600 Miles (2015)

Een Oscarnominatie is wat te hoog gegrepen, maar een sterk drama over de Amerikaans-Mexicaanse wapensmokkel is deze Mexicaanse inzending zeker.
play

6,8 details

  • 85 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Mexico
  • Verenigde Staten
85 Min Mexico

Arnulfo Rubio, een jonge Mexicaan, smokkelt samen met een gringo die nauwelijks ouder is dan hem wapens vanuit Arizona naar Mexico voor een drugskartel. Arnulfo weet echter niet dat hij al een tijdje in de gaten wordt gehouden door agent Hank Harris van de ATF, een agentschap dat berucht is om hun dubieuze methodes als het gaat om de bestrijding van de Mexicaanse drugskartels. Op een dag maakt Harris echter een noodlottige vergissing waardoor Arnulfo in paniek raakt en Harris in gijzeling neemt.

Alt titel
600 Millas
Regie
Gabriel Ripstein
Cast
Tim Roth, Kristian Ferrer, Monica del Carmen, Julian Sedgwick, Craig Oldfather, Noé Hernández, Harris Kendall, Greg Lutz, Harrison Thomas, Tad Sallee.
Release
06.02.2015
Release NL
03.12.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Gabriel Ripstein | Cast: Tim Roth (Hank Harris), Kristyan Ferrer (Arnulfo Rubio), Harrison Thomas (Carson), Noé Hernández (Martín) e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2015

Vanuit de Verenigde Staten worden jaarlijks duizenden vuurwapens Mexico in gesmokkeld om de drugskartels te bewapenen. De Amerikaanse wapenautoriteit ATF lanceerde verschillende initiatieven om de wapensmokkel tegen te gaan, maar allemaal met weinig succes. Eén van die initiatieven is operatie ‘Fast and Furious’, waarbij de ATF de smokkel toestaat om de wapens naar de kartels te kunnen traceren. 600 Miles speelt zich af tijdens die operatie. Het is het regiedebuut van schrijver Gabriel Ripstein, en de Mexicaanse inzending voor de Oscars.

De problematiek van de situatie wordt al in de openingsscène duidelijk. Wapenhandel is in Mexico streng gereguleerd, maar daar gaat men in de Verenigde Staten een stuk makkelijker mee om. Een jongen die er nauwelijks ouder uitziet dan eenentwintig winkelt op zijn gemak naar vuurwapens. De koopwaar ligt netjes uitgestald, en hij wordt keurig geholpen bij het maken van een keuze. Maar als hij bij het afrekenen van een paar pakken kogels ook sigaretten wil afrekenen moet hij toch eerst zijn legitimatie laten zien. Het doet de vraag rijzen bij wie de verantwoordelijkheid voor dit probleem eigenlijk ligt. Bij Mexico, die de kartels harder zou moeten aanpakken, of bij de Verenigde Staten, die met hun wapenwetten illegale wapenhandel mogelijk maken?

videotrailers & clips