nu in de bioscoop

Midway (2019)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Midway is een remake van de gelijknamige film uit 1976. De film is geregisseerd door Roland Emmerich, de regisseur van Independence Day en The Day After Tomorrow.

In de film is de Amerikaanse marine in Pearl Harbor aangevallen door Japan. Japan dacht de gehele vloot tot zinken te hebben gebracht, maar de overgebleven vliegdekschepen besluiten met een verrassingsaanval wraak proberen te nemen op de Japanse troepen. Hiervoor moeten ze de vijandige troepen zien te lokaliseren zonder zelf op te vallen. Rond het eiland Midway in de Stille Oceaan weet de marine de Japanners te lokaliseren. Nu moeten ze met spionage en oorlogstactieken de grotere groep Japanners te slim af zien te zijn met hun verrassingsaanval. Zo begint de slag om Midway.

Deze film gaat over bekende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog rond de aanval op Pearl Harbor. Deze gebeurtenis is eerder verfilmd geweest in de originele film uit 1976 en in 2001 in de film Pearl Harbor die geregisseerd is door Michael Bay. Michael Bay koos er helaas voor om zijn film te vullen met zijn eigen fictieve versie en een driehoeksverhouding. Ondanks dat hij deze film zo met een fictief en langdradig verhaal vulde, wist hij er wel geloofwaardige en vermakelijke actie scenes met explosies in te stoppen. Roland Emmerich probeert dit ook met deze film te doen alleen zonder het succes dat Michael Bay had. In Midway proberen beide marine vloten elkaar steeds met verrassingsaanvallen tot zinken te brengen. Het probleem is dat je als kijker juist de scenes krijgt te zien waarin beide marine vloten hun verrassingsaanvallen plannen en dit zo alleen een verrassing blijft voor de filmpersonages. Dit maakt de film voor de kijkers een soort voorspelbaar zeeslag spel en dan vooral voor kijkers die bekend zijn met de geschiedenis van deze strijd. Na de zoveelste planning en aanval scene voelt de film ook wat herhaaldelijk aan wat de film alleen maar meer voorspelbaarder en zo ook wat langdradiger maken.

Michael Bay wist zijn film te vullen met overdreven, maar wel geloofwaardige explosies waar hij bekend mee is. Roland Emmerich wist in zijn oudere films zoals Independence Day de explosies in de film wat geloofwaardiger naar voren te brengen dan hij tegenwoordig in zijn films doet. Hij kiest er nu voor om dit op een meer technische manier in zijn films te plaatsen met CGI en een green screen.

De cast bestaat uit een groep bekende acteurs zoals Patrick Wilson, Luke Evans, Mandy Moore en Woody Harrelson. Het probleem is alleen dat de meeste van hun personages niet echt zijn uitgewerkt, waardoor je ze gedurende film moeilijk kunt blijven volgen waar wie nou precies is en waar hij mee bezig is. De meeste personages blijf je alleen herkennen aan het gezicht van de acteur die het personage speelt.