Aladdin (2019)

The magic comes to life

Reviews (2)

adofmirosch

Avatar

aladdin is absoluut een van mijn lievelings animatie films, en ik denk dat het duizend en een nacht sprookje ook genoeg potentie had om een goede of iedergeval originele film op te leveren.
helaas was dit weer eens een knip en plek filmpje die momenteel volop aan de lopende band bij disney gemaakt worden.
de acteurs speelde niet bijzonder, vond alleen jafar wel leuk spelen maar verder niks speciaal zelfs will smith niet, hoewel hij me wel is meegevallen als geest, hij had wel zijn leuke grapjes maar niks speciaals.
visueel was het mooi maar ook niks speciaals & de liedjes gewoon het zelfde als de oude.
helaas is aladdin een gevalletje beauty and the beast geworden in plaats van de geweldige jungleboek. ik hoop dat de trent niet door blijf gaan want de laatste paar live action remakes zijn diep bedroeft.

Mr.Movies

Avatar

Aladdin is een live-action verfilming van de gelijknamige animatie film uit 1992. De film is geregisseerd en deels geschreven door Guy Ritchie, de regisseur van Sherlock Holmes: A Game of Shadows en The Man from U.N.C.L.E.

De film speelt zich af in de fictieve havenstad Agrabah en gaat over de goedhartige straat rat Aladdin (Mena Massoud). Als hij op de straten van Agrabah prinses Jasmine (Naomi Scott) undercover tegenkomt en weet te helpen, ontstaat er al snel een connectie tussen de twee. Door hun verschillende statussen kunnen ze volgens de regels alleen geen relatie met elkaar beginnen. Toch blijft Aladdin Jasmin stiekem bezoeken.
Wanneer hij wordt betrapt probeert Jafar(Marwan Kenzari) de adviseur van de sultan Aladdin te gebruiken om een grot te beroven en een lamp te stelen. Eenmaal in de grot vindt Aladdin de lamp, maar komt hij vast te zitten. Als Aladdin de lamp onderzoekt, weet hij de Genie (Will Smith) uit de lamp te halen. De Genie vertelt Aladdin dat hij drie wensen mag doen. Aladdin probeert met behulp van deze magie en wat leugens een betere kans te maken om een relatie met Jasmine te kunnen beginnen. Aladdin moet nu slim alles goed spelen om echt een kans te maken bij Jasmine, maar moet ook voorzichtig zijn en er voor zorgen dat niemand en vooral Jafar niet door krijgen dat hij gebruik maakt van magie.

Met deze live-action versie van Aladdin hebben ze een moderne versie gemaakt, die vooral voor leuk is voor de jongere generaties. Voor oudere kijkers die bekend zijn met de Disney animatie versie kan deze live-action wel even wennen zijn, want de live-action film heeft een andere sfeer en tempo vergeleken de animatie. Door wat extra toegevoegde informatie komen sommige personages wat meer dramatischer over. De beste sfeer in de film is de Arabische sfeer, want door de Arabische cast en filmsets komt de film ook wat over als een Bollywood film.
De live-action heeft ook meer liedjes en dansscènes in de film zitten vergeleken met de animatie. Zo komt de film soms ook wat meer over als een musical versie van Aladdin. De bekende liedjes uit de animatie zijn ook terug te horen in deze live-action film, maar sommige zijn ook wat gemoderniseerd. Zo hebben ze het tegenwoordige moderne muziek genre rap verwerkt in de muziek. Zo is het tempo van de liedjes ook wat versneld neergezet. Bij sommige dansscènes lijk het ook alsof ze versneld worden afgespeeld, wat vreemd over kan komen.

De effecten zijn helaas ook niet zo goed, want je kunt vaak wel terug zien waar ze CGI of een green screen hebben gebruikt. Zo komen de niet menselijke personages zoals Abu, Rajah en het vliegende tapijt nep over zonder een echte persoonlijkheid wat ze in de animatie wel hadden.
In de eerste trailer waar de Genie in zijn blauwe vorm was te zien, zagen de effecten er niet goed uit. Dit veroorzaakte wat zorgen bij Aladdin fans, maar er was hoop dat in de uiteindelijke film de effecten verbetert zouden zijn. Helaas is dit niet echt het geval, want de Genie ziet er in zijn blauwe vorm vaak wel wat nep en lijkt soms ook wat apart.

Het acteerwerk wordt door de meeste van de cast wel goed gedaan. De meeste zijn ook gecast om realistisch over te komen als mensen uit de Arabische wereld. Voor kijkers kan het ook wel even wennen zijn om Mena Massoud als Aladdin te zien. Het duurt namelijk even voor hij de rol op de goede manier weet neer te zetten, omdat hij wat onzeker overkomt in het begin.
Naomi Scott weet haar rol het beste neer te zetten vergeleken de rest van de cast. Ze komt geloofwaardig over als een live-action versie van Jasmine. Haar versie van Jasmine komt wat meer op voor de gelijke rechten van vrouwen. Ze komt muzikaal ook goed over in deze film. Ze weet het bekende Aladdin lied A Whole New World samen met Mena Massoud mooi over te brengen. Jasmine heeft in deze film zelfs haar eigen nummer Speechless gekregen.
Marwan Kenzari komt wel wat minder over als Jafar vergeleken met de animatie en de versie van Jafar uit de tv-serie Once Upon a Time. Deze beide versies van Jafar hadden een meer sinistere stem dan Marwan Kenzari zijn versie. Zo komt hij op zijn acties na ook niet altijd over als een echte schurk.
De gene die de grootste schoenen te vullen had was Will Smith, want de rol van de Genie in de Disney animatie film was bedacht en geschreven voor Robin Williams. De schrijvers van de animatie hebben de persoonlijkheden van de Genie gebaseerd op Robin Williams zijn komiek werk, voordat ze hem officieel voor de rol hadden gevraagd. Met Robin Williams zijn uniek stem acteerwerk wist hij animatie films op een positieve manier te verbeteren. Will Smith heeft zo goed en lang moeten nadenken voordat hij de rol van de Genie in de live-action Aladdin wilde spelen. Uiteindelijk is hij akkoord gegaan en heeft de rol op een respectvolle manier eigen weten te maken. Hij zet de rol van de Genie wel het beste neer wanneer hij niet in zijn blauwe vorm is. Hij heeft de rol verder op zijn eigen soort komedie en muziekstijl weten neer te zetten.