The Favourite (2018)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

he Favourite is een nieuwe historische drama geregisseerd door Yorgos Lanthimos, de regisseur van The Lobster en The Killing of a Sacred Deer.

De film speelt zich af in de 18e eeuw waar Engeland in oorlog is met Frankrijk. In Engeland leeft de royale groep ondanks de oorlog toch nog een feestelijk leven met heerlijk eten en eendenrace wedstrijden. Koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon in Engeland, maar dankzij haar slechte gezondheid heeft haar vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) het voor het zeggen in het land, maar wanneer de nieuwe dienaar Abigail (Emma Stone) het nichtje van Sarah in het paleis van de koningin komt werken, neemt Sarah haar onder haar vleugel. Als Lady Sarah meer nodig is bij de oorlogspolitiek heeft ze minder tijd om er voor koningin Anne te zijn. Abigail vervangt Sarah tijdens deze drukke tijd en zo probeert goed bevriend te raken met de koningin. Abigail hoopt namelijk dat ze zelf zo ook meer politieke invloed kan krijgen over de koningin en haar koninkrijk.

Met deze film hebben regisseur Yorgos Lanthimos en scriptschrijvers Deborah Davis en Tony McNamara een historische drama toch op een vermakelijke manier weten te over te brengen. De drie hoofdrolspelers spelen in de film op een leuke manier met en tegen elkaar in een poging meer macht te krijgen of te behouden. De drie bespelen elkaar namelijk op een leuke manier met elkaar zwakke en sterke punten. Dit gaat dan ten kosten van het vertrouwen en de vriendschap tussen de dames.

Yorgos Lanthimos heeft de film ook goed en speelse in beeld gebracht. De filmsets en kleding van de cast helpen goed bij het realistisch overbrengen van de tijd waarin de film afspeelt. Bij scenes die hij via de brede shots in de film heeft gebracht, lijkt het ook alsof de film in een bolle spiegel wordt gereflecteerd. Zo lijkt het center van de film soms meer rond dan echt recht gefilmd, want alle hoeken van deze scenes komen gebogen over.

Het acteerwerk wordt ook goed gedaan in de film. De drie hoofdrolspelers spelen echt op zo´n manier met of tegen elkaar, waardoor je als kijker niet altijd weet of ze elkaar echt gaan helpen of toch stiekem proberen te gebruiken voor hun eigen doeleindes. Olivia Colman zet haar rol ook ondanks haar personage depressief en ziek is toch op een komische manier neer. Zo probeert haar personage haar depressieve gevoelens ook te verbergen achter een komische manier van leven. Zo is Olivia Colman ook terecht genomineerd voor de Oscar beste actrice. Emma Stone en Rachel Weisz zijn ook terecht genomineerd voor de Oscar van beste vrouwelijke bijrol. De rest van de cast komt ondanks het werk dat in hun kostuums is gestopt verder niet zo bijzonder over in de film, omdat ze verder niet meer te doen hebben in de film dan een paar kleine rollen te spelen.