Eshtebak

Eshtebak (2016)

Razendknap gemaakt drama over Egypte in oproer, geheel gefilmd vanuit een arrestantenwagen. Enerverend, dramatisch hoogstaand, meeslepend en onpartijdig.
play

7,3 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Egypte
  • Frankrijk
97 Min Egypte

Speelt zich af in een politiewagen en volgt verschillende mensen die vastgehouden worden tijdens een revolutie waarbij president Morsi verjaagd werd.

Alt titel
Clash
Regie
Mohamed Diab
Cast
Nelly Karim, Hani Adel, Ahmed Dash, El Sebaii Mohamed, Ahmed Abdelhamid Hefny, Mahmoud Fares, Waleed Abdel Ghany, Atef Ammar, Tarek Abdel Aziz, Hosny Sheta, Ahmed Malek, Mohamed Abdel Azim, Gamil Barsoum, Khaled Kamel, Mohamed Tarek.
Release
12.05.2016
Release NL
27.10.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Mohamed Diab | Cast: Nelly Karim (Nagwa), Hani Adel (Adam), El Sebaii Mohamed (Zein), Ahmed Abdelhamid Hefny (Awad), Tarek Abdel Aziz (Hossam), Ahmed Malek (Mans), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2016

Nergens had de Arabische Lente zo'n immense impact als in het Noord-Afrikaanse Egypte. We herinneren ons allemaal nog de beelden van een protesterende menigte op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. De Arabische Lente kwam ook met de hulp van sociale media onze huiskamers binnen denderen. De rellen in Egypte waren ingegeven door de situatie in Tunesië en leidden in de vroege maanden van 2011 tot het afzetten van president Mubarak die al drie decennia regeerde. De nieuwe president Morsi is lid van de Moslimbroederschap maar wordt uiteindelijk ook door het leger afgezet. De strijd tussen de Broederschap, het leger en de vele demonstranten werd zelden zo fel en confronterend weergegeven als in het razendknap gemaakte Clash, de officiële Egyptische Oscarinzending en de openingsfilm van het Un Certain Regard-programma van het filmfestival in Cannes.

Clash begint met deze korte geschiedenisles, maar zelfs met de nodige achtergrondinformatie regeert de chaos al snel. En daar is het maker Mohamed Diab dan ook precies om te doen geweest. Hij verdeelt zijn aandacht tussen de tegenstellingen van de strijdende groeperingen en de individuele verhalen van de protestanten die twee jaar na het ontsteken van de revolutie nog niet tot rust zijn gekomen. Hierbij is één uitgangspunt leidend geweest: dit hele Egyptische drama is gefilmd vanuit een acht meter lange arrestatiewagen. Diab wijkt hier geen moment vanaf. Alles wat buiten de truck gebeurt, wordt door de spijlen van de tralies en het raampje van de deur gefilmd. De inzittenden lijken zich veilig te wanen, maar schijn bedriegt. Als de wagen door de straten van Caïro rijdt komt deze regelmatig tot stilstand. Zo zorgt Diab ervoor dat er nieuwe arrestanten bij komen, de gemoederen oplopen en zelfs de agressieve houding van het leger de inzittenden bereikt.

videotrailers & clips