Morbius

Morbius (2022)

The line between hero and villain will be broken.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Morbius is een nieuwe actiethriller geregisseerd door Daniel Espinosa, de regisseur van Life en Safe House.
De film gaat over biochemicus dr. Michael Morbius (Jared Leto). Hij lijdt aan een ernstig zeldzame bloedziekte, waarvoor hij een geneesmiddel probeert te maken om zichzelf en anderen die aan dezelfde ziekte lijden te kunnen genezen. Hij denkt het geneesmiddel te kunnen maken met bloed van vampiervleermuizen, maar na een zelftest met dit middel verandert hij zichzelf in een levende vampier.
Met deze film leek Marvel samen met Sony hun superhelden filmserie naar een meer volwassen niveau proberen te brengen, door horrorwezens zoals vampiers in hun serie te introduceren. Helaas lijkt ze met de Marvel filmserie deze grens nog niet te durven passeren en echt met 16+ films te komen.
In deze vampierfilm komt bijvoorbeeld nauwelijks echt bloed naar voren, omdat het hoofdpersonage ervoor kiest kunstmatig blauw bloed te gebruiken. Wanneer een vampier dan achter een mens aanzit, om zijn bloed te drinken, zijn deze scenes te bewegelijk en te duister gefilmd. Hierdoor krijg je moeilijk volgen wat er met de slachtoffers gebeurt tot ze uiteindelijk dood op de grond liggen zelfs zonder echte duidelijk bloedwonden. Het bloed dat je een enkele keer ziet bij wat slachtoffers komt onrealistisch over door de te donkere kleur.
Zo lijken ze te proberen de film kindvriendelijk te blijven houden, ondanks het in sommige landen wel verkocht wordt als een 16+ film en het zo voor jongere tieners nauwelijks mogelijk is de film te kunnen bekijken. Andere tiener vampierfilms zoals zelfs Twilight gingen meer de horrorkant op met het bloedgebruik en vampieracties. De horrormomenten die in de film voorkomen, zijn dan vooral standaard clichés uit horrorfilms, die door hun bekendheid aan de voorspelbare kant zijn en zo niet echt eng of spannende overkomen.
Het verhaal wordt verder op een gehaast tempo vertelt en spring van plaats naar plaats alleen zodat het verhaal vooruit kan gaan. Het verhaal is verder ook aan de voorspelbare kant, waardoor je als kijker kunt voorspellen wat er ongeveer komen gaat en zo kunt voor op het verhaal kan lopen. Het afgezaagde verhaal komt ondanks het snelle tempo toch nog langdradig en zo oninteressant over. Naast het eigen afgezaagde verhaal kopieert de film verder momenten uit andere films zoals Batman Begins en verliest zowat van zijn originaliteit.
Verwijzingen die de film maakt naar andere Sony Marvel films maken de film ook onnodig ingewikkeld, want je kunt soms nog moeilijk begrijpen in welke filmserie deze film zich precies afspeelt. De scenes tijdens de aftiteling maken dit alleen maar chaotischer, waardoor sommige goede voorgaande films uit de Marvelserie nu ook als wat minder kunnen overkomen.
De visuele effecten zien er ook niet zo geloofwaardig uit. Wanneer iemand in zijn vampiervorm verandert, lijkt het soms net een simpele snapchatfilter of verder een goedkope make-up laag. Wanneer personages hun krachten gebruiken lijkt het op scenes uit oude videogames van oudere gameconsoles zoals de Playstation 2. Dat de superkrachten verder met CGI rond de personages zijn geplaatst valt ook duidelijk terug te zien, maar wat de personages dan precies doen blijft onduidelijk. In het einde gevecht lijkt het net of twee CGI wolken steeds tegen elkaar opvliegen tot er uiteindelijk een winnaar is.
Het acteerwerk is verder ook niet bijzonder. Ondanks het mindere script weet Jared Leto zelfs ook niet veel unieks toe te voegen aan de film. In zijn eerder acteerwerk wist hij nog wel wat met zijn filmrollen te doen, waardoor je door hem gespeelde personage na afloop van deze film bleef herinneren. Zijn personages valt hier veel in herhaling wanneer hij bijvoorbeeld het kunstmatige bloed uit bloedzakken drinkt. De rest van de filmcast krijgt verder ook niet veel om mee te werken. Matt Smith weet de film te stelen als het meeste interessante personage van de film, maar andere grote zoals Jared Harris en Michael Keaton verspillen eigenlijk meer hun tijd en acteertalent in deze film.