Pøbler

Pøbler (2015)

Een groep schoolverlaters moet aan een baan geholpen worden middels een cursus. Deze Noorse documentaire verschaft weinig nieuwe inzichten in de probleemjeugd.

6,3 details

  • 91 Min
  • Documentaire
  • Noorwegen
91 Min Noorwegen

Statistieken wijzen uit dat elke zesde leerling van tussen de 18 en 24 jaar stopt met studeren, nog voordat ze hun middelbare school afgemaakt hebben. Ontmoet vier Noren die ermee gestopt zijn.

Alt titel
Rebels
Regie
Kari Anne Moe
Cast
Jakob, Kelly, Maylén, Jan Olav, Tormod Havnås, Jan Olav Sawyer, Jørgen Sundfær, Jonathan Antonio Zaman, Robin Nordbøen, Jakob Bjørnstad Jenssen, Marthe Torgersen Eidsvåg, Kelly Cathrin Haugan, Maylén Mykløy, Fosiya Bile, Agata Czupryniak, Nasir Saeed Elmi, Tony Nilsen, Renee Stensrud Wattum, Henny Hassan.
Release NL
19.05.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Kari Anne Moe | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2015

Het afgezaagde credo dat de jeugd de toekomst heeft gaat allang niet meer op. Er kan in een jong leven een boel misgaan, waardoor de toekomst grauw, donker en uitzichtloos lijkt. Een groep Noorse twintigers lijkt de boot te hebben gemist. Ze zijn jong moeder geworden, hebben een slechte relatie met hun ouders of zijn in de criminaliteit beland. Hoe krijg je dan je leven nog op de rit? De schoolverlaters krijgen een cursus om ze weer aantrekkelijk te maken voor de arbeidsmarkt. Het Rebels-project moet ervoor zorgen dat ze zich tegenover toekomstige werkgevers weten te verkopen. De club wordt geleid door een groep enthousiaste begeleiders die gelooft in de potentie van de jongeren. Ze moeten zich alleen wel door de opstandigheid, laksheid en de onverschillige houding van de twintigers zien te worstelen. Waar een ander de hoop al snel had opgegeven, gaan de cursusleiders vol frisse moed en geloof met de kansloze schoolverlaters aan de slag.

Hoofdpersoon (waarschijnlijk omdat zijn gedrag het meest turbulent is) is de vijfentwintigjarige Jan Olav. Hij komt vers uit de bak, waar hij een tijd op water en brood heeft geleefd vanwege drugshandel en mishandeling. Het liefst zou Jan Olav rapper worden, maar hij moet ook realistisch zijn: de kans dat hij het in de muziek zal maken is klein. Daar komt bij dat de jongeman slecht leest. De brieven die hij van Justitie krijgt scant hij snel op inhoud. Hieruit maakt hij op of hij in de problemen zit. Hij zit in hetzelfde schuitje als een alcoholist en een jonge moeder. Het is weinig hoopgevend hoe de jongvolwassenen erbij zitten. De verveling valt van hun gezicht af te lezen, maar zelf ontkennen ze hun gebrek aan belangstelling in alle toonaarden. Een deel van de cursisten wil daadwerkelijk wat van hun leven maken. Ze zijn blij met een simpel baantje in een fabriek of magazijn. De rest voldoet aan hun aanwezigheidsplicht, maar eigenlijk valt er geen land mee te bezeilen.