Ferrari

Ferrari (2023)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Ferrari is een biografisch drama geregisseerd door Michael Mann, regisseur van Heat en The Insider.
Tijdens de zomer van 1957 bevindt ex-autocoureur Enzo Ferrari (Adam Driver) in een crisis. Een faillissement van zijn autobedrijf hang boven de lucht en zijn huwelijk met zijn vrouw Laura (Penélope Cruz) dreigt op de klippen te lopen, omdat ze hun enige zoon zijn verloren. Verder heeft Enzo een verborgen relatie met Lina Lardi (Shailene Woodley), met wei hij een andere zoon heeft, maar deze nog niet helemaal erkent.
Om alles weer op het rechte pad te krijgen neemt Enzo een gok en investeert veel geld en tijd in de hoop met zijn autobedrijf de racewedstrijd de Mille Miglia door Italië.
Regisseur Michael Mann had sinds zijn 24ste al een passie voor Ferrari ’s. Zo is hij als sinds 1993 bezig met het idee voor deze film. Zo had hij vele ideeën voor deze film. Dan met Robert De Niro in de hoofdrol, maar met tijd werd deze rol later door acteurs als Christan Bale of Hugh Jackman gecast. Uiteindelijk in 2022 kreeg Adam Driver de rol.
Het script is in deze dertig jaar geschreven door Troy Kennedy Martin, die het gebaseerd had op het boek van Brock Yates. Troy Kennedy Martin is in 2009 aan longkanker overleden en sindsdien lijkt er niet meer naar zijn uiteindelijke script te zijn gekeken, voor mogelijke, verdere aanpassingen.
Na deze 14 jaar hadden de regisseur en de producers toch wel naar het uiteindelijke script en idee kunnen hebben teruggekeken. In 14 jaar heeft het toch wat te lang stilgestaan. De uiteindelijke film heeft namelijk wel wat rommelige kanten, waar de film snel van korte scène naar scène spring. Hier krijgt je snel te veel informatie, waardoor sommige aspecten wel wat onduidelijk kunnen blijven tijdens de film. Naast het voorbereiden van de race, autocoureur en auto gaat de film ook veel over Enzo, zijn slechtlopende huwelijk en meer verborgen relatie. Door al deze verschillende aspecten uit Enzo Ferrari zijn leven kan de film soms wel wat meer onbepaald en zo toch wat langdradiger overkomen.
De castleden leveren aardig acteerwerk, maar door de meer onduidelijke, lange kanten van de film krijgt niet iedereen evenveel tijd om hun personages goed op te bouwen. Zo leert je bepaalde autocoureurs niet echt goed kennen en weet je niet altijd wie, wie is tijdens de race scènes. Hierdoor kun je je ook iets minder betrokken voelen bij het racen.
Michael Mann heeft de uiteindelijk film wel goed in beeld gebracht. Verder helpen de kostuums, kapsels en make-up goed met het plaatsen van de tijd waarin de film zich in afspeelt.