaadfilms dan met de vrolijke musicals die nog altijd het gros van de Bollywoodproducties vormen.

Die musicals komen oorspronkelijk voort uit de Indiase theatertraditie, waarin zang en dans een veel belangrijkere en dominantere rol speelden dan in het westerse theater. Vrolijke kitsch voerde echter niet altijd de boventoon in Bollywood. Acteur-regisseurs Raj Kapoor en Guru Dutt maakten bijvoorbeeld in de jaren vijftig expressionistisch geschoten, serieuze musicals waarin sociale problemen in de jonge Indiase samenleving (pas in 1947 onafhankelijk) werden aangekaart. En de personages van Amitabh Bachchan in titels als Sholay vochten in plaats van dat ze zongen. In de jaren negentig maakte Mani Ratnam enkele films over terrorisme in het moderne India, maar ook daar zaten vrolijke muzieknummers in.

videotrailers & clips