nu in de bioscoop

Minions: The Rise of Gru (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Minions: The Rise of Gru is het vervolg van de eerste Despicable Me spin-off Minions uit 2015. Dit vervolg is deels geregisseerd door Kyle Balda, die ook de eerste Minions film en derde Despicable Me 3 deels heeft geregisseerd.
De film speelt zich af in de jaren 70 en toont hoe de Minions de jonge Gru (stem van Steve Carell) hebben gevonden en voor hem zijn begonnen te werken. Zo proberen ze hem te helpen met zijn duistere plannen de gemeenste schurk te worden die de wereld ooit gekend heeft.
Gru probeert zich aan te melden bij de schurken groep waar hij al vanaf nog jongere leeftijd fan van is. Gru wordt alleen door zijn jonge onervaren leeftijd niet serieus genomen door de andere schurken. Als Gru dan een object steelt waar de groep schurken de wereld mee proberen over te nemen, krijgt Gru deze schurken kwaad achter zich aan. Wanneer Gru het gestolen object zelf wil gebruiken voor zijn kwade plannen leert hij dat dankzij een Minion het object kwijt is geraakt. Gru en dan vooral de Minions moeten het verloren object zien terug te vinden voor het weer in de handen van de kwade schurken belandt.
De eerste Minions spin-off kwam al snel meer over als een kinderfilm dan echt een familiefilm zoals de Despicable Me films. Verschillende promotiematerialen van deze film zoals de trailers laten zien dat Gru op een jonge leeftijd terug is in deze nieuwe film. Zo valt als kijker te verwachten dat deze film net als de Despicable Me films zal gaan overkomen. Helaas valt dit toch tegen, want ondanks zijn aanwezigheid in de film valt Gru toch weg halverwege de film. Zo eindigen ze toch weer meer met alleen de Minions op de voorgrond. Hierdoor eindigt de film uiteindelijk toch meer als een kinderfilm dan nog echt een familiefilm.
Het verhaal is verder ook wat rommelig geschreven door de vele gebeurtenissen en nieuwe personages die in de film naar voren komen. Op een punt lopen er zelfs drie verschillende verhaallijnen door elkaar heen. Dit maakt de film alleen maar lastiger te volgen voor zowel jong als oud. Jonge kijkers kunnen hierdoor ook hun interesse in de film verliezen.
Voor volwassen kijkers zitten er wat leuke verwijzingen in de film die terug linken naar de jaren 70 qua kleding die mensen droegen, wat voor haarstijlen ze hadden en naar wat voor muziek ze luisterde. Hiernaast blijkt de rest van de film toch meer bedoeld voor kinderen. Voor volwassenen is de film vaak meer onlogisch of voorspelbaar. Verder is deze film ook wat herhaaldelijk vergeleken de voorgaande films uit de filmserie.
Het komedie niveau is ook meer gericht op kinderen met vele scheet grappen net zoals dit ook veel in de eerste Minions film voorkwam. Zo valt deze film ook op dit gebied wat in herhaling. Voor een meer vermakelijke familiefilm kun je beter thuis met het gezin een Despicable me film terugkijken
De animatie van de film ziet er wel weer goed en herkenbaar uit, maar hier wordt verder weinig bijzonders of nieuws meer gedaan. Alleen wat van de nieuwe schurken hebben een mooie animatie vorm, maar van deze meeste krijg je weinig te zien of echt te leren wie ze zijn. Als ze voor wat minder nieuwe personages hadden gekozen, hadden sommige wat sterken naar voren kunnen zijn gekomen in deze film.
De meeste stemacteurs krijgen door dezelfde reden ook weinig kansen om met hun stem acteerwerk wat bijzonders te doen. Steve Carell probeert in deze film alleen wat jonger en meer beginnend over te komen als Gru. Naast hem weten Taraji P. Henson en Alan Arkin even het spotlight te stelen met het inspreken van de schurken die ze in de film spelen. Andere grote namen zoals Jean-Claude Van Damme, Michelle Yeoh en Danny Trejo belanden verder ook op de achtergrond, omdat hun personages niet veel krijgen te doen in de film. Sommige komen op wat kleine komische momenten na verder ook wat onnodig over.